1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Mini torcik owocowy

Mini torcik owocowy

mini torcik owocowy na kakaowym biszkopcie przełożony kremem śmietankowym, świeżymi truskawkami i dżemem truskawkowym, udekorowany kremem, borówkami i truskawkami i oprószony cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Zapraszam na pyszny i uroczy mini torcik z owocami – mały pod względem wielkości, ale za to wielki w smaku! Torcik przygotowałam na kakaowym biszkopcie przełożonym kremem śmietankowym z cytrynową nutką, świeżymi truskawkami i dżemem truskawkowym. Górę udekorowałam kremem, borówkami i truskawkami. Torcik idealny na specjalne okazje - od serca, dla bliskiej Ci osoby. 🍓🎂


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy na mini torcik owocowy:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.

  • Może się przydać

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Może się przydać
  • Krok 2

    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao.

  • Krok 3

    Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.

  • Krok 4

    Cały czas ubijając, dodawaj kolejno żółtka, po czym cienką strużką wlewaj olej, dalej ubijając.

  • Krok 5

    Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem i kakao.

  • Krok 6

    Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-45 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki ponczu.

  • Krok 7

    Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat nasącz ponczem.

  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Krem śmietankowy:

  • Krok 8

    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny. Wszystko krótko zmiksuj.

  • Krok 9

    Na koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i zmiksuj na jednolitą konsystencję. Gotową masę przełóż do woreczka, w którym następnie odetnij większy koniec.

Przełożenie mini torcika owocami i kremem:

  • Krok 10

    Truskawki i borówki umyj. Kilka truskawek odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój na mniejsze kawałki.

  • Krok 11

    Na dolnym blacie wyciśnij krem dookoła brzegu. Na środek wyłóż warstwę dżemu i kawałki truskawek, przykryj grubą warstwą kremu, a następnie drugim blatem biszkoptu.

  • Krok 12

    Na wierzch wyciskaj dookoła biszkoptu duże łezki z kremu. Kremem wypełnij również środek (miejsce łączenia się łezek), a następnie całość wygładż szpatułą tak, aby powstała dekoracja na kształt serwetki. Na wierzchu ułóż owoce i oprósz cukrem pudrem.

    mini torcik udekorowany kremem śmietankowym, który tworzy kształt serwetki
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/mini-torcik-owocowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej