Chutney z pomidorów i czerwonej cebuli
Prawdziwa gratka dla fanów słodko-słonych kombinacji. Dżem, ale tym razem w wersji trochę wytrawnej, czyli chutney z pomidorów i czerwonej cebuli🧅🍅🧅
Odpowiednio słodki, lekko kwaśny i pikantny będzie idealnym dopełnieniem do potraw z mięsa🍔, ale także dań wegetariańskich🥙 Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek🥪, tostów, pasztetów i przeróżnych past. Z lekko pikantnym żółtym serem tworzy duet idealny!🧀
Dzięki dodatkowi Żelfixu uniwersalnego Dr. Oetkera możemy kontrolować ilość dodanego cukru do naszej konfitury, a samo przygotowanie chutney nie zajmie dużo czasu.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Chutney z pomidorów i czerwonej cebuli:
-
Krok 1
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, czosnek i łyżkę brązowego cukru.
-
Krok 2
Smaż około 10-15 minut na średniej mocy palnika, do momentu aż cebula zmięknie i skarmelizuje się. W trakcie smażenia możesz delikatnie podlać cebulę wodą, jeśli zacznie się za bardzo przypalać.
-
Krok 3
Pokrojone w kostkę pomidory wymieszaj w garnku z przecierem, octem balsamicznym i Żelfixem uniwersalnym. Całość zagotuj, cały czas mieszając.
-
Krok 4
Dodaj skarmelizowaną cebulę, pozostały cukier i przyprawy. Gotuj około 5-10 minut.
-
Krok 5
Gorący chutney przelej do czystych, wyparzonych słoiczków i odwróć do góry dnem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/chutney-z-pomidorow-i-czerwonej-cebuli |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze