Strucla drożdżowa z jabłkami
🍎 Strucla drożdżowa z jabłkami czyli klasyka wśród drożdżowych przepisów. Ciasto jest bardzo delikatne, puszyste i smaczne. Zapach jabłek prażonych z cynamonem kojarzy mi się z jesiennymi wieczorami spędzonymi w gronie najbliższych. 🍁 Całość posypałam apetyczną kruszonką, która idealnie pasuje do jabłkowego nadzienia.
Pamiętaj, aby jabłka były dobrze uprażone. Jeśli będą mieć niewiele soku, to strucla ładnie wyrośnie i będzie dobrze upieczona. Do wypełnienia, zamiast jabłek, możesz użyć także maku albo cynamonu z cukrem. Będzie równie pysznie! 😃
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie strucli drożdżowej z jabłkami:
-
Krok 1
Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 2
Następnie dodaj pozostałe suche składniki, a potem mleko, jajka i miękkie masło.
-
Krok 3
Zagnieć wszystko razem i wyrabiaj, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aż do podwojenia objętości.
Nadzienie z jabłek:
-
Krok 4
W czasie, gdy ciasto wyrasta, umyj i obierz jabłka, a następnie pokrój je w kostkę. Pokrojone jabłka umieść w szerszym garnku, dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon.
-
Krok 5
Jabłka podgrzewaj na wysokiej mocy palnika, co jakiś czas mieszając. Praż je przez ok. 15 minut, aż zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Wystudź.
Ciasto na struclę cd.:
-
Krok 6
Przygotuj dwie foremki keksówki (wymiary 25 cm x 10 cm) i wyłóż je papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką.
-
Może się przydać
Keksówka Tradition od Dr. Oetkera o długości 25 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!
-
Krok 7
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 40 cm x 20 cm. Na ciasto wyłóż równomiernie prażone jabłka, zaczynając od dłuższego boku.
-
Krok 8
Zwiń ciasto tylko do połowy jego szerokości, następnie zwiń do środka od strony drugiego, długiego boku.
-
Krok 9
Struclę przetnij na pół i każdą z połówek włóż do keksówek.
Kruszonka:
-
Krok 10
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieć. Strucle posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą i posyp kruszonką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
-
Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
-
Krok 11
W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 170°C. Wyrośnięte ciasto piecz przez ok. 40 - 45 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/strucla-drozdzowa-z-jablkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze