1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniczki
  4. Pierniczki wegańskie

Pierniczki wegańskie

pierniczki wegańskie udekorowane lukrem z aquafaby w zimowo-bożonarodzeniowej aranżacji - Wszystkiego Słodkiego
pierniczki wegańskie udekorowane lukrem z aquafaby w zimowo-bożonarodzeniowej aranżacji - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Pierniczki to świąteczny klasyk! W wersji wegańskiej zachwycają korzennym aromatem i wyjątkową kruchością. Aby nadać im bożonarodzeniowego charakteru, warto sięgnąć po foremki w kształcie gwiazdek, choinek czy śnieżynek i ozdobić je lukrem przygotowanym na bazie aquafaby, czyli wody z puszki po ciecierzycy. Mieszając wege lukier, dodaj do niego naturalne barwniki – szczyptę kurkumy lub kilka kropel soku z buraka. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie pierniczków wegańskich:

  • Krok 1

     Mąkę pszenną, cukier, sodę i przyprawę korzenną dokładnie wymieszaj.

    Mąka pszenna, cukier, soda i przyprawa korzenna w miseczkach.
  • Marta poleca

    Przyprawa korzenna od Dr. Oetkera to zestaw aromatycznych przypraw, które wzbogacą smak pierniczków, grzanego wina oraz innych wypieków!

    Marta poleca
  • Krok 2

    Do suchych składników dodaj pokrojone na małe kawałki masło roślinne, syrop daktylowy i zimną wodę.

    Masło roślinne pokrojone w kostkę w miseczce. Mąka wymieszana z przyprawą korzenną, cukrem i sodą w misce oraz syrop z daktylowy w miseczce.
  • Krok 3

    Wymieszaj za pomocą miksera z koncówką do zagniatania ciasta lub wyrób ciasto ręcznie. Następnie zawiń w kulkę i owiń folią spożywczą. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

    Przygotowane do schłodzenia korzenne ciasto na pierniczki wegańskie.
  • Krok 4

    Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

    Schłodzone ciasto podsyp delikatnie mąką i rozwałkuj na około 34 mm, a następnie za pomocą foremek wycinaj różne kształty pierniczków.

    Rozwałkowane ciasto na pierniczki wegańskie z powycinanymi foremką gwiazdkami, obok drewniany wałek.
  • Krok 5

    Układaj pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 810 minut.

    upieczone wegańskie pierniczki w kształcie gwiazdek na blasze z papierem do pieczenia

Lukier wegański:

  • Krok 6

    Aquafabę, cukier puder i kilka kropel soku z cytryny, umieść w misie miksera z końcówką do ucierania.

    Aquafaba i cukier puder w miseczkach. Obok połówka cytryny.
  • Krok 7

    Ucieraj przez około 10 minut do momentu, aż lukier będzie lśniący. Lukier powinien spadać z łyżki wolnym strumieniem i nie rozlewać się od razu.

    wegański lukier z aquafaby w miseczce
  • Krok 8

    Lukier przełóż do worka cukierniczego z jak najcieńszą końcówką i udekoruj pierniczki.

    Pierniczki wegańskie w kształcie gwiazdek na okrągłej kratce do studzenia. Obok rękaw cukierniczy napełniony wegańskim lukrem z aquafaby.
  • Krok 9

    Pierniczki pozostaw do zastygnięcia lukru.

    Udekorowane lukrem wegańskim pierniczki wegańskie oraz rękaw cukierniczy z lukrem.
  • Może się przydać

    Tylka nr 1 marki Wilton służy do dekorowania lukrem, polewą, kremem oraz żelem dekoracyjnym. Idealnie nadaje się do wykonywania precyzyjnych zdobień i detali, np. do dekorowania ciasteczek, tworzenia siatki, koronki, napisów czy kropeczek.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniczki/pierniczki-weganskie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej