Mini torcik owocowy
Zapraszam na pyszny i uroczy mini torcik z owocami – mały pod względem wielkości, ale za to wielki w smaku! Torcik przygotowałam na kakaowym biszkopcie przełożonym kremem śmietankowym z cytrynową nutką, świeżymi truskawkami i dżemem truskawkowym. Górę udekorowałam kremem, borówkami i truskawkami. Torcik idealny na specjalne okazje - od serca, dla bliskiej Ci osoby. 🍓🎂
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Biszkopt kakaowy na mini torcik owocowy:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Może się przydać
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao.
-
Krok 3
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy.
-
Krok 4
Cały czas ubijając, dodawaj kolejno żółtka, po czym cienką strużką wlewaj olej, dalej ubijając.
-
Krok 5
Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę przesianą z proszkiem i kakao.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 35-45 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia. W tym czasie wymieszaj wszystkie składniki ponczu.
-
Krok 7
Wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty. Dolny blat nasącz ponczem.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Krem śmietankowy:
-
Krok 8
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny. Wszystko krótko zmiksuj.
-
Krok 9
Na koniec dodaj cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami i zmiksuj na jednolitą konsystencję. Gotową masę przełóż do woreczka, w którym następnie odetnij większy koniec.
Przełożenie mini torcika owocami i kremem:
-
Krok 10
Truskawki i borówki umyj. Kilka truskawek odłóż do dekoracji, a pozostałe pokrój na mniejsze kawałki.
-
Krok 11
Na dolnym blacie wyciśnij krem dookoła brzegu. Na środek wyłóż warstwę dżemu i kawałki truskawek, przykryj grubą warstwą kremu, a następnie drugim blatem biszkoptu.
-
Krok 12
Na wierzch wyciskaj dookoła biszkoptu duże łezki z kremu. Kremem wypełnij również środek (miejsce łączenia się łezek), a następnie całość wygładż szpatułą tak, aby powstała dekoracja na kształt serwetki. Na wierzchu ułóż owoce i oprósz cukrem pudrem.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/mini-torcik-owocowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze