1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort z bitą śmietaną i porzeczkami

Tort z bitą śmietaną i porzeczkami

Tort z bitą śmietaną i porzeczkami
Tort z bitą śmietaną i porzeczkami
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Kto raz posmakuje tego tortu z bitą śmietaną i czerwonymi porzeczkami, stanie się jego fanem. Wyjątkowa słodycz i delikatny akcent kwaskowatych porzeczek tworzą wyjątkowy duet. Ciasto pieczone z bezową masą przełożone pysznym śmietankowym kremem z czerwonymi porzeczkami. Skradnie Twoje serce! Koniecznie wypróbuj ten przepis na tort! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto:

  • Krok 1

    Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Miksując, dodawaj po 1 żółtku. Następnie po trochu dosypuj mąki, którą wcześniej przesiałeś z proszkiem do pieczenia.

  • Krok 2

    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i oprósz mąką.

Masa bezowa do ciasta:

  • Krok 3

    Białka ubij na sztywną pianę, dodając cukier oraz cukier wanilinowy. Na końcu wsyp płatki migdałowe i wymieszaj delikatnie łyżką. Do tortownicy nałóż ¼ ciasta i wyrównaj szpatułką. Na wierzch ciasta daj ¼ masy bezowej i równo rozsmaruj.

  • Krok 4

    Całość wstaw do piekarnika na 20 minut i piecz w temperaturze 180 °C. W taki sam sposób przygotuj następne 3 blaty ciasta.

Masa do przełożenia tortu:

  • Krok 5

    Śmietankę kremówkę lekko ubij i miksuj, dosypując w trakcie śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, aż masa stanie się gęsta. Na koniec wsyp umyte, osuszone i oczyszczone porzeczki.

  • Śmietan-fix

    Dzięki niemu przygotowany przez Ciebie śmietankowy krem długo utrzyma swój kształt i nie zmieni konsystencji.

    Śmietan-fix
  • Krok 6

    Śmietankę z porzeczkami wymieszaj łyżką i podziel na 3 części.

  • Krok 7

    Na talerz połóż jeden blat ciasta, posmaruj ⅓ masy i połóż drugi krążek, który również posmaruj ⅓ masy, przykryj następnym krążkiem ciasta, posmaruj masą i przykryj ostatnim blatem ciasta. Tort odstaw do lodówki, do schłodzenia.

Dekorowanie tortu:

  • Krok 8

    Przed podaniem górę ciasta posyp cukrem pudrem i udekoruj porzeczkami.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-z-bita-smietana-i-porzeczkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej