Foccacia
Nawet taki łasuch jak ja robi sobie czasami (bardzo krótką) przerwę od słodkiego - tym razem przygotowałam klasyczną, wytrawną focaccię.
Ciasto przygotowuje się dokładnie jak na pizzę, ale nie mamy tutaj typowych dla włoskiego placka dodatków. Focaccia to raczej rodzaj pieczywa - w mojej wersji uzupełniona pomidorkami, piórkami czerwonej cebuli, gruboziarnistą solą i świeżymi ziołami 🍅🧅🌿
Focaccia to idealna przystawka przed daniem głównym lub imprezowa przekąska w gronie znajomych. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, maczana w dobrej jakości oliwie 😍
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Foccacia:
-
Krok 1
Ciepłą wodę przelej do miski. Dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki (z odmierzonych 400 g).
-
Krok 2
Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i mąki. Odstaw na około 30 minut, w ciepłe miejsce.
-
Krok 3
Następnie dodawaj partiami mąkę oraz sól i wyrabiaj ręką. Ciasto powinno być luźne.
-
Krok 4
Na koniec dolewaj cienką strużką oliwę i dalej zagniataj, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Zagniatanie ciasta może potrwać kilkanaście minut. Jeżeli tak jak ja macie kamienny blat, to warto podłożyć sobie deskę pod misę, żeby nie oziębiać ciasta.
-
Krok 5
Tak przygotowane ciasto polej oliwą, przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
-
Krok 6
Wyrośnietę ciasto ponownie zagnieć.
-
Krok 7
Prostokątną formę wysmaruj oliwą z oliwek.
-
Może się przydać
Blacha do ciasteczek posiada niewielkie ranty, dzięki którym stabilniej wkłada się blachę do piekarnika. Ciepło na blaszce jest równomiernie rozprowadzone, a ciasto dobrze wypieczone w każdym miejscu.
-
Krok 8
Przełóż na nią ciasto i delikatnie rozciągaj ciasto, robiąc palcami dołeczki. Odstaw ciasto ponownie do wyrastania na około 30 minut w ciepłe miejsce.
-
Krok 9
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Polej focaccię sporą ilością oliwy z oliwek. Ułóż na wyrośniętym cieście ulubione dodatki np. pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę, tymianek. Placek możesz upiec również posypany tylko solą gruboziarnistą lub w płatkach.
-
Krok 10
Piecz przez około 18-20 minut, do zrumienienia ciasta.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/foccacia |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze