Tort ombre
Szukasz pomysłu na tort z prostą w wykonaniu dekoracją, która zachwyci Twoich gości? Wypróbuj sprawdzony przepis na tort ombre, czyli tort z efektem łagodnego przechodzenia pomiędzy odcieniami tego samego koloru🌈 Wybierz swoją ulubioną barwę i daj się ponieść wyobraźni 😍
Wilgotne, kakaowe blaty, domowa frużelina z wiśni i krem maślany, który przygotujesz z połączenia masła, mleka skondensowanego i mascarpone. Dodatek pasty z ziarenkami wanilii Bourbon z Madagaskaru nada kremowi niezwykłego aromatu tej szlachetnej przyprawy.
Krem możesz zabarwić na ulubiony kolor - w przepisie wykorzystano niebieski barwnik, który idealnie komponuje się z dekoracją ze świeżych jeżyn i posypką Magia Barw w niebieskich odcieniach💙
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt kakaowy:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C.
Dwie tortownice o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i miksuj do jego rozpuszczenia.
Następnie wmiksuj kolejno żółtka do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 3
Na koniec w 2-3 turach wmieszaj do masy suche składniki (mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia).
Zrób to najlepiej szpatułą aby nie zbić napowietrzonej masy.
-
Krok 4
Gotową masę biszkoptową rozłóż równomiernie w tortownicach i wstaw do nagrzanego piekarnika.
Piecz około 40-45 min do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i wystudź.
Frużelina wiśniowa:
-
Krok 5
Wiśnie zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny. Kiedy będą gorące dodaj skrobię wymieszaną z niewielką ilością wody i podgrzewaj mieszając aby otrzymać kisiel.
Na koniec wmieszaj namoczone wcześniej listki żelatyny i odstaw całość do wystudzenia.
Krem maślany:
-
Krok 6
Wszystkie składniki kremu powinny mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło ubij na puszysty krem dodając stopniowo mleko skondensowane.
Na koniec wmiksuj mascarpone.
-
Krok 7
Część kremu maślanego odłóż do woreczka z ozdobną końcówką a cześć zabarw niebieskim barwnikiem tak aby uzyskać dwa odcienie niebieskiego koloru.
Przełożenie i dekoracja:
-
Krok 8
Każdy biszkopt przekrój na dwa blaty.
-
Krok 9
Ułóż blat biszkoptu na paterze, nasącz go herbatą, zrób rant z kremu, wyłóż porcję wiśni i przykryj całość warstwą kremu.
W podobny sposób zrób jeszcze dwie warstwy tortu i przykryj całość ostatnim blatem biszkoptu.
Wstaw do lodówki do schłodzenia.
-
Może się przydać
Zestaw 24 jednorazowych worków cukierniczych Wilton o długości 30 cm idealnie sprawdzi się przy dekorowaniu tortów, ciast, ciasteczek czy innych deserów. Wykonane z wytrzymałego, elastycznego plastiku, który nie pęka przy wyciskaniu kremu.
-
Krok 10
Dekorując tort kremem, najpierw posmaruj go cienką warstwą kremu, aby ujarzmić okruszki.
Następnie udekoruj tort tak, aby powstało cieniowanie, a na końcu zrób rozetki z kremu.
-
Krok 11
Wierzch udekoruj jeżynami i niebieską posypką Magia Barw.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-ombre |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze