Tort Sachera
Już jeden kawałek tego ciasta wystarczy, aby przenieść się nad urokliwy Dunaj, a każdy kęs sprawi, że myślami pospacerujesz pięknymi, wiedeńskimi uliczkami.
Tort Sachera, bo o nim mowa, to jedna z najpilniej strzeżonych cukierniczych receptur. Oryginalną wersję zjesz we wiedeńskim hotelu Sacher, ale nieskromnie przyznam, że mój przepis na tort Sachera spokojnie może konkurować ze swoim pierwowzorem 🤭
Intensywnie czekoladowy biszkopt nasączony rumem i przełożony konfiturą z moreli🍑, oblany delikatną warstwą czekoladowej polewy🍫 Chociaż klasyczny i skromny w swojej formie, tort Sachera zachwyca wyjątkowym smakiem!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Mąka Polka, Callebaut oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij z solą dodając porcjami cukier.
-
Krok 2
Masło o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. Po kilku minutach, gdy masa stanie się jasna, dodawaj stopniowo żółtka. Dalej ucieraj przez kilka minut.
-
Krok 3
Rozpuść czekoladę i mieszając, dodawaj ją do wczesniej utartych żółtek z masłem i cukrem. Zmiksuj do powstania jednolitej masy.
-
Krok 4
Wymieszaj dokładnie suche składniki: mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia oraz z kakao.
-
Krok 5
Do masy z czekoladą dodaj partiami ubite białka, a następnie suche składniki i wymieszaj tylko do połączenia.
-
Krok 6
Ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180°C
-
Krok 7
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i po 10 minutach postaw formę do góry dnem na kratce do studzenia. Pozostaw je do całkowitego wystudzenia.
Przełożenie:
-
Krok 8
Wystudzone ciasto czekoladowe przekrój na dwa blaty. Każdy z nich nasącz rumem.
-
Krok 9
Na jednym blacie rozsmaruj dżem morelowy, pozostawiając około 3 łyżki do przesmarowania boków i wierzchu ciasta.
-
Krok 10
Przykryj drugim blatem ciasta. Pozostałą częścią dżemu przesmaruj boki i wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do zamrażarki na czas przygotowania polewy.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 11
Do garnka przełóż cukier puder oraz wodę. Gotuj przez około 5 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia, dodaj czekoladę i zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeżeli polewa będzie miała pęcherze powietrza przetrzyj ją szybko przez sito.
-
Krok 12
Wylewaj polewę na mocno schłodzone ciasto zaczynając od środka ciasta. Za pomocą szpatuły rozprowadź równo polewę, również po bokach. Odstaw ciasto do lodówki na minimum 1 godzinę.
* Zamiast dżemu z moreli możesz też użyć dżemu brzoskwiniowego.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/tort-sachera |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze