Tort porzeczkowy
Przedstawiamy bardzo dziewczęcy tort porzeczkowy. Pastelowy róż dodaje lekkości, a czekoladowe kwiaty uroku. Pyszny, waniliowy krem wspaniale komponuje się z porzeczkami w żelu. Taka propozycja z pewnością będzie atrakcją każdego kobiecego przyjęcia. Poznaj mój sprawdzony przepis na tort porzeczkowy.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu do tortu porzeczkowego:
-
Krok 1
Formy o średnicy 21 i 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw do nagrzania do 180°C. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej.
-
Tortownice
Szeroki wybór wysokiej jakości tortownic znajdziesz w Sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Połącz ze sobą cukier i cukier wanilinowy. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę.
-
Krok 3
Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj wymieszane wcześniej cukry i dalej ubijaj. Następnie wmieszaj kolejno żółtka. Na koniec ustaw mikser na najniższe obroty, dodawaj (w 2-3 turach) mąki przesiane z proszkiem i jeszcze delikatnie wymieszaj.
-
Krok 4
Gotową masę przełóż do dwóch form o średnicy 21 cm i 18 cm, które należy wypełnić do około ⅔ wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 45-50 minut, kontrolując biszkopt przy pomocy patyczka. Kiedy patyczek będzie suchy, wyjmij ciasto i zostaw do wystudzenia.
Porzeczki w żelu:
-
Krok 5
Porzeczki oczyść z łodyżek, dokładnie opłucz i umieść w rondelku. Dodaj sok z cytryny i cukier. Ustaw rondel na średniej mocy palnika i podgrzewaj, aż porzeczki puszczą sok.
-
Krok 6
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w odrobinie zimnej wody, po czym dodaj do porzeczek i doprowadź do zagotowania. W międzyczasie, rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody i wymieszaj.
-
Krok 7
Gdy tylko porzeczki się zagotują zdejmij je z palnika, dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie odstaw do wystudzenia.
Krojenie biszkoptu:
-
Krok 8
Po całkowitym wystudzeniu biszkoptu, przekrój go na 3 krążki. Jeśli będzie taka potrzeba możesz ściąć również wypukły wierzch.
-
Może się przydać
Do przekrojenia biszkoptu możesz wykorzystać nóż strunowy do krojenia biszkoptu.
Poncz do tortu porzeczkowego:
-
Krok 9
Wymieszaj ze sobą sok z 1 cytryny, wodę oraz cukier.
Do przełożenia:
-
Krok 10
Kolejnym etapem jest krem do przełożenia tortu. Do wysokiego naczynia wlej mleko i wsyp krem do tortów. Całość miksuj przez około 2 minuty, dodając pod koniec serek mascarpone i ponownie miksuj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
Przekładanie tortu:
-
Krok 11
Przekładając tort, postępuj według kolejności: przygotowanym wcześniej ponczem nasącz większy blat biszkoptowy, posmaruj cieniutką warstwą kremu (zablokuje nieco nasiąkanie biszkoptów żelem porzeczkowym, przez co będą ładniej wyglądać po przekrojeniu), nałóż warstwę porzeczek w żelu i warstwę kremu. W taki sposób przygotuj dwie większe warstwy biszkoptu, które następnie przykryj trzecim krążkiem. Te same czynności powtórz przygotowując mniejszy biszkopt. Całość odstaw do lodówki.
-
Krok 12
W międzyczasie zabierz się za przyrządzenie drugiej porcji kremu do posmarowania wierzchu. Do mleka dodaj 8 kropel czerwonego barwnika, wsyp opakowanie kremu waniliowego i miksuj około 3 minuty. Pod koniec dodaj serek mascarpone i raz jeszcze zmiksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.
-
Krok 13
Wyjmij z lodówki 2 piętra tortu. Większe ułóż na paterze i posmaruj cieniutką warstwą kremu (ponieważ w trakcie nakładania kolejnej grubszej warstwy ewentualne okruszki nie mieszają się z kremem). Następnie cienką warstwą kremu posmaruj również małe piętro. 4 patyczki do szaszłyków przytnij na wysokość około 1-2 mm więcej, niż dolne piętro tortu, a następnie wbij je na środku dolnego (większego) piętra w taki sposób, aby utworzyły rogi kwadratu. Dzięki temu, wykałaczki będą wspierały górne piętro przed zapadnięciem.
-
Krok 14
Mniejsze piętro tortu ułóż na większym i całość posmaruj grubą warstwą kremu. Tort wstaw do lodówki, by się schłodził.
Dekorowanie:
-
Krok 15
Przyszedł czas na przygotowanie czekoladowych kwiatów. Zacznij od włożenia talerzyka (może być również pusty pojemnik) do lodówki (można do zamrażarki).
-
Krok 16
Czekoladę rozpuść i nieco ostudź, by nie była zbyt lejąca. Z papieru do pieczenia wytnij pasy o szerokości około 10 cm (pasek musi być na tyle szeroki, żeby potem dał się spiąć na bokach spinaczami w ruloniki). Każdy pas połóż na blacie, po czym przez środek każdego z nich zrób czekoladowe kleksy różnej wielkości, a przy pomocy łyżeczki rozmazuj je na kształt łezki. Pamiętaj, że czekolada nie może być rozprowadzona zbyt cienko, ponieważ przy łączeniu w kwiatek, będzie nabierać temperatury z otoczenia i zacznie mięknąć. Paski zwiń w rulonik i zepnij z obu stron spinaczami, tak, aby się nie rozwijały. Wszystkie ruloniki włóż do zamrażarki, a po 10 minutach przełóż na schłodzony talerzyk. Uwaga! Płatki bardzo łatwo będą odchodzić od papieru. Dlatego bądź ostrożny, żeby czekoladowe ozdoby nie pospadały i nie połamały się.
-
Krok 17
Zabierz się do połączenia kwiatka. Na kawałek papieru do pieczenia wyciśnij sporą, płaską kropkę czekolady i przyklej do niej największe płatki. Następnie zrób mniejszą kropkę i przyklej mniejsze płatki. Aby płatki zastygły w rozchyleniu, włóż pomiędzy nie kawałeczki folii aluminiowej do momentu zastygnięcia czekolady.
-
Krok 18
Po przyklejeniu wszystkich płatków, zrób na ich środku małą, czekoladową kropkę i przyklej do niej różowe perełki. Następnie włóż kwiatki do zamrażarki (można do lodówki, lecz zamrażarka szybciej utwardzi czekoladę).
Dekoracja:
-
Krok 19
Gdy kwiaty oraz krem na torcie wystarczająco się schłodzą, zabierz się za dekorację, dociskając kwiatki bezpośrednio do kremu. Możesz również zrobić kropkę z rozpuszczonej czekolady pod spodem kwiatka i przymocować do tortu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-porzeczkowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze