Tort na baby shower
Baby shower 👶 to przyjęcie organizowane dla przyszłej mamy, wystarczy kilka prostych pomysłów aby było wyjątkowe.
Taki właśnie jest ten tort, aby go przygotować wystarczy zwykła, prostokątna forma. Tort jest też bez masy cukrowej także nie wymaga dodatkowych umiejętności dekorowania. Zobacz jak prosto go zrobić i spraw uroczą niespodziankę przyszłej mamie.🎁❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie biszkoptu:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 38x25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
-
Może się przydać
Tortownica prostokątna 38x25 cm Back Trend wykonana z wysokiej jakości blachy. Dwuczęściowa forma do pieczenia tortów i ciast, które można wyjąć z formy w bardzo prosty sposób dzięki zamykanemu brzegowi i powłoce zapobiegającej przywieraniu.
-
Krok 2
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż powstanie lśniąca, gęsta piana.
*Do ubicia piany z białek, wykorzystałam ciekawą funkcję w naszym robocie. Można w niej ustawić ubijanie białek tak aby piana była idealnie ubita a nie przebita i nie trzeba co chwilę zaglądać do misy aby to sprawdzić.
Wybierając funkcję „białka jaj” dodałam białka do misy, po czym robot zważył je i dobrał odpowiednio czas ubijania, wystarczyło tylko ustawić pokrętło we właściwym trybie (M/A) i poczekać, aż robot wykona resztę za mnie. Dokładnie wiedziałam kiedy piana była już gotowa, ponieważ robot sam zatrzymał miksowanie w odpowiednim momencie i dodatkowo wyświetlił informację na wyświetlaczu.
-
Krok 3
Ciągle ubijając dodawaj kolejno żółtka a następnie cienką strużką wlej olej.
-
Krok 4
Zmniejsz obroty robota do najniższych i wsyp stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj tylko do połączenia składników. Gotową masę wyłóż równomiernie do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 40 min. (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Przełożenie tortu:
-
Krok 5
Wystudzony biszkopt przekrój najpierw na dwa blaty. Następnie nożem wytnij poszczególne elementy jak na zdjęciu. Dolne trójkąty, po ścięciu zaokrąglonych części posłużą za rękawki.
-
Krok 6
Ułóż na tacy lub paterze elementy biszkoptu na kształt dziecięcego ubranka, a następnie zdejmij górny blat. Dolny blat biszkoptu posmaruj dżemem truskawkowym a następnie wyłóż umyte owoce.
*przy pomocy owoców możesz poinformować gości jaka będzie płeć dziecka np. czerwone owoce – dziewczynka a niebieskie – chłopiec , mix – bliźniaki :D
*pod tort używam zawsze papieru do pieczenia by nie zabrudzić sobie patery, później go zdejmuję
-
Krok 7
Schłodzoną śmietankę ubij razem z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na sztywno i wyłóż równomiernie na owoce. Dociśnij krem do owoców aby wypełnił dokładnie przestrzenie między nimi. Na wierzch połóż drugi blat i równomiernie dociśnij do kremu.
Dekoracja:
-
Krok 8
Większą porcję śmietanki ubij na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder wymieszany ze śmietan fix’em.
-
Krok 9
Gotowym kremem posmaruj najpierw bardzo cienko biszkopt, to pozwoli Ci ujarzmić wszelkie okruszki i wygodnie posmarować tort resztą kremu. Na koniec wyjmij papier do pieczenia.
*w miejscu gdzie krem dotykał papieru, papier zmiękł pozwoli to na idealne oderwanie papieru dokładnie w tym miejscu, wystarczy tylko naciąć papier do linii tortu a następnie delikatnie pociągnąć. Pod tortem zostanie oczywiście papier w kształcie tortu, ale mój tort leży na drewnianej tacy i wolę aby papier tam pozostał.
Zamiast papieru możesz użyć specjalnych podkładów pod tort w odpowiednim rozmiarze wówczas papier nie jest konieczny ponieważ taki podkład łatwo daje się oczyścić z ewentualnych śladów kremu.
-
Krok 10
Pozostałą porcję śmietanki ubiłam razem z odrobiną turkusowego barwnika, przełożyłam do woreczka z małą okrągłą końcówką i zaznaczyłam linie ubranka na torcie.
-
Barwnik spożywczy błękit nieba (28 g) - Wilton
Barwnik spożywczy błękit nieba (Sky Blue) - Wilton. Doskonale łączy się z każdą masą, nie zmieniając jej smaku i konsystencji. Produkt można łączyć z innymi barwnikami uzyskując inne unikalne kolory.
-
Krok 11
Na koniec udekorowałam posypkami.
*Możesz przygotować również dodatkową dekorację używając masy cukrowej tak jak ja to zrobiłam.
Masę zagniotłam z niewielką ilością cukru pudru a następnie na oprószonym cukrem pudrem blacie rozwałkowałam ją na grubość ok 3mm. Wycięłam foremkami kształty a następnie innymi foremkami odcisnęłam literki. Przy użyciu rozcieńczonych alkoholem barwników i pędzelka pomalowałam napisy. Pamiętaj aby malując barwnikami po masie cukrowej zawsze używać alkoholu a nie czystej wody. Alkohol szybko wyparuje i nie rozpuści dekoracji.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-na-baby-shower-bez-masy-cukrowej |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze