Pierniczki alpejskie
Kruche i twarde, czy mięciutkie i nadziane powidłami? Które pierniczki wybierasz na tegoroczne świąteczne przygotowania? 🧑🎄🎄
W moim przepisie krok po kroku pokazuję, jak przygotować pierniczki alpejskie - miękkie w kształcie serduszek, wypełnione powidłami śliwkowymi i oblane ciemną czekoladą 🍫
Pierwsze grudniowe popołudnia już za pasem - warto je spędzić w towarzystwie najlepszych pierniczków alpejskich!😍
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold, Bosch oraz Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Pierniczki alpejskie:
-
Krok 1
Do garnka przełóż miód, masło, przyprawę korzenną i szczyptę soli. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 2
Sodę wymieszaj ze śmietaną. Jajka utrzyj z cukrem do puszystej masy.
-
Krok 3
Następnie dodaj wystudzoną masę z miodem i przyprawą korzenną oraz sodę ze śmietaną i kakao. Wymieszaj.
-
Krok 4
Wymieszaj mokre składniki z suchymi do połączenia.
-
Krok 5
Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki na noc.
-
Krok 6
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i powycinaj kółka.
-
Krok 7
Na środek każdego kółka wyciśnij powidła śliwkowe. Przykryj drugim płatem ciasta w kształcie kółka. Lekko dociśnij po bokach. Następnie wytnij serduszko.
-
Krok 8
Tak przygotowane pierniczki ułóż na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 8-9 minut w temperaturze 180°C. Upieczone pierniczki pozostaw do wystudzenia.
-
Krok 9
Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i zanurzaj w niej pierniczki. Tutaj znajdziesz informację jak zatemperować czekoladę, żeby po zastygnięcia była błyszcząca i twarda.
-
Krok 10
Odstaw do zastygnięcia czekolady.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniczki/pierniczki-alpejskie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze