1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniczki
  4. Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie

Pierniczki alpejskie na kratce do studzenia - Wszystkiego Słodkiego
Pierniczki alpejskie na kratce do studzenia - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Kruche i twarde, czy mięciutkie i nadziane powidłami? Które pierniczki wybierasz na tegoroczne świąteczne przygotowania? 🧑‍🎄🎄

W moim przepisie krok po kroku pokazuję, jak przygotować pierniczki alpejskie - miękkie w kształcie serduszek, wypełnione powidłami śliwkowymi i oblane ciemną czekoladą 🍫 

Pierwsze grudniowe popołudnia już za pasem - warto je spędzić w towarzystwie  najlepszych pierniczków alpejskich!😍

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold, Bosch oraz Callebaut.

 

Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pierniczki alpejskie:

  • Krok 1

    Do garnka przełóż miód, masło, przyprawę korzenną i szczyptę soli. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła i odstaw do wystudzenia.

     

    W garnku miód. Obok masło kerrygold oraz przyprawa korzenna Dr. Oetkera.
  • Krok 2

    Sodę wymieszaj ze śmietaną. Jajka utrzyj z cukrem do puszystej masy.

     

     

    W miseczce śmietana wymieszana z sodą. W misie ubite jajka z cukrem.
  • Krok 3

    Następnie dodaj wystudzoną masę z miodem i przyprawą korzenną oraz sodę ze śmietaną i kakao. Wymieszaj.

    W misie masa na pierniczki alpejskie.
  • Krok 4

    Wymieszaj mokre składniki z suchymi do połączenia.

    W misie mokre składniki do pierniczków. Obok suche skład
  • Krok 5

    Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na noc.

    Zawinięte ciasto na pierniczki w folię spożywczą.
  • Krok 6

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i powycinaj kółka.

    Rozwałkowane ciasto na pierniczki alpejskie.
  • Krok 7

    Na środek każdego kółka wyciśnij powidła śliwkowe. Przykryj drugim płatem ciasta w kształcie kółka. Lekko dociśnij po bokach. Następnie wytnij serduszko.

    Przygotowanie pierniczków alpejskich.
  • Krok 8

    Tak przygotowane pierniczki ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 8-9 minut w temperaturze 180°C. Upieczone pierniczki pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone pierniczki alpejskie na blacie kuchennym.
  • Krok 9

    Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i zanurzaj w niej pierniczki. Tutaj znajdziesz informację jak zatemperować czekoladę, żeby po zastygnięcia była błyszcząca i twarda.

    Na kratce do studzenia, upieczone pierniczki. Obok czekolada 811 Callebaut.
  • Krok 10

    Odstaw do zastygnięcia czekolady.

    Pierniczki polane rozpuszczoną czekoladą.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniczki/pierniczki-alpejskie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej