Tort na komunię - efekt zamszu



Nowoczesny musowy tort komunijny, idealny na kameralne przyjęcie w gronie najbliższych. Przygotowany w silikonowej formie, zachwyca eleganckim kształtem i profesjonalnym wyglądem – a mimo to możesz z powodzeniem zrobić go samodzielnie w domu! W środku kryje się orzeźwiająca żelka jagodowa, otoczona lekkim musem z jagód i aksamitnym kremem z palonej białej czekolady. Całość osadzona na intensywnym, wilgotnym spodzie brownie i wykończona efektownym pokryciem z jadalnego zamszu w beżowym kolorze. To tort komunijny, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale i zachwyca smakiem – doskonała alternatywa dla gotowych wypieków z cukierni.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Kerrygold, Mąka Polka, Callebaut oraz Food Colours.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód brownie
-
Krok 1
Czekoladę rozpuść w rondelku z masłem na gładką masę. Odstaw do przestudzenia.
W międzyczasie tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Do masy czekoladowej dodaj jajka lekko podbite z cukrem, a następnie wmieszaj suche składniki (mąkę + kakao).
Piecz w temperaturze 180°C około 20 minut. Odstaw do wystudzenia.
Żelka jagodowa
-
Krok 3
Jagody wymieszaj z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotuj, do momentu, aż owoce się rozpadną.
-
Krok 4
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Następnie dodaj ją do gorących owoców i dokładnie wymieszaj.
Owoce wylej do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimun 6 godzin.
Krem z palonej białej czekolady
-
Krok 5
Białą czekoladę wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 140°C (góra-dół) i piecz około 10-15 minut, aż czekolada będzie miała złoty, karmelowy kolor.
-
Krok 6
Żelatynę zalej zimną wodą, odstaw do napęczenienia.
Połowę śmietanki podgrzej, dodaj paloną czekoladę i mieszaj do połączenia składników. Jeśli czekolada nie chce się rozpuścić, użyj blender.
Do wysokiego naczynia przelej resztę śmietanki. Dodaj czekoladową masę oraz żelatynę i blenduj 2-3 minuty, aż wszystko się połączy.
Mus jagodowy
-
Krok 7
Jagody zagotuj z cukrem i sokiem z cytryny, zblenduj na gładką masę. Dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Śmietankę ubij na 3/4 ( nie może być zupełnie sztywna) i delikatnie wmieszaj mus jagodowy.
Składanie i dekoracja
-
Krok 8
Do formy silikonowej o średnicy 24 cm wylej mus z palonej białej czekolady. Odstaw do lodówki na 10 minut, a następnie na mus wyłóż żelkę.
Na żelkę wylej mus jagodowy, zostawiając około 1 cm. Wyłóż spód brownie, lekko dociskając. Wypełnij formę resztą musu jagodowego i wygładź szpatułką.
Całość odstaw do zamrażarki na minimum 12 godzin.
-
Krok 9
Puszkę z zamszem wstaw do naczynia z gorącą wodą (40°C) na 10 minut.
Pod kratkę do studzenia wypieków podłóż arkusz papieru do pieczenia. Wyłóż tort od razu z zamrażarki.
Wstrząśnij kilkukrotnie puszką z zamszem i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni tortu z odległości około 25 cm.
-
Krok 10
Udekoruj jadalnym złotem i spryskaj złotym pyłkiem. Na bokach tortu ułóż niewielkie gałązki eukaliptusa.
Odstaw tort do lodówki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-na-komunie-efekt-zamszu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze