1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Szarlotki i ciasta z jabłkami
  4. Wegańska szarlotka z budyniem

Wegańska szarlotka z budyniem

roślinna szarlotka z budyniem posypana cukrem pudrem na drewnianej paterze - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Kiepski humor, niespodziewani goście, a może urodziny najlepszej przyjaciółki? Każdy powód będzie dobry, żeby przygotować wegańską szarlotkę z budyniem 🥧🌿Ciasto, w którym wszystko idealnie się ze sobą łączy: delikatny, kruchy spód, kwaskowate nadzienie z jabłek z nutką cynamonu i aksamitny, waniliowy budyń 😍 Brzmi jak ideał?

Do wegańskiej szarlotki z budyniem najlepiej wybrać twarde, lekko kwaśne jabłka🍎🍏🍎Świetnie komponują się ze słodyczą ciasta i masy budyniowej, a także nie rozpadną się na mało apetyczną papkę podczas prażenia 😉

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker oraz Bosch.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche do wegańskiej szarlotki:

  • Krok 1

    Mąkę pszenną przełóż do misy miksera. Dodaj cukier puder, proszek do pieczenia, pokrojoną na małe kawałki margarynę oraz sól. Szybko zagnieć. Pod koniec dodaj zimną wodę.

    W misie misera firmy Bosch przesypana mąka. Obok w miseczce cukier, posiekana margaryna, proszek do pieczenia Dr. Oetker i sól na łyżeczce.
  • Krok 2

    Zagniecione ciasto podziel na dwie części. Jedną (większą) na spód ciasta i drugą do starcia na górę. Mniejszą część ciasta owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki.

    Dwie części ciasta kruchego do wegańskiej szarlotki z budyniem.
  • Krok 3

    Większą połową ciasta wyłóż spód tortownicy o średnicy 28 cm. Następnie wstaw ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20 minut, do zrumienienia ciasta. Upieczone ciasta pozostaw do przestudzenia.

    Spód ciasta przed upieczeniem.
  • Może się przydać

    Granatowa, emaliowana tortownica o średnicy 28 cm, z odpinaną obręczą, pozwoli Tobie na proste wyciągnięcie ciasta z formy.💙

    Może się przydać

Jabłka do szarlotki:

  • Krok 4

    Umyj i obierz jabłka. Wykrój gniazda nasienne i pokrój owoce na kawałki.

    Przygotowanie jabłek do szarlotki.
  • Krok 5

    Przełóż jabłka do garnka. Dodaj cukier, cukier z wanilią, cynamon oraz wodę. Podpraż jabłka przez kilka minut, aż będą miękkie.

    W garnku pokrojone jabłka. Obok cukier z wanilią i cukier w miseczce.
  • Krok 6

    Następnie przełóż jabłka na upieczony spód i delikatnie wyrównaj.

    W garnku podprażone jabłka. Obok tortownica z upieczonym spodem do szarlotki.

Budyń do wegańskiej szarlotki:

  • Krok 7

    Do garnka przelej około 600 ml napoju roślinnego, a pozostałą część rozmieszaj z proszkiem budyniowym. Mleko z cukrem zagotuj, dodaj wymieszany budyń i cały czas mieszając, ponownie zagotuj.

    Na blacie dwa opakowania budyniu o smaku waniliowym dr. oetkera. Obok w miseczce cukier oraz napój sojowy.
  • Krok 8

    Budyń delikatnie rozprowadź na warstwie z prażonymi jabłkami.

    Przelany budyń na warstwę z jabłkami.
  • Krok 9

    Wyciągnij z zamrażarki mniejszą część przygotowanego wcześniej ciasta. Zetrzyj je na tarce i posyp wierzch ciasta.

    Wegańska szarlotka z budyniem, z surowym, startym ciastem na wierzchu.
  • Krok 10

    Ponownie wstaw ciasto do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 50 minut do zrumienienia się kruszonki.

    Upieczona wegańska szarlotka z budyniem.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/weganska-szarlotka-z-budyniem

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej