Czekoladowy tort wegański
Jeśli kuchnia, to Twoje królestwo, a rodzina i przyjaciele od dawna wiedzą, że najpyszniejsze desery serwowane są właśnie w Twoim domu, to znak, że wyzwanie pod tytułem wegański tort czekoladowy jest dla Ciebie! Podejmiesz (kuchenną 😉 ) rękawicę? 😊
Przygotowanie wegańskiego biszkoptu i pokrycie go czekoladową masą wymaga nieco cierpliwości, ale efekt końcowy jest piorunujący! Tort kusi niebanalną słodyczą oraz rozpływającą się w ustach konsystencją.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Czekoladowe blaty do tortu (wegańskie):
-
Krok 1
Spody dwóch form o średnicy 20 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia. * Piekarnik nagrzej do 180°C.
-
Krok 2
W misie robota kuchennego umieść cukier, mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i zmielone siemię lniane i wymieszaj.*
-
Krok 3
Osobno wymieszaj olej z wodą i ekstraktem z wanilii. Dodaj mokre składniki do suchych i zmiksuj tylko do połączenia składników.
-
Krok 4
Masę przelej do dwóch foremek i wstaw do nagrzanego do 180 piekarnika. Piecz przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 5
Czekoladowe ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu delikatnie zetnij górę biszkoptu i przetnij każdy z nich na dwa blaty. Ciasto z "wierzchu" przełóż do miseczki. Później zrobisz z niego pralinki do dekoracji.
-
Może się przydać
Strunowy nóż do krojenia tortu, który z pomocą elastycznego drutu równo tnie ciasto. Jego stabilne, plastikowe nóżki pozwalają uzyskać stabilność w czasie przecinania.
Poncz do wegańskiego tortu:
-
Krok 6
Wymieszaj wodę, wódkę i sok z cytryny. Przygotowanym ponczem nasącz wszystkie blaty biszkoptowe.
-
Krok 7
3 wegańskie blaty przełóż dżemem z czarnych porzeczek.
Wegański krem czekoladowy:
-
Krok 8
Otwórz puszkę ze schłodzonym mlekiem kokosowym i zbierz z niego śmietankę (czyli twardą część, która powinna oddzielić się od mleka kokosowego po schłodzeniu). Zacznij ubijać, aż masa będzie jednolita i nabierze puszystości.
-
Krok 9
Wymieszaj cukier puder ze śmietan-fix'em i dodaj do śmietanki. Ubijaj dalej do połączenia składników.
-
Krok 10
Cały czas ubijając, cienkim strumieniem dolewaj rozpuszczoną czekoladę.
-
Krok 11
Krem powinien być gęsty, idealny do przełożenia ciasta. Jeżeli tak nie jest wstaw go na 5-10 minut do lodówki, aby trochę stężał.
-
Krok 12
Przełóż kremem nasączone i przełożone dżemem blaty tortu.
-
Krok 13
Pozostałą część kremu wykorzystaj do pokrycia boków i góry tortu. Tak przygotowane ciasto wstaw do schłodzenia na minimum godzinę.
Wegański krem maślany:
-
Krok 14
Wegańskie masło o temperaturze pokojowej przełóż do misy robota kuchennego. Zmień mieszadło na końcówkę do ucierania. Dodaj cukier puder i ucieraj, aż składniki się dobrze połączą.
-
Krok 15
Dodaj kakao i dalej ucieraj.
-
Krok 16
Masa może być bardziej płynna, niż tradycyjna masa maślana. Zależy to od użytego masła wegańskiego. Jeżeli jest zbyt płynna, wstaw masę do lodówki. Po około 15 minutach powinna stężęć.
-
Krok 17
Pokryj masą tort. Część kremu zostaw do dekoracji. Od dołu możesz obsypać boki tortu okruszkami z ciasta pozostawionego z wyrównania blatów.
Dekorowanie tortu:
-
Krok 18
Pozostałą ilość ciasta wymieszaj z łyżką kremu maślanego.
-
Krok 19
Uformuj z masy kuleczki o różnej wielkości. Część z nich obtocz w fiofilizowanych, pokruszonych malinach. Odstaw do lodówki.
-
Krok 20
Rozpuszczoną czekoladę wyłóż na papier do pieczenia i posyp liofilizowanymi malinami. Wstaw do lodówki do stężenia na kilka minut. Następnie pokrój w trojkąty i ponownie wstaw do lodówki.
-
Krok 21
Na schłodzonym torcie ułóż trufle i obsyp pokruszonymi, liofilizowanymi malinami według uznania.
-
Krok 22
Delikatnie powkładaj w tort czekoladowe trójkąty.
-
Krok 23
Pozostałą czekoladową masę śmietanową przełóż do rękawa cukierniczego 🛒 z tylką w kształcie gwiazdy 🛒 i wykonaj drobne dekoracje. Tort wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin.
-
Marta poleca
Bezmleczna ciemna czekolada NXT ma zrównoważony smak z intensywnymi nutami kakao i aromatem czerwonych owoców. Jest to idealna czekolada do spożywania w czystej postaci lub do tworzenia wegańskich słodkości. To czekolada dla wszystkich Twoich wegańskich, roślinnych i bezmlecznych przepisów – nawet w przypadku nietolerancji laktozy i alergii na mleko.
Warto wiedzieć:
⭐ Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.
⭐ Jeżeli nie masz dwóch takich samych form, podziel przed przygotowaniem ciasto na pół i upiecz partiami.
⭐ Siemię lniane możesz zmielić za pomocą przystawki TastyMoments lub w młynku do kawy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/czekoladowy-tort-weganski |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze