1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Strudel z jabłkami i sosem waniliowym

Strudel z jabłkami i sosem waniliowym

kawałek strudla z jabłkami i sosem waniliowym na talerzyku z widelcem - wszystkiego słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Przepyszny strudel z jabłkami, cieniutkim ciastem i najsmaczniejszym sosem waniliowym. Na ciepło smakuje wprost wspaniale, jak najlepsza szarlotka. Przepis nie jest trudny, tym bardziej go polecam! 🍏🍎

Koniecznie zobacz także nasz poradnik: Która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia?

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sos waniliowy:

  • Krok 1

    Laskę wanilii przetnij wzdłuż, łyżeczką wyskrob ziarenka i umieść w rondelku, dodaj mleko i śmietankę i postaw na średniej mocy palnika. Doprowadź do zagotowania.

  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • Krok 2

    W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem pudrem na kogel-mogel.

  • Krok 3

    Jak tylko mleko ze śmietanką się zagotuje, zdejmij je z palnika i stopniowo dodawaj do utartych żółtek. Jednocześnie mieszaj do połączenia się składników. Całość przelej z powrotem do rondelka i ustaw na małej mocy palnika. Ciągle mieszając, podgrzewaj do momentu zgęstnienia sosu.

    Ważne! Nie można sosu zagotować, ponieważ się zważy! Gorący sos nie będzie bardzo gęsty, właściwą konsystencję będzie miał wówczas, gdy zanurzysz w nim łyżkę i będzie ją oblepiał, a nie spływał jak woda.

Ciasto na strudel z jabłkami:

  • Krok 4

    Ciepłą wodę, olej, sól i cukier wymieszaj do rozpuszczenia się cukru.

  • Krok 5

    Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i 1/2 porcji mąki pszennej i wymieszaj. Następnie dodaj pozostałą część mąki i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.

  • Krok 6

    Następnie ciasto na strudel włóż do miski wysmarowanej olejem, ciasto również posmaruj olejem, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na godzinę w temperaturze pokojowej, aby odpoczęło.

  • Może się przydać

    Pędzelek do ciasta od Dr. Oetkera to pędzelek z naturalnego włosia przeznaczony do kontaktu z żywnością. Idealnie nadaje się do rozprowadzania lukru, żółtka, glazury oraz natłuszczania formy.

    Może się przydać
  • Krok 7

    W międzyczasie umyj, obierz i wydrąż jabłka. Następnie pokrój na ćwiartki, a potem w cienkie plasterki. Do pokrojonych jabłek dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon, rodzynki, żurawinę i prawie całą porcję pokruszonych biszkoptów (odrobinę zostaw do posypania ciasta pod jabłkami). Wszystko razem wymieszaj.

Zawijanie strudla z jabłkami:

  • Krok 8

    Piekarnik nagrzej do temperatury 230°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 9

    Gotowe ciasto przełóż na blat (niczym nie oprószony) i rozwałkuj na w miarę cienki prostokąt. Następnie wkładając na płasko dłoń pod placek i delikatnie przytrzymując go od góry, zacznij rozciągać ciasto na prostokąt o szerokości nieco większej od blachy z piekarnika i długości około 60 cm.

    Ciasto będzie bardzo elastyczne i doskonałe do rozciągania. Po rozciągnięciu do właściwego rozmiaru ciasto będzie bardzo cienkie, ale takie właśnie powinno być.

  • Może się przydać

    Mata do wałkowania ciasta marki Wilton z nieprzywierającą powłoką skutecznie zastąpi tradycyjną stolnicę. Możesz mieć pewność, że ciasto z łatwością będzie odchodzić od maty.

    Może się przydać
  • Krok 10

    Następnie cały płat posmaruj dokładnie roztopionym masłem zostawiając 2-3 cm nieposmarowanych brzegów. W odległości około 20 cm od krótszego brzegu posyp pozostałą częścią pokruszonych biszkoptów.

  • Krok 11

    Wyłóż jabłka, dość ściśle, na kształt dużego wałka. Przykryj dokładnie ciastem, aby nie wypadały i zawiń w rulon. Sklej ciasto na obu końcach, nadmiar odetnij.

  • Krok 12

    Strudel przełóż na blachę, posmaruj masłem i wstaw do piekarnika. Piecz około 10-13 minut do zrumienienia. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia. Jeszcze ciepły strudel z jabłkami oprósz cukrem pudrem, pokrój i podawaj z sosem waniliowym.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/strudel-z-jablkami-i-sosem-waniliowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej