Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie
Tort bezowy ze śliwkami w czerwonym winie jest idealną propozycją deseru na wrześniowe przyjęcie. Delikatna, lekka i krucha beza idealnie komponuje się z duszonymi śliwkami o winnym aromacie. Gładkości dodaje ciastu krem na bazie serka mascarpone. Tort bezowy ze śliwkami jest bardzo okazałym ciastem - wykonanie go będzie popisem cukierniczych umiejętności.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 160°C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo zacznij dodawać cukier. Ubijaj do momentu, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodaj łyżeczkę skrobi, sól i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Masę bezową wyłóż na blachę i uformuj w okrąg. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 5 minut. Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 110 °C i susz przez 2 godziny. Bezę pozostaw w piekarniku, aż do całkowitego wystudzenia.
Śliwki w czerwonym winie:
-
Krok 4
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Cukier brązowy, cynamon, wino i mąkę ziemniaczaną dokładnie rozmieszaj. Ustaw na palniku o średniej mocy i zagotuj.
-
Krok 5
Dodaj pokrojone śliwki i gotuj przez około 5 minut. Śliwki powinny być lekko miękkie, nie rozgotowane.
Krem śmietankowy do tortu bezowego:
-
Krok 6
Krem śmietankowy nałóż na środek bezy, a na nim ułóż śliwki i delikatnie polej sosem. Tak przygotowaną bezę podawaj od razu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/tort-bezowy-ze-sliwkami-w-czerwonym-winie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze