Wegańska szarlotka z budyniem
Kiepski humor, niespodziewani goście, a może urodziny najlepszej przyjaciółki? Każdy powód będzie dobry, żeby przygotować wegańską szarlotkę z budyniem 🥧🌿Ciasto, w którym wszystko idealnie się ze sobą łączy: delikatny, kruchy spód, kwaskowate nadzienie z jabłek z nutką cynamonu i aksamitny, waniliowy budyń 😍 Brzmi jak ideał?
Do wegańskiej szarlotki z budyniem najlepiej wybrać twarde, lekko kwaśne jabłka🍎🍏🍎Świetnie komponują się ze słodyczą ciasta i masy budyniowej, a także nie rozpadną się na mało apetyczną papkę podczas prażenia 😉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche do wegańskiej szarlotki:
-
Krok 1
Mąkę pszenną przełóż do misy miksera. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną na małe kawałki margarynę oraz sól. Szybko zagnieć. Pod koniec dodaj zimną wodę.
-
Krok 2
Zagniecione ciasto podziel na dwie części. Jedną (większą) na spód ciasta i drugą do starcia na górę. Mniejszą część ciasta owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.
-
Krok 3
Większą połową ciasta wyłóż spód tortownicy o średnicy 28 cm. Następnie wstaw ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut, do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasta pozostaw do przestudzenia.
-
Może się przydać
Granatowa, emaliowana tortownica o średnicy 28 cm, z odpinaną obręczą, pozwoli Tobie na proste wyciągnięcie ciasta z formy.💙
Jabłka do szarlotki:
-
Krok 4
Umyj i obierz jabłka. Wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki.
-
Krok 5
Przełóż jabłka do garnka. Dodaj cukier, cukier z wanilią, cynamon oraz wodę. Podpraż jabłka przez kilka minut, aż będą miękkie.
-
Krok 6
Następnie przełóż jabłka na upieczony spód i delikatnie wyrównaj.
Budyń do wegańskiej szarlotki:
-
Krok 7
Do garnka przelej około 600 ml napoju roślinnego, a pozostałą część rozmieszaj z proszkiem budyniowym. Mleko z cukrem zagotuj, dodaj wymieszany budyń i cały czas mieszając, ponownie zagotuj.
-
Krok 8
Budyń delikatnie rozprowadź na warstwie z prażonymi jabłkami.
-
Krok 9
Wyciągnij z zamrażarki mniejszą część przygotowanego wcześniej ciasta. Zetrzyj je na tarce i posyp wierzch ciasta.
-
Krok 10
Ponownie wstaw ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut do zrumienienia się kruszonki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/weganska-szarlotka-z-budyniem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze