Malinowy sernik na zimno z chrupiącym spodem
Malinowy sernik na zimno z chrupiącym spodem. Spód przygotowałam z białej czekolady i płatków kukurydzianych - przez co przyjemnie chrupie. Koniecznie spróbujcie takiego sposobu na spód do ciasta! Sernik ozdobiłam świeżymi malinami i zalałam przezroczystą galaretką. Taka dekoracja to mój hit sezonu. Musisz wypróbować! 🍰
Lubisz serniki? To może zaciekawią Cię nasze porady "Jak upiec idealny sernik?" 😄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Chrupiący spód pod sernik malinowy:
-
Krok 1
Białą czekoladę połam i umieść w garnku. Dodaj do niej masło i podgrzewaj do rozpuszczenia.
-
Krok 2
Płatki kukurydziane delikatnie pokrusz. Ciepłą masę czekoladową dokładnie wymieszaj z płatkami.
-
Krok 3
Masę wyłóż równomiernie w formie o średnicy 24 cm.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
Malinowa warstwa serowa:
-
Krok 4
Żelatynę zalej 100 ml gorącej wody i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
-
Krok 5
Serek homogenizowany zmiksuj z cukrem pudrem oraz malinami. Łyżkę masy wymieszaj z żelatyną, a następnie ciągle miksując dolewaj ją do masy serowej.
-
Krok 6
Śmietankę ubij i delikatnie wmieszaj do masy.
-
Krok 7
Malinową masę na sernik wylej na spód z płatków kukurydzianych i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Dekoracja:
-
Krok 8
Zagotuj wodę i odmierz 500 ml. Wsyp galaretkę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
-
Krok 9
Na serniku ułóż maliny i zalej je tężejącą galaretką. Sernik wstaw do lodówki na około 2 godziny, aż galaretka całkowicie stężeje.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/serniki-na-zimno/malinowy-sernik-zimno-chrupiacym-spodem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze