Dżem rabarbarowy z cytrusową nutą
Jeśli chcsz przedłużyć sezon na rabarbar w swoim domu, to przepis na dżem rabarbarowy z cytrusową nutą 🍊🍊 jest dla Ciebie! Przyjemny kwaśno-słodki smak sprawia, że dżem będzie idealny w połączeniu z chałką czy słodką bułką. Możesz nim również przekładać ciasto. Polecam! 💚
Lubisz robić przetwory? Zobacz także nasze poradniki:
🍊 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍊 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu rabarbarowego z cytrusową nutą:
-
Krok 1
Rabarbar umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki.
-
Krok 2
Następnie zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok, przelej go do garnka. Z mandarynek również wyciśnij sok, odmierz 150 ml i dodaj do soku i skórki z limonki.
-
Krok 3
Rabarbar włóż do garnka z sokiem i dodaj Żelfix 2:1. Całość dokładnie wymieszaj, po czym ustaw większą moc palnika i zagotuj.
-
Żelfix 2:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 2:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów. Zapobiega też powstawaniu pleśni.
-
Krok 4
Dodaj cukier i mieszając, ponownie zagotuj. Gotuj jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając.
-
Krok 5
Po tym czasie odstaw garnek z kuchenki, wlej do niego miód i wymieszaj.
-
Krok 6
Gotowy dżem przelej do słoiczków, zakręć szczelnie i odwróć o góry dnem na około 15 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/dzem-rabarbarowy-z-cytrusowa-nuta |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze