Proste bułeczki drożdżowe
Proste bułeczki drożdżowe to przepis dla każdego! Kto nie kocha świeżych, pachnących i jeszcze ciepłych bułeczek z ulubionymi dodatkami? Bułeczki są idealnie miękkie i puszyste w środku, natomiast z zewnątrz delikatnie chrupiące. Dodatkowo możesz je posypać sezamem lub makiem. Gorąco polecam! ❤️
Sprawdź przy okazji nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć! oraz inspiracje na bułki i bułeczki na słono i słodko! :)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie prostych bułeczek (bułek) drożdżowych:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól i cukier.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Wymieszaj suche składniki, stopniowo dodawaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto. Pod koniec dodaj oliwę, zagnieć.
-
Krok 3
Ciasto dokładnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcie do podwojenia objętości.
-
Krok 4
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat posypany mąką i lekko zagnieć. Podziel na 12 równych kawałków. Każdą bułeczkę wyrób na kulkę i pokryj delikatnie oliwą. Układaj na blaszce w odstępach około 5 cm, gdyż bułki podwójnie wyrastają.
Bułeczki posyp sezamem lub makiem i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 10-12 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pieczywo/proste-buleczki-drozdzowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze