Piernik czekoladowy z korzenną polewą
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto na piernik czekoladowy z korzenną polewą:
-
Krok 1
Formę prostokątną o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 2
Jajka utrzyj z cukrem do puszystej konsystencji.
-
Krok 3
Stopniowo dolewaj olej, miód i powidła śliwkowe. Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z kakao, przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia i sodą.
-
Przyprawa korzenna Dr. Oetker
Przyprawa korzenna od Dr. Oetkera to zestaw aromatycznych przypraw, które wzbogacą smak pierniczków, grzanego wina oraz innych wypieków!
-
Krok 4
Suche składniki połącz z mokrymi i wymieszaj tylko do połączenia. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 30 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 5
Ciasto odstaw do wystudzenia, a następnie nasącz ponczem.
Krem z białej czekolady:
-
Krok 6
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 5-7 minutach odsącz je w dłoni.
-
Krok 7
Czekoladę posiekaj i rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.
-
Krok 8
Ubij śmietankę, a następnie cienkim strumieniem dolewaj do niej czekoladę.
-
Krok 9
Odsączone listki żelatyny podgrzej, nie dopuszczając do zagotowania. Dodaj do żelatyny kilka łyżek śmietany, wymieszaj i dodaj całość do reszty śmietany, ciągle mieszając.
-
Żelatyna w listkach Dr. Oetker
Żelatyna w listkach jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.
-
Krok 10
Krem przełóż na ciasto i równomiernie go rozprowadź. Piernik schowaj do lodówki.
Galaretka korzenna:
-
Krok 11
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Po 5-7 minutach odsącz je w dłoni.
-
Krok 12
Miód, przyprawę korzenną i wodę przełóż do garnka. Podgrzewaj do momentu połączenia składników. Odstaw i dodaj odsączone listki żelatyny, mieszaj do rozpuszczenia się żelatyny.
-
Krok 13
Gdy galaretka zacznie tężeć, wylej ją na krem, posyp posiekanymi orzechami włoskimi i pozostaw w lodówce na około 2 godziny do całkowitego stężenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/pierniki/piernik-czekoladowy-korzenna-polewa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze