Zawijane bułeczki dyniowe
Nowy tydzień zaczęłam od upieczenia bułeczek dyniowych. 🎃 To jeden z moich pomysłów na wykorzystanie dyni. Zawijane bułeczki dyniowe będą idealne na jesienne śniadania. 🍁 Zapraszam! 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie zawijanych bułeczek dyniowych:
-
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i sól. Wymieszaj suche składniki i dodaj puree z dyni (pamiętaj, by nie było wyciągnięte prosto z lodówki - powinno być letnie lub w temperaturze pokojowej).
-
Może się przydać
Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.
-
Krok 2
Masło rozpuść w rondelku, odczekaj chwilę, by przestygło i ciepłe przelej do pozostałych składników.
-
Krok 3
Na końcu dodaj jajka i zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Krok 4
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi obojętość (na około godzinę).
-
Krok 5
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, lekko zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o długości około 50 cm i szerokości około 30 cm. Ciasto pokrój na 10 prostokątnych kawałków.
-
Krok 6
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180˚C.
-
Krok 7
Kawałki ciasta zawiń delikatnie w rulon i układaj na blaszce. Bułeczki posyp pestkami dyni, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
-
Krok 8
Przed pieczeniem bułeczki posmaruj mlekiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut.
-
Może się przydać
Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, mleka i glazury oraz do natłuszczania formy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/zawijane-buleczki-dyniowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze