Pierniczki-najlepszy przepis
🎅 Najlepszy przepis na pierniczki, który od lat znajduje się w moim pieczeniowym notesie. Pierniczki są pyszne, łatwe w przygotowaniu i w dodatku idealnie nadają się do dekorowania. W innych postach znajdziesz inspiracje, jak je udekorować. Koniecznie wypróbuj!
🎄 Dekorowanie pierniczków posypką
🎄 Jak udekorować pierniczki masą cukrową?
🎄 Jak udekorować pierniczki świąteczne?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na najlepsze pierniczki:
-
Krok 1
Miód i masło podgrzej w garnku do rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstaw do przestudzenia.
-
Krok 2
Dodaj obie mąki, cukier puder, jajko, sodę i przyprawę korzenną, wymieszaj. Dodaj przestudzone masło z miodem. Dokładnie zagnieć ciasto, a następnie owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około pół godziny do schłodzenia.
-
Mąka pszenna Polka do ciast typ 450
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 3
Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm, lekko podsypując mąką. Foremką wycinaj pierniczki i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
🎄 Jeśli chcesz zawieszać pierniczki na choince czy innych ozdobach, pamiętaj o zrobieniu dziurki przed pieczeniem – najlepiej przy pomocy słomki.
-
Może się przydać
Wykrawaczki i foremki do ciastek i pierniczków w przeróżnych świątecznych stylizacjach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego! Ho ho! 🎅
-
Krok 4
Pierniczki piecz około 8-10 minut w temperaturze 180˚C. Po upieczeniu odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniczki/najlepszy-przepis-na-pierniczki |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze