Dżem brzoskwiniowy z czarną porzeczką
W tym roku eksperymentuję z brzoskwiniami! :) Jak wiecie, przygotowywałam już tego lata dżemy brzoskwiniowe połączone z mango oraz malinami.Tym razem zapraszam na połączenie brzoskwini z czarną porzeczką. 🍑 Dwa klasyczne smaki, zazwyczaj osobno, tutaj w jednym słoiczku. Przygotuj pyszny dżem!
Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:
🍑 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
🍑 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu brzoskwiniowego z czarną porzeczką:
-
Krok 1
Umyte, obrane i wypestkowane brzoskwinie pokrój na małą kostkę i wrzuć do garnka, dodając do nich sok z cytryny. Porzeczki obierz z łodyżek i większych szypułek, umyj i dodaj do brzoskwiń.
-
Krok 2
Następnie owoce wymieszaj z Żelfixem i ustaw na średniej mocy palnika. Mieszając co chwilę, doprowadź do zagotowania.
-
Żelfix 3:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.
-
Krok 3
Następnie dodaj cukier, wymieszaj dokładnie i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty, mieszając co chwilę, aby dżem się nie przypalił.
-
Krok 4
Jeśli na wierzchu powstanie piana, zbierz ją łyżką. Napełnij słoiki do pełna gorącym dżemem. Natychmiast zakręć i ustaw dnem do góry, aby wieczka się zassały.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/dzem-brzoskwiniowy-z-czarna-porzeczka |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze