1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniczki
  4. Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki

Szybkie pierniczki w kształcie serduszek, gwiazdek i dziadka do orzechów na kratce - przepis Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Łatwe, szybkie i pyszne pierniczki. Korzenne ciasteczka, którym ciężko się oprzeć! Są miękkie już po upieczeniu więc możesz je przygotować tuż przed Świętami. Idealne pierniczki do dekorowania! 

Zastanawiasz się w jaki sposób udekorować swoje pierniczki? Zerknij do naszych porad!

✔️ Jak udekorować pierniczki posypką?

✔️ Jak udekorować pierniczki masą cukrową?

✔️ Lukier królewski - jak go przygotować?

✔️ Zobacz jak udekorować pierniczki renifery, pierniczki aniołki, pierniczki ludziki

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka i Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na pierniczki:

  • Krok 1

    Wymieszajze ze sobą suche składniki (mąkę, przyprawę korzenną, kakao, sodę oraz cukier).

     

    Na blacie kuchennym miska z suchymi składnikami oraz inne suche składniki potrzebne do przygotowania ciasta na pierniczki.
  • Krok 2

    Dodaj jajka, miód oraz miękkie masło.

    Na blacie kuchennym składniki do pierniczków (masło, miód oraz jajka)
  • Krok 3

    Całość zagnieć na jednolite ciasto.

    Zagniatanie ciasta na pierniczki w robocie kuchennym.
  • Krok 4

    Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30-40 minut do schłodzenia.

    W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Przygotuj dwie blachy z wyposażenia piekarnika i wyłóż je papierem do pieczenia.

    Gotowe ciasto na pierniczki owinięte folią spożywczą.
  • Krok 5

    Schłodzone ciasto podziel na 4 części.

    Rozwałkuj po kolei każdą część ciasta na grubość około 4 mm, jeżeli lubisz cienkie pierniczki. 

    Gdy używasz wykrawaczki ze stempelkiem to ciasto musi być trochę grubiej rozwałkowane, żeby kształt dobrze się odcisnął.

    Blachę z pierniczkami wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-12 minut.

     

    Wycinanie z ciasta pierniczków w kształcie dziadka do orzechów.
  • Krok 6

    Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    Upieczone pierniczki w kształcie dziadka do orzechów oraz serduszek i gwiazdek.
  • Krok 7

    Zawartość opakowania wsyp do miski. Dodaj około 3 łyżeczki gorącej wody i energicznie mieszaj przez około 1-2 minuty do uzyskania konsytencji gęstej śmietany.

    Przełóż lukier do rękawa cukierniczego i udekoruj pierniczki.

    Udekorowane pierniczek lukrem. Obok opakowanie z gotowym lukrem.

* W zależności od wielkości foremki z ciasta wyjdzie około 40-60 pierniczków.

* Jeżeli chcesz zawiesić pierniczki na choince, przed upieczeniem zrób w nich dziurki za pomocą słomki.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniczki/szybkie-pierniczki

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej