Musowy tort komunijny
Sezon komunijny ju偶 trwa! Je艣li planujesz wykona膰 tort na komuni臋 smodzielnie, zamiast zamawia膰 gotowe ciasto z cukierni, skorzystaj z mojego przepisu na tort musowy鈽猴笍 Lekki, delikatny i bardzo elegancki b臋dzie idealnym uzupe艂niem tego wa偶nego dnia.
Biszkopt z dodatkiem musli i miodu ma ciekawy smak oraz tekstur臋馃嵂 Mus z bia艂ej czekolady dzi臋ki jogurtowi naturalnemu nie jest przesadnie s艂odki i 艣wietnie komponuje si臋 z egzotyczn膮 偶elk膮 o smaku mango馃キ
Musowy tort komunijny przygotujesz w silikonowej formie - po zamro偶eniu ciasto z 艂atwo艣ci膮 wyjmiesz z formy - gotowe do dekoracji! Wystarczy pokry膰 tort jadalnym zamszem w bia艂ym kolorze i udekorowa膰 p艂atkami z艂ota czy delikatnymi bia艂ymi kwiatkami 馃尲 艢wietn膮 form膮 dekoracji jest tak偶e czekoladowa pó艂kula, któr膮 u艂o偶y艂am na wierzchu ciasta.
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt z musli:
-
Krok 1
Musli wymieszaj z jogurtem naturalnym i miodem. I zostaw na kilku minut.
-
Krok 2
呕ó艂tka utrzyj z cukrem pudrem.
-
Krok 3
Do utartych 偶ó艂tek z cukrem dodaj namoczone musli i wymieszaj.
-
Krok 4
Bia艂ka ubij na sztywno z cukrem. Nast臋pnie po艂膮cz z pian膮 bia艂ek.
-
Krok 5
Do masy dodaj m膮k臋 pszenn膮 i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszaj za pomoc膮 szpatu艂y i prze艂ó偶 do wysmarowanej t艂uszczem formy silikonowej o 艣rednicy 24 cm.
-
Krok 6
Piecz przez oko艂o 18-20 minut w temperaturze 170°C. Nast臋pnie odstaw biszkopt do ca艂kowitego wystudzenia.
呕elka mango:
-
Krok 7
Listki 偶elatyny namocz w zimnej wodzie. Pulp臋 mango prze艂ó偶 do garnka, dodaj sok z cytryny i zagotuj. Odstaw garnek z palnika. Ods膮cz w d艂oni listki 偶elatyny i dodaj je do pulpy. Dok艂adnie wymieszaj.
-
Krok 8
Przelej gor膮c膮 mas臋 do mniejszej formy silikonowej o 艣rednicy 20 cm i odstaw do wystudzenia, a nast臋pnie prze艂ó偶 do zamra偶arki.
Mus jogurtowy:
-
Krok 9
Rozpu艣膰 bia艂膮 czekolad臋. W osobnej misce z zimn膮 wod膮 namocz p艂atki 偶elatyny. A jogurt podgrzej do temperatury oko艂o 40°C.
-
Krok 10
Nast臋pnie do podgrzanego jogurtu dodaj ods膮czone w d艂oni listki 偶elatyny oraz rozpuszczon膮 bia艂膮 czekolad臋 i dok艂adnie zblenduj.
-
Krok 11
Ubij 艣mietank臋 i za pomoc膮 szpatu艂y, wmieszaj j膮 delikatnie do masy jogurtowo-czekoladowej.
Sk艂adanie tortu musowego:
-
Krok 12
1/2 bia艂ej masy wy艂ó偶 do silikonowej formy o 艣rednicy 24 cm, w której wcze艣niej piek艂e艣 biszkopt. Delikatnie wyci膮gnij zamro偶on膮 偶elk臋 mango i po艂ó偶 j膮 na kremie. Nast臋pnie przykryj jogurtowym kremem i wyrównaj.
-
Krok 13
Po艂ó偶 na górze biszkopt, delikatnie doci艣nij i wyrównaj szpatu艂膮 boki. Odstaw ciasto na kilka godzin do zamra偶arki.
-
Krok 14
Nast臋pnie zamro偶ony tort wyci膮gnij z formy silikonowej i pokryj ca艂o艣膰 bia艂ym zamszem. Mo偶esz zrobi膰 te偶 tak jak ja kul臋 z czekolady, któr膮 równie偶 pokry艂am zamszem. Udekoruj p艂atkami z艂ota. 艢wietnie sprawdz膮 si臋 równie偶 bia艂e kwiaty.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/musowy-tort-komunijny |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze