1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Foccacia

Foccacia

Foccacia z cebulą, pomidorkami i tymiankiem - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Nawet taki łasuch jak ja robi sobie czasami (bardzo krótką) przerwę od słodkiego - tym razem przygotowałam klasyczną, wytrawną focaccię. 

Ciasto przygotowuje się dokładnie jak na pizzę, ale nie mamy tutaj typowych dla włoskiego placka dodatków. Focaccia to raczej rodzaj pieczywa - w mojej wersji uzupełniona pomidorkami, piórkami czerwonej cebuli, gruboziarnistą solą i świeżymi ziołami 🍅🧅🌿

Focaccia to idealna przystawka przed daniem głównym lub imprezowa przekąska w gronie znajomych. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, maczana w dobrej jakości oliwie 😍 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Foccacia:

  • Krok 1

    Ciepłą wodę przelej do miski. Dodaj drożdże, cukier i 2 łyżki mąki (z odmierzonych 400 g).

    W misie ceramicznej ciepła woda. Obok mąka pszenna, droższe suszone i cukier w miseczce.
  • Krok 2

    Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia drożdży i mąki. Odstaw na około 30 minut, w ciepłe miejsce.

    Drożdże wymieszane z ciepłą wodą i cukrem.
  • Krok 3

    Następnie dodawaj partiami mąkę oraz sól i wyrabiaj ręką. Ciasto powinno być luźne.

    W misie wyrośnięte drożdże. Obok oliwa z oliwek, sól oraz mąka pszenna.
  • Krok 4

    Na koniec dolewaj cienką strużką oliwę i dalej zagniataj, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Zagniatanie ciasta może potrwać kilkanaście minut. Jeżeli tak jak ja macie kamienny blat, to warto podłożyć sobie deskę pod misę, żeby nie oziębiać ciasta.

    Wyrabianie ciasta na foccacię.
  • Krok 5

    Tak przygotowane ciasto polej oliwą, przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

    Zagniecione ciasto, polane oliwą z oliwek.
  • Krok 6

    Wyrośnietę ciasto ponownie zagnieć.

    Wyrośnięte ciasto na foccacię.
  • Krok 7

    Prostokątną formę wysmaruj oliwą z oliwek.

    Forma do pieczenia wysmarowana oliwa z oliwek. Obok wyrośnięte ciasto.
  • Może się przydać

    Blacha do ciasteczek posiada niewielkie ranty, dzięki którym stabilniej wkłada się blachę do piekarnika. Ciepło na blaszce jest równomiernie rozprowadzone, a ciasto dobrze wypieczone w każdym miejscu.

    Może się przydać
  • Krok 8

    Przełóż na nią ciasto i delikatnie rozciągaj ciasto, robiąc palcami dołeczki. Odstaw ciasto ponownie do wyrastania na około 30 minut w ciepłe miejsce.

    Uformowanie ciasta na foccacię.
  • Krok 9

    Rozgrzej piekarnik do 230°C. Polej focaccię sporą ilością oliwy z oliwek. Ułóż na wyrośniętym cieście ulubione dodatki np. pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę, tymianek. Placek możesz upiec również posypany tylko solą gruboziarnistą lub w płatkach.

    Gotowa do pieczenia focaccia.
  • Krok 10

    Piecz przez około 18-20 minut, do zrumienienia ciasta.

    Upieczone foccacia.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/foccacia

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej