1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegański sernik królewski

Wegański sernik królewski

Kawałek wegańskiego sernika królewskiego na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Kawałek wegańskiego sernika królewskiego na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Klasyczny sernik królewski doczekał się swojej roślinnej wersji 🌿Pyszna masa tofurnikowa z dodatkiem waniliowego budyniu otulona czekoladowym spodem i nie mniej czekoladową kruszonką🍫🍫🍫 zrobi na Was niemałe wrażenie 😉

Przepis na wegański sernik kólewski nie bez powodu pojawia się na chwilę przed Świętami - smakuje świetnie i wygląda jak tradycyjny sernik. Z całą pewnością umili Wam bożonarodzeniowe spotkania z bliskimi💓 

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe:

  • Krok 1

    Do misy miksera wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Wymieszaj. Następnie dodaj cukier, zimną margarynę pokrojoną w kostkę i wodę.

    Na blacie robot kuchenny firmy Bosch. Obok w miseczce cukier, masło i woda..
  • Krok 2

    Zagnieć do uzyskania konsystencji kruszonki. Połowę ciasta owiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażarki.

    W misie zagniecione ciasto czekoladowe do wegańskiego sernika królewskiego.
  • Krok 3

    Drugą połowę rozłóż na spodzie tortownicy o średnicy 24 cm. Boki formy wysmaruj tłuszczem. Spód delikatnie ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° na 20 minut. Upieczony spód pozostaw do wystudzenia.

    Upieczony spód do wegańskiego sernika królewskiego.

Masa tofurnikowa:

  • Krok 4

    Tofu pokrusz i odsącz z nadmiaru płynu. Następnie wymieszaj je z sokiem z cytryny.

    W misce pokruszone tofu. Obok przekrojona cytryna.
  • Krok 5

    Do tofu z cytryną dodaj budynie, proszek do pieczenia, mleczko kokosowe i cukier.

    W misie pokruszone tofu. Obok budynie, proszek do pieczenia. Oraz cukier w misce i mleczko kokosowe.
  • Krok 6

    Zblenduj w malakserze do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj napój sojowy i ponownie zmiksuj.

    Zblendowana masa tofurnikowa oraz napój sojowy w szklance.
  • Krok 7

    Tak przygotowaną masę tofurnikową przelej na wystudzony spód czekoladowy.

    Upieczony spód do sernika królewskiego. Obok masa tofurnikowa.
  • Krok 8

    Następne zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta czekoladowego i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°.

    Ścieranie ciasta czekoladowego na masę tofurnikową.
  • Krok 9

    Piecz przez około 80 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia, a następnie przełóż je do lodówki do schłodzenia,

    Upieczony wegański sernik królewski.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganski-sernik-krolewski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej