1. Strona główna
  2. Inspiracje
  3. Porady
  4. Żelfix - czym jest i jak go używać?

Żelfix - czym jest i jak go używać?

Dżem truskawkowy z rabarbarem i żelfixem - Wszystkiego Słodkiego
Zaktualizowano:

Jeśli cierpicie na niedobór czasu lub ogarnął was przetworowy szał i macie przed oczami te dziesiątki, setki słoiczków i godziny spędzone na pasteryzacji, istnieje rozwiązanie bardzo skuteczne, a przede wszystkim szybkie. Co zrobić, aby cieszyć się domowymi przetworami, które na długo zachowają swoją świeżość, nie spędzając przy tym kilku dni w kuchni?


Czym jest żelfix?

Żelfix jest dodatkiem spożywczym na bazie cukru i pektyny, czyli naturalnej substancji żelującej występującej w owocach. Pektyna to mieszanka węglowodanów będąca składnikiem komórkowym roślin. Dzięki swoim właściwościom zagęszczającym i żelującym wykorzystywana jest między innymi w przemyśle spożywczym.

Samą pektynę lub owoce o jej wysokiej zawartości, na przykład jabłka, można dodać do przetworów owocowych. Niestety, często zdarza się, że nie przedłuża ona wystarczająco trwałości produktów. Dżemy na bazie wyłącznie pektyny bardzo często pleśnieją i fermentują po upływie zaledwie kilku miesięcy. Jeżeli przygotowujemy spore zapasy naszych weków i chcemy, aby wystarczyły nam na dłuższy czas w nienaruszonym stanie, warto sięgnąć po Żelfix.


Czym różni się Żelfix 2:1 od Żelfixu 3:1?

Dostępne są dwa rodzaje Żelfixu: 2:1 oraz 3:1. Liczby te mowią nam o proporcji owoców do dodanego cukru. Używając Żelfixu 2:1 na 1 kilogram owoców dodajemy 0,5 kilograma cukru, a w przypadku produktu 3:1 na 1 kilogram owoców użyjemy jedynie 350 gram cukru.

  • Który żelfix wybrać?

    To od nas zależy, którą wersję Żelfixu wybierzemy. Jego ilość należy dostosować do gramatury owoców, które zamierzamy przeobrazić w kolorowe słoiczki.

    Żelfix 2:1 czy 3:1

Nowość - Żelfix Uniwersalny. Dosłodź jak lubisz!

 

Nowy Żelfix Uniwersalny to idealny produkt dla wszystkich tych, którzy chcą ograniczyć cukier w domowych przetworach lub całkowicie z niego zrezygnować.

 

  • Na bazie naturalnej pektyny cytrusowej!

    Dosłodź swoje przetwory tak jak lubisz! Użyj ksylitolu, erytolu, fruktozy, miodu lub cukru.

    nowy Żelfix uniwersalny Dr. Oetkera

Jak używać Żelfixu?

Przed użyciem żelfixu pamiętajmy, aby owoce były dokładnie umyte, a wszelkie ogonki i listki usunięte.

Odpowiednio przygotowane owoce zasypujemy Żelfixem i zagotowujemy, dodając po chwili odmierzoną ilość cukru i gotujemy jeszcze krótką chwilę - mniej więcej 1-2 minuty. Tak przygotowane dżemy i konfitury zachowają piękne barwy i zawarte w nich witaminy dzięki krótkiemu gotowaniu, a zawartość naturalnej pektyny sprawi, że konsystencja naszych przetworów będzie idealnie gęsta.


Dlaczego Żelfix pozwala dłużej zachować świeżość przetworów?

Żelfix, poza cukrem i wspomnianą wcześniej pektyną, zawiera dodatek kwasu sorbowego, czyli substancji konserwującej.Skutecznie hamuje on rozwój pleśni i drożdży chroniąc żywność przed drobnoustrojami. Dzięki niemu przetwory dłużej zachowują świeżość, nie tracąc przy tym swoich soczystych kolorów.

Kwasu sorbowego nie należy się obawiać. W naturalnym środowisku występuje w owocach jarzębiny jako kwas parasorbowy. Ten używany do produkcji Żelfixu uzyskiwany jest syntetycznie. Mimo swojej niekiedy złej sławy wiele konserwantów w produktach spożywczych jest nam zwyczajnie potrzebnych, aby zachować ich świeżość i uchronić nas przed zatruciem. Kwas sorbowy w ludzkim organizmie rozkłada się w procesie oksydacji, czyli utleniania. Dzięki temu uznawany jest za jedną z najbardziej bezpiecznych substancji konserwujących.


Gdzie można kupić żelfix?

Żelfix jest powszechnie dostępny w większości supermarketów w Polsce. Możesz go również kupić o w oficjalnym sklepie na ALLEGRO.

Zobacz tę poradę na WS.pl


Link do porady: https://wszystkiegoslodkiego.pl/porady/zelfix-czym-jest-i-jak-go-uzywac

Komentarze


  1. Dżem truskawkowy niskosłodzony z jogurtem, płatkami owsianymi i świeżymi owocami - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:20
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem truskawkowy niskosłodzony

    Lato to czas truskawek, których smak możecie zatrzymać na dłużej! Wystarczy kilka chwil i ulubiony dżem truskawkowy jest gotowy!🍓

  2. Dżem brzoskwiniowy z tymiankiem i ksylitolem posmarowany na bułce ziarnistej - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem brzoskwiniowy z tymiankiem i ksylitolem
  3. Dżem z pomarańczy z croissantem i owocami na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem z pomarańczy
  4. chutney mango z chili - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:20
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Chutney mango z chili
  5. Dżem ananasowy z kokosem (Pina Colada) na białej, drewnianej deseczce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem ananasowy z kokosem (Pina Colada)
  6. dżem truskawkowy z rabarbarem - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:40
    Ilość porcji:
    8
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem truskawkowy z rabarbarem
  7. Dżem z czarnej porzeczki w słoiczku - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem z czarnej porzeczki
  8. szybki dżem truskawkowy na maślanej bułce i jako dodatek do jogurtu i granoli - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:15
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Szybki dżem truskawkowy
  9. gładki dżem truskawkowy wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:20
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gładki dżem truskawkowy
  10. Gładki dżem z czerwonych porzeczek
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    6
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gładki dżem z czerwonych porzeczek
  11. dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Dżem truskawkowo-rabarbarowy z bananem i wanilią
  12. gładki dżem jagodowy na śniadanie rozsmarowany na przekrojonym na pół rogalu - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gładki dżem jagodowy
  13. gładki dżem malinowy z białą czekoladą w słoiczkach na drewnianej tacy, maliny i czekolada biała obok - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    00:30
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Gładki dżem malinowy z białą czekoladą
  14. konfitura żurawinowa w słoiczku z łyżeczką i rozsypaną wokół na stole żurawiną - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    5
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Konfitura żurawinowa
Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej