Dżem z czarnej porzeczki
Użyj żelfix'u i zobacz jak w prosty i szybki sposób możesz przygotować pyszny dżem z czarnej porzeczki! Taki dżem możesz potem wykorzystać do naleśników, kanapek czy porannych owsianek. Zamknij te pyszne owoce w małym słoiczku. 🥰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu z czarnej porzeczki:
-
Krok 1
Słoiczki umyj, wyparz wrzątkiem i dokładnie osusz.
-
Krok 2
Czarne porzeczki umyj i przełóż do garnka.*
-
Krok 3
Owoce dokładnie wymieszaj z żelfixem.
-
Krok 4
Zagotuj owoce z żelfixem ciągle mieszając.
-
Krok 5
Następnie dodaj cukier, wymieszaj i ponownie zagotuj. Gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie ściągnij garnek z palnika i mieszaj jeszcze do zaniku piany.
-
Krok 6
Gorący dżem przełóż do przygotowanych wcześniej słoików i szczelnie zamknij. Słoiczki ułóż do góry dnem i pozostaw je tak do wystudzenia.
* Jeżeli chcesz użyć mrożonych owoców, najpierw przełóż je do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, do momentu, aż owoce się rozmrożą.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/dzem-z-czarnej-porzeczki |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze