Zakwas na chleb
Prosty przepis, na własne drożdże. Zakwas na chleb pozwoli Tobie na upieczenie pysznego, domowego pieczywa! Idealny do przygotowania chleba razowego, jak i pszennych bułeczek! Zaskocz bliskich wybornym smakiem pieczywa, podczas wspólnego śniadania 😊. Wypróbuj przepis, zobacz jakie to proste! Smacznego!🍞
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie zakwasu na chleb:
-
Krok 1
Dzień 1
W większym słoiku wymieszaj ze sobą 100 g mąki żytniej razowej i 100 ml przegotowanej wody. Przykryj folią spożywczą i zrób w niej dziurkę aby dochodziło powietrze, odstaw w ciepłe miejsce na 24h.
-
Krok 2
Dzień 2
Po 24h dodaj 100 g mąki razowej, 100 ml przegotowanej wody i wymieszaj, przykryj i odstaw do następnego dnia.
-
Krok 3
Dzień 3
Po 24h dodaj znowu 100 g mąki razowej i tym razem 80 ml wody i wymieszaj, przykryj i odstaw podobnie jak poprzednim razem. Wody jest trochę mniej aby zakwas nie przerósł.
-
Krok 4
Dzień 4
Ostatnie dokarmianie porcją 100 g mąki i 80 g wody. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 24h.
-
Krok 5
Dzień 5
Zakwas jest gotowy aby upiec z niego pieczywo.
Porada:
Przechowywanie zakwasu :
- podczas wyrastania - należy trzymać zakwas w ciepłym, lecz nie za gorącym miejscu
- pomiedzy kolejnym pieczeniem - nadmiar zakwasu przechowuj przykryty w lodówce, bez dokarmiania wytrzymuje w niej maksymalnie około tygodnia.
Co kilka dni wyjmij zakwas z lodówki, ogrzej w temperaturze pokojowej a następnie dokarm tą samą proporcją mąki żytniej razowej i przegotowanej wody. Przykryj i odstaw do lodówki lub w ciepłe miejsce jeśli planujesz wypiek pieczywa.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/zakwas-na-chleb-zytni |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze