1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort na komunię - efekt zamszu

Tort na komunię - efekt zamszu

Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Nowoczesny musowy tort komunijny, idealny na kameralne przyjęcie w gronie najbliższych. Przygotowany w silikonowej formie, zachwyca eleganckim kształtem i profesjonalnym wyglądem – a mimo to możesz z powodzeniem zrobić go samodzielnie w domu! W środku kryje się orzeźwiająca żelka jagodowa, otoczona lekkim musem z jagód i aksamitnym kremem z palonej białej czekolady. Całość osadzona na intensywnym, wilgotnym spodzie brownie i wykończona efektownym pokryciem z jadalnego zamszu w beżowym kolorze. To tort komunijny, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale i zachwyca smakiem – doskonała alternatywa dla gotowych wypieków z cukierni.

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold, Mąka Polka, Callebaut oraz Food Colours.

 

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód brownie

  • Krok 1

    Czekoladę rozpuść w rondelku z masłem na gładką masę. Odstaw do przestudzenia.

    W międzyczasie tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Do masy czekoladowej dodaj jajka lekko podbite z cukrem, a następnie wmieszaj suche składniki (mąkę + kakao).

    Piecz w temperaturze 180°C około 20 minut. Odstaw do wystudzenia.

Żelka jagodowa

  • Krok 3

    Jagody wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotuj, do momentu, aż owoce się rozpadną.

  • Krok 4

    Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie dodaj ją do gorących owoców i dokładnie wymieszaj. 

    Owoce wylej do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimun 6 godzin. 

Krem z palonej białej czekolady

  • Krok 5

    Białą czekoladę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 140°C (góra-dół) i piecz około 10-15 minut, aż czekolada będzie miała złoty, karmelowy kolor.

  • Krok 6

    Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw do napęczenienia.

    Połowę śmietanki podgrzej, dodaj paloną czekoladę i mieszaj do połączenia składników. Jeśli czekolada nie chce się rozpuścić, użyj blender.

    Do wysokiego naczynia przelej resztę śmietanki. Dodaj czekoladową masę oraz żelatynę i blenduj 2-3 minuty, aż wszystko się połączy.

Mus jagodowy

  • Krok 7

    Jagody zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny, zblenduj na gładką masę. Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.

    Śmietankę ubij na 3/4 ( nie może być zupełnie sztywna) i delikatnie wmieszaj mus jagodowy.

Składanie i dekoracja

  • Krok 8

    Do formy silikonowej o średnicy 24 cm wylej mus z palonej białej czekolady. Odstaw do lodówki na 10 minut, a następnie na mus wyłóż żelkę. 

    Na żelkę wylej mus jagodowy, zostawiając około 1 cm. Wyłóż spód brownie, lekko dociskając. Wypełnij formę resztą musu jagodowego i wygładź szpatułką.

    Całość odstaw do zamrażarki na minimum 12 godzin.

  • Krok 9

    Puszkę z zamszem wstaw do naczynia z gorącą wodą (40°C) na 10 minut.

    Pod kratkę do studzenia wypieków podłóż arkusz papieru do pieczenia. Wyłóż tort od razu z zamrażarki.

    Wstrząśnij kilkukrotnie puszką z zamszem i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni tortu z odległości około 25 cm. 

     

  • Krok 10

    Udekoruj jadalnym złotem i spryskaj złotym pyłkiem. Na bokach tortu ułóż niewielkie gałązki eukaliptusa.

    Odstaw tort do lodówki.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-na-komunie-efekt-zamszu

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej