Powidła śliwkowe z korzenną nutą
Powidła śliwkowe z korzenną nutą. Słodkie, dojrzałe węgierki to jeden z najlepszych smaków jesieni. Warto zatrzymać go na dłużej w postaci pysznych, domowych powideł. Przepis można wzbogacić o przyprawę korzenną, dzięki której powidła nabierają wyjątkowego aromatu. Będą idealne do świątecznego piernika. 💜
Sprawdź także nasze 3 sprawdzone sposoby na pasteryzację przetworów!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie powideł śliwkowych z korzenną nutą:
-
Krok 1
Śliwki umyj i wypestkuj. Umieść je w garnku z grubym dnem i zagotuj bez przykrycia, cały czas mieszając. Następnie zmniejsz moc palnika. Mieszaj co jakiś czas, by śliwki nie przywarły do dna.
Gotuj do momentu odparowania soku (przez około 2 godziny).
-
Krok 2
Po tym czasie przełóż konfiturę do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę. Powidła przełóż do garnka, dodaj cukier i przyprawę korzenną. Gotuj do momentu, aż cały sok odparuje, a konsystencja będzie gęsta. Przełóż przetwory do słoiczków i zakręć.
-
Przyprawa korzenna Dr. Oetker
Przyprawa korzenna od Dr. Oetkera to zestaw aromatycznych przypraw, które wzbogacą smak pierniczków, grzanego wina oraz innych wypieków!
-
Krok 3
Dno garnka wyłóż bawełnianą ściereczką. Kiedy słoiczki ostygną, włóż je do naczynia i zalej do 2/3 wysokości zimną wodą. Gotuj przez 15 minut. Po ugotowaniu wyciągnij z garnka i schładzaj do góry dnem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/powidla-sliwkowe-z-korzenna-nuta |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze