Chałka drożdżowa (zaplatana z 9 warkoczy)
Pyszna, drożdżowa chałka. Idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie czy na Wielkanoc 🐇 Zapleciona została aż z 9 pasm. Jej wykonanie jest bardzo proste - wystarczy przygotować drożdżowe ciasto i zapleść 4 warkocze. A kto z nas nie potrafi zapleść klasycznego warkocza? 😉 Chałka może wyglądać inaczej niż na zdjęciu - wszystko zależy od tego czy warkocz będziesz zaplatać od góry czy od dołu. Zatem do dzieła!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta drożdzowego:
-
Krok 1
Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło lub margarynę.
-
Krok 2
Wymieszaj mąkę z drożdżami suszonymi. Dodaj pozostałe składniki na ciasto z wyją i wyrabiaj ciasto z pomocą miksera z hakiem do zagniatania ciasta. Początkowo zagniataj ciasto na niskich obrotach, a następnie przez 5 minut na wysokich aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
-
Drożdże suszone instant 7 g
Drożdże suszone instant Dr. Oetkera to naturalne drożdże powodujące wyrastanie i spulchnianie wypieków. W przeciwieństwie do drożdży tradycyjnych nie wymagają sporządzania rozczynu. Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych, są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce. Dzięki specjalnej technologii suszenia, również przy dłuższym przechowywaniu zachowują pełne właściwości spulchniające. 1 torebka Drożdży suszonych instant = 25 g świeżych drożdży.
Jak zapleść chałkę z 9 warkoczy?
-
Krok 3
W momencie kiedy ciasto wyraźnie powiększy swoją objętość, przełóż je na oprószony mąką blat i krótko zagnieć. Następnie podziel je na 9 kawałków i uformuj pasma o długości 60 cm.
-
Krok 4
Każde 3 pasma zapleć jak klasyczny warkocz.
-
Krok 5
Ściśnij 3 warkocze obok siebie na górnych końcach. Zaplecz 3 warkocze w jeden długi warkocz
-
Krok 6
Dolne końcówki dociśnij mocno do siebie. Umieść warkocz na papierze do pieczenia na blasze do pieczenia i pozostaw pod przykryciem na 30 minut. Rozgrzej piekarnik.
Do dekoracji:
-
Krok 7
Ubij żółtko z mlekiem trzepaczką. Posmaruj tym warkocz i posyp cukrem drobnoziarnistym.
Pieczenie:
-
Krok 8
Wstaw na środkowy poziom piekarnika i piecz przez około 30 minut w 180 °C.
Po upieczeniu:
-
Krok 9
Zsuń chałkę z papieru do pieczenia na deskę. Pozostaw do ostygnięcia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/chalka-drozdzowa-zaplatana-z-9-warkoczy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze