1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniczki
  4. Pierniczki bezglutenowe bez cukru

Pierniczki bezglutenowe bez cukru

pierniczki bezglutenowe bez cukru udekorowane pisakami cukrowymi dr. oetkera oraz pisakami o smaku czekolady i karmelu dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
pierniczki bezglutenowe bez cukru udekorowane pisakami cukrowymi dr. oetkera oraz pisakami o smaku czekolady i karmelu dr. oetkera - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Pierniczki bezglutenowe bez cukru to pyszna wersja pierniczków dla osób nietolerujących glutenu! Stwierdziłam, że najlepszym dniem na pierwszą partię pieczenia będą Mikołajki. Korzenny zapach pierniczków roznoszący się po całym domu zawsze wprawia mnie w radosny nastrój. 😃🎄

Zobacz nasze sposoby, jak dekorować pierniczki:

🎅 Dekorowanie pierniczków posypką.

🎅 Jak udekorować pierniczki masą cukrową?

🎅 Jak udekorować pierniczki świąteczne?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezglutenowych pierniczków bez cukru:

  • Krok 1

    Blachę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

  • Może się przydać

    Uniwersalny papier do pieczenia przydatny w każdym domu! Zapobiega przywieraniu ciast i ciasteczek do blachy, co zdecydowanie ułatwia późniejsze czyszczenie. :)

    Może się przydać
  • Krok 2

    Miód, przyprawę korzenną i masło podgrzej w garnku do rozpuszczenia, a następnie odstaw do przestudzenia. 

  • Krok 3

    Mąkę kukurydzianą, gryczaną, ryżową, kakao i sodę wymieszaj. Do suchych składników dodaj przestudzony miód z masłem i przyprawą korzenną oraz jajko i łyżkę wody. Ciasto szybko i dokładnie zagnieć i włóż do lodówki na około 15 minut.

  • Krok 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 2-3 mm (ciasto podsyp mąką gryczaną), a następnie wycinaj różne kształty pierniczków za pomocą foremek.

  • Marta poleca

    Wykrawaczki i foremki do ciastek i pierniczków w przeróżnych świątecznych stylizacjach znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego! Ho ho! 🎅

    Marta poleca
  • Krok 5

    Układaj je na blasze i piecz przez około 8-10 minut.

  • Krok 6

    Upieczone pierniczki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia, a następnie udekoruj za pomocą pisaków cukrowych i czekoladowych.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniczki/pierniczki-bezglutenowe-bez-cukru

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej