1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Pierniki
  4. Piernik pomidorowy

Piernik pomidorowy

Piernik pomidorowy przełożony powidłami śliwkowymi z polewą czekoladową, ozdobiony posypką cukrową - Wszystkiego Słodkiego
Piernik pomidorowy przełożony powidłami śliwkowymi z polewą czekoladową, ozdobiony posypką cukrową - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

A gdyby tak zrobić piernik... z pomidorami? Jeśli zastanawiacie się, czy to ma w ogóle sens - koniecznie wypróbujcie mój przepis. Idealne ciasto dla wielbicieli pierników i korzennych smaków.

Dzięki dodatkowi bananów i pulpy z pomidorów piernik pozostaje wyjątkowo miękki i wilgotny. Dodatkowo przełożony powidłami śliwkowymi będzie genialną propozycją na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia🎄 Wierzch piernika pomidorowego warto oblać czekoladową polewą - smak czekolady idealnie komponuje się z nutami cynamonu i kakao. Wykorzystaj świąteczną posypkę cukrową, aby ciasto nie tylko obłędnie smakowało, ale również pięknie wyglądało na świątecznym stole.

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Piernik pomidorowy:

  • Krok 1

    Do wysokiego pojemnika przełóż pomidory z puszki, cukier, banany, olej oraz miód. Zbleduj do uzyskania jednolitej konsystencji. 

    Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C

    W miseczkach banany, cukier, olej, miód oraz pulpa pomidorowa.
  • Krok 2

    Wymieszaj razem suche składniki: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną, cynamon i kakao.

    W misce mąka pszenna. Obok w miseczce kakao oraz cynamon. Na blacie opakowanie sody, przyprawy korzennej oraz proszku do pieczenia.
  • Krok 3

    Wymieszaj mokre składniki z suchymi tylko do połączenia składników.

    Mokre składniki w misie miksera. Obok suche składniki wymieszane.
  • Krok 4

    Wmieszaj pokrojone orzechy włoskie oraz suszone śliwki.

    W misie wymieszane ciasto na piernik. Obok posiekane orzechy włoskie oraz pokrojone, suszone śliwki.
  • Krok 5

    Następnie przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 65-70 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170°C.

    Piernik pomidorowy przełożony do keksówki.
  • Krok 6

    Upieczony piernik pozostaw do całkowitego wystudzenia, a następnie przekrój go na 2 części.

    Upieczony piernik pomidorowy.
  • Krok 7

    Przełóż piernik powidłami śliwkowymi i ułóż go z powrotem w formie. Przykryj z góry folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin.

    Przekrojony piernik pomidorowy, a obok powidła śliwkowe.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Keksówka to jedna z podstawowych form, która ma szerokie zastosowanie w pieczeniu. Wysokiej jakości keksówki od marki Wilton i Dr. Oetker świetnie sprawdzą się do wypieku chleba, ciast czy pasztetów. Wśród nich znajdziesz keksówki karbowane, rozsuwane, a także w pięknym różowym kolorze. Koniecznie wypróbuj!

Polewa:

  • Krok 8

    Do garnka przełóż czekoladę, mleko oraz powidła i rozpuść na małej mocy palnika. Następnie rozsmaruj polewę na górze i bokach ciasta.

    Na kratce do pieczenia piernik. Obok polewa czekoladowa i posypka cukrowa.
  • Krok 9

    Udekoruj dekoracją cukrową według uznania.

    Piernik udekorowany polewą czekoladową oraz posypką.
  • Może się przydać

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek Wilton o wymiarach 40,6 x 25,4 cm to niezastąpiony gadżet w każdej kuchni. Wykonana z wysokogatunkowej stali, odpornej na zniszczenia. Po wyjęciu wypieków z pieca umieszczamy je bezpośrednio na kratce – zapewnia to równomierny dopływ powietrza i zapobiega zaparzaniu się jeszcze ciepłego ciasta. Dzięki temu nasze wypieki szybko stygną i nie tracą na jakości.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniki/piernik-pomidorowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej