Wegański sernik królewski
Klasyczny sernik królewski doczekał się swojej roślinnej wersji 🌿Pyszna masa tofurnikowa z dodatkiem waniliowego budyniu otulona czekoladowym spodem i nie mniej czekoladową kruszonką🍫🍫🍫 zrobi na Was niemałe wrażenie 😉
Przepis na wegański sernik kólewski nie bez powodu pojawia się na chwilę przed Świętami - smakuje świetnie i wygląda jak tradycyjny sernik. Z całą pewnością umili Wam bożonarodzeniowe spotkania z bliskimi💓
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe:
-
Krok 1
Do misy miksera wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Wymieszaj. Następnie dodaj cukier, zimną margarynę pokrojoną w kostkę i wodę.
-
Krok 2
Zagnieć do uzyskania konsystencji kruszonki. Połowę ciasta owiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki.
-
Krok 3
Drugą połowę rozłóż na spodzie tortownicy o średnicy 24 cm. Boki formy wysmaruj tłuszczem. Spód delikatnie ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° na 20 minut. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.
Masa tofurnikowa:
-
Krok 4
Tofu pokrusz i odsącz z nadmiaru płynu. Następnie wymieszaj je z sokiem z cytryny.
-
Krok 5
Do tofu z cytryną dodaj budynie, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe i cukier.
-
Krok 6
Zblenduj w malakserze do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj napój sojowy i ponownie zmiksuj.
-
Krok 7
Tak przygotowaną masę tofurnikową przelej na wystudzony spód czekoladowy.
-
Krok 8
Następne zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta czekoladowego i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°.
-
Krok 9
Piecz przez około 80 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przełóż je do lodówki do schłodzenia,
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganski-sernik-krolewski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze