1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Zawijane bułeczki dyniowe

Zawijane bułeczki dyniowe

zawijane bułeczki dyniowe posypane pestkami dyni - wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Nowy tydzień zaczęłam od upieczenia bułeczek dyniowych. 🎃 To jeden z moich pomysłów na wykorzystanie dyni. Zawijane bułeczki dyniowe będą idealne na jesienne śniadania. 🍁 Zapraszam! 😋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie zawijanych bułeczek dyniowych:

  • Krok 1

    Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i sól. Wymieszaj suche składniki i dodaj puree z dyni (pamiętaj, by nie było wyciągnięte prosto z lodówki - powinno być letnie lub w temperaturze pokojowej).

  • Może się przydać

    Sitko z drewnianą rączką w stylu Retro o średnicy 10 cm i długości 24 cm od Dr. Oetkera. Idealne do przesiewania mąki, cukru pudru czy kakao.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Masło rozpuść w rondelku, odczekaj chwilę, by przestygło i ciepłe przelej do pozostałych składników.

  • Krok 3

    Na końcu dodaj jajka i zagnieć ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Krok 4

    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi obojętość (na około godzinę).

  • Krok 5

    Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat, lekko zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt o długości około 50 cm i szerokości około 30 cm. Ciasto pokrój na 10 prostokątnych kawałków.

  • Krok 6

    Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180˚C.

  • Krok 7

    Kawałki ciasta zawiń delikatnie w rulon i układaj na blaszce. Bułeczki posyp pestkami dyni, przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

  • Krok 8

    Przed pieczeniem bułeczki posmaruj mlekiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut.

  • Może się przydać

    Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, mleka i glazury oraz do natłuszczania formy.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/zawijane-buleczki-dyniowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej