1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Nerkownik na zimno z truskawkami

Nerkownik na zimno z truskawkami

nerkownik czyli sernik z nerkowców na zimno z truskawkami - Wszystkiego Słodkiego
nerkownik czyli sernik z nerkowców na zimno z truskawkami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Znamy i lubimy tofurnik, jagielnik czy jogurtowiec, najwyższy czas więc powitać w gronie letnich MUST HAVE nerkownik na zimno z truskawkami! 🍓 Najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, jednak z powodzeniem możesz przygotować go także poza sezonem, wykorzystując mrożone truskawki.

Sernik charakteryzuje kremowa konsystencja oraz wiosenny smak, którego nie można pomylić z niczym innym. Prawdziwe TRUSKAWKOWELOVE dla wegan i nie tylko! 🍓


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa z nerkowców i tofu:

  • Krok 1

    Przygotowanie nerkownika zacznij od zalania nerkowców wrzątkiem. Odstaw je na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie odsącz nerkowce.

    Nerkowce w miseczce, zalane wrzątkiem.

Spód:

  • Krok 2

    Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    Tortownica wyłożona papierem do pieczenia.
  • Krok 3

    Herbatniki rozdrobnij w malakserze. Następnie dodaj olej kokosowy i dokładnie wymieszaj.

    Herbatniki wegańskie w malakserze. Obok rozpuszczony olej kokosowy.
  • Krok 4

    Ciasteczkową  masę przełóż do formy i delikatnie podociskaj, tak żeby utworzyć spód.

    Ciasteczkowa masa w malakserze. Obok tortownica wyłożona papierem do pieczenia.

Masa z nerkowców i tofu:

  • Krok 5

    Do pojemnika malaksera przełóż pokruszony serek tofu, namoczone wcześniej orzechy nerkowca, sok z cytryny, sól, cukier puder i pastę waniliową. Dobrze zblenduj do uzyskania jednolitej konsytencji. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i ponownie zblenduj.

    W pojemniku malaksera pokruszony serek tofu. Obok namoczone orzechy nerkowca, cukier puder, pasta z wanilii Dr. Oetkera, sok z cytryny i mleczko kokosowe.
  • Krok 6

    Agar zagotuj. Dodaj łyżkę masy z nerkowców, a następnie podgrzewaj jeszcze przez minutę.

    Agar z wodą w garnku,
  • Krok 7

    Agar przełóż do masy z nerkowców i tofu i ponownie zblenduj.

    Rozpuszczony agar z dodatkiem masy na bazie nerkowców w garnku. W malakserze masa z nerkowców i tofu.
  • Krok 8

    Przełóż na spód z herbatników.

    Spód z herbatników, a na nim masa z nerkowców i tofu.
  • Krok 9

    Wstaw do lodówki i w tym czasie przygotuj galaretkę z truskawek.

    Masa z nerkowców i tofu w tortownicy.

Galaretka z truskawek:

  • Krok 10

    Umyte i odszypułkowane truskawki dokładnie zblenduj razem z cukrem i sokiem z cytryny.

    W miseczce pokrojone truskawki, obok cytryna i blender ręczny firmy Bosch.
  • Krok 11

    Do garnka przełóż wodę i agar. Podgrzewaj przez minutę. Następnie dodaj truskawki i gotuj jeszcze przez kolejną minutę.

    W garnku woda z agarem, a obok zblendowane truskawki z cukrem i sokiem z cytryny.
  • Krok 12

    Odstaw na kilka minut do przestudzenia, a następnie delikatnie przelej na masę z nerkowców.

    Masa z nerkowców i tofu w tortownicy. Obok galaretka truskawkowa z agarem w garnku.
  • Krok 13

    Odstaw do schłodzenia na około 3 godziny.

    Wylana galaretka z truskawek na bazie agaru.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/nerkownik-na-zimno-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej