Pierniczki bezglutenowe bez cukru
Pierniczki bezglutenowe bez cukru to pyszna wersja pierniczków dla osób nietolerujących glutenu! Stwierdziłam, że najlepszym dniem na pierwszą partię pieczenia będą Mikołajki. Korzenny zapach pierniczków roznoszący się po całym domu zawsze wprawia mnie w radosny nastrój. 😃🎄
Zobacz nasze sposoby, jak dekorować pierniczki:
🎅 Dekorowanie pierniczków posypką.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezglutenowych pierniczków bez cukru:
-
Krok 1
Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Może się przydać
Uniwersalny papier do pieczenia przydatny w każdym domu! Zapobiega przywieraniu ciast i ciasteczek do blachy, co zdecydowanie ułatwia późniejsze czyszczenie. :)
-
Krok 2
Miód, przyprawę korzenną i masło podgrzej w garnku do rozpuszczenia, a następnie odstaw do przestudzenia.
-
Krok 3
Mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, kakao i sodę wymieszaj. Do suchych składników dodaj przestudzony miód z masłem i przyprawą korzenną oraz jajko i łyżkę wody. Ciasto szybko i dokładnie zagnieć i włóż do lodówki na około 15 minut.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 mm (ciasto podsyp mąką gryczaną), a następnie wycinaj różne kształty pierniczków za pomocą foremek.
-
Marta poleca
Wykrawaczki i foremki do ciastek i pierniczków w przeróżnych świątecznych stylizacjach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego! Ho ho! 🎅
-
Krok 5
Układaj je na blasze i piecz przez około 8-10 minut.
-
Krok 6
Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia, a następnie udekoruj za pomocą pisaków cukrowych i czekoladowych.
Porada:
🎄 Sprawdź, w jaki sposób najlepiej przechowywać pierniczki!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniczki/pierniczki-bezglutenowe-bez-cukru |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze