1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Torty
  4. Tort pastelowy z kwiatem z masy cukrowej

Tort pastelowy z kwiatem z masy cukrowej

tort pastelowy z kwiatem z masy cukrowej - Wszystkiego Słodkiego
tort pastelowy z kwiatem z masy cukrowej - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Jeśli kochacie owocowe smaki i szukacie pomysłu na oryginalną dekorację – przepis na tort pastelowy z kwiatem z masy cukrowej gorąco się poleca 😃🍰

Lato już za pasem, więc postawiłam na orzeźwiające smaki.  Jasny biszkopt z waniliowym kremem, przekładany domową frużeliną z malin i galaretką przygotowaną z pulpy mango i  owoców marakui. Zapewniam, że z każdym kęsem będziecie przenosić się na słoneczne, egzotyczne plaże 🏖️ Owocowe torty to najczęściej wybierana opcja na świętowanie urodzin i innych ważnych wydarzeń 🎉

W przepisie znajdziecie instrukcje jak wykonać dekorację na tynku w pastelowych kolorach, a także pokażę krok po kroku formowanie kwiatu z masy cukrowej🌹 Użyłam specjalnej masy cukrowej, przeznaczonej do modelowania płatków, liści i innych delikatnych elementów. Świetna opcja, jeśli lubicie prace plastyczne lub chcecie sprawdzić się jako cukiernik-artysta 👩‍🎨


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie tortu :

  • Krok 1

    Upieczone, wystudzone biszkopty przekrój na kilka blatów.

    Mój tort był wysoki, miał średnicę 20 cm i składał się z 6 blatów biszkoptu. 

    biszkopty do tortu
  • Krok 2

    Maliny podgrzej, dodaj rozrobioną w niewielkiej ilości wody skrobię i zagotuj, aż otrzymasz kisiel.

    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw na chwilę do napęcznienia, a później połącz z gorącymi malinami.

    Odstaw do wystudzenia.

    frużelina malinowa do tortu
  • Krok 3

    Pulpę z mango i z marakui wymieszaj ze sobą. 

    Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody, odstaw na chwilę do napęcznienia.

    Następnie rozpuść żelatynę i połącz ją z mango i marakują.

    galaretka mango z marakują do tortu
  • Krok 4

    Galaretkę wylej do form wyłożonych folią spożywczą i odstaw do lodówki do stężenia.

    Użyj takich samych lub o rozmiar mniejszych form niż te, w których był pieczony biszkopt.

  • Krok 5

    Kiedy frużelina wystygnie, a galaretka z mango stężeje, przygotuj krem do przełożenia

    Ubij śmietankę z mascarpone, pastą waniliową i cukrem pudrem. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.

    krem śmietankowy z mascarpone do tortu
  • Krok 6

    Blaty biszkoptu układaj na paterze, przekładając piętra kremem i frużeliną malinową na zmianę z kremem i galaretką mango-mrakuja.

    Wstaw tort do lodówki do schłodzenia na 3-4 h.

    przekładanie tortu

Kwiat z masy cukrowej:

  • Krok 7

    Uformuj kulkę lub stożek z masy cukrowej do modelowania kwiatów i wetknij na patyczek.

    kulka z masy cukrowej florystycznej
  • Krok 8

    Masę cukrową do modelowania kwiatów rozwałkuj cienko i wytnij z niej mniejsze i większe kółka.

    Użyłam do tego tylek i małej okrągłej wykrawaczki do ciastek.

    wycinanie płatków z masy cukrowej do tworzenia kwiatów
  • Może się przydać

    Wałek do masy cukrowej marki Wilton, o długości 23 cm. Dzięki nieprzywierającej powłoce fondant nie przykleja się do wałka. Gumowe pierścienie po bokach pozwalają regulować grubość wałkowanej masy.

    Może się przydać
  • Krok 9

    Przy pomocy narzędzia z większą kulką i gąbki, kolistymi ruchami rozciągaj brzegi każdego z kółek, aby nadać im nierówny, pofalowny kształt.

    Przygotuj tak kilka płatków, pozostałe kółka przykryj folią spożywczą, aby nie wysychały.

    formowanie płatków z masy cukrowej do tworzenia kwiatów
  • Może się przydać

    Zestaw 3 gąbek do modelowania kwiatów z masy cukrowej Wilton. Idealne do formowania falbanek czy brzegów płatków. Gąbki są wytrzymałe i będą Ci służyły bardzo długo.

    Może się przydać
  • Krok 10

    Płatki kwiatu przyklejaj na klej spożywczy do wcześniej uformowanej kulki. Zaczynaj od najmniejszych płatków.

     

    płatki z masy cukrowej sklejane na klej spożywczy w żelu
  • Krok 11

    Przyklejaj płatki na zakładkę tak, jak w prawdziwych kwiatach. Kilka pierwszych płatków przyklej prawie w całości do kulki, aby uformować zwinięty środek. 

    Na czas przyklejania płatków wyjęłam patyczek, tak było wygodniej.

    pączek kwiatu z masy cukrowej
  • Krok 12

    Przyklej najmniejsze płatki, a następnie zacznij przyklejać większe, stopniowo je odchylając.

    przyklejanie większych płatków z masy cukrowej do formowania kwiatów
  • Krok 13

    Na koniec uformuj największe płatki i przyklej je do powstałej już części kwiatu.

    duże płatki kwiatów z masy cukrowej
  • Narzędzia do modelowania masy cukrowej

    Niezbędnik każdej torciary - zestaw narzędzi do modelowania masy cukrowej. Składa się z ostrego nożyka, radełka i narzędzia z kulistym wykończeniem. Idealnie sprawdzi się do przecinania masy cukrowej, wykrawania ozdób i formowania elementów dekoracji, np. płatków kwiatów.

    Narzędzia do modelowania masy cukrowej

Tynkowanie i pastelowa dekoracja z kremu maślanego:

  • Krok 14

    Przygotuj krem maślany. Ubij masło na jasną masę, a następnie stopniowo dodawaj mleko skondensowane.

    Pamiętaj aby do tynkowania odpowietrzyć krem ucierając go silikonowym mieszadłem przez około 5-10 minut na najniższych obrotach. 

    krem maślany z mlekiem skondensowanym
  • Krok 15

    Kilka łyżek kremu odłóż, podziel na 4 części i nadaj im kolor używając barwników spożywczych.Najlepiej sprawdzi się ten w żelu. 

    Do mojego tortu użyłam barwników Wilton : Golden Yellow , Teal (turkusowy) , PinkBlack .

     

    ✔️ Dla efektu "zgaszonych" kolorów, do żółtego, różowego i turkusowego dodałam minimalną ilość czarnego barwnika.

    To prosty sposób na uzyskanie np. koloru brudnego różu.

    krem maślany zabarwiony barwnikami spożywczymi Wilton
  • Krok 16

    Schłodzony tort otynkuj wcześniej przygotowanym kremem.

    Zobacz jak to zrobić w naszym poradniku Tynkowanie tortu - krok po kroku.

    tort otynkowany kremem maślanym
  • Krok 17

    Na otynkowanym torcie zrób kolorowe kleksy z kremu i lekko je rozpłaszcz.

    Następnie szeroką metalową packą przejedź bok tortu tak aby rozciągnąć kolorowy krem na pastelowe smugi. Dokładnie w taki sam sposób, jak pod koniec tynkowania.

    tort udekorowany pastelowym kremem maślanym
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-pastelowy-z-kwiatem-z-masy-cukrowej

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej