Konfitura ze śliwek z cynamonem
Konfitura ze śliwek z cynamonem – to według nas jeden ze smaków prawdziwej jesieni. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju sezonowe przetwory, więc kiedy Dziewczyny przyniosły dwie siatki pięknych węgierek było już całkowicie jasne, co dziś przygotujemy. :) Jeśli dotąd nie próbowaliście połączenia śliwka-cynamon podzielcie się z nami wrażeniami! I przede wszystkim – nawet jeśli nie przygotowywaliście wcześniej przetworów – nie obawiajcie się. Cały przepis to zaledwie kilka kroków a efekt… zachowacie w spiżarni na wiele pysznych okazji. ;)
Tę konfiturę możesz również zawekować w piekarniku. Przeczytaj jak pasteryzować słoiki w piekarniku krok po kroku w naszej poradzie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie konfitury ze śliwek:
-
Krok 1
Śliwki umyj, przekrój je na pół i usuń pestki. Cukier i wodę umieść w dużym garnku o szerokim dnie.
-
Krok 2
Syrop gotuj do momentu, aż zacznie robić się gęsty. Jeżeli upuścisz odrobinę syropu na talerzyk to powinien on mieć ciągliwą konsystencję, pozwalającą na utworzenie nitki.
Następnie dodawaj partiami śliwki, tak aby nie przerywać wrzenia. Na końcu wsyp cynamon.
-
Krok 3
Całość smaż na małym ogniu, do momentu aż owoce wchłoną całą objętość syropu.małym ogniu, do momentu aż owoce wchłoną całą objętość syropu.
-
Krok 4
Smażenie konfitury może potrwać kilka godzin. Gotową konfiturę przelej do wcześniej umytych i wyparzonych słoiczków. Odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/przetwory/konfitura-ze-sliwek-z-cynamonem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze