Tort Sachera



Ju偶 jeden kawa艂ek tego ciasta wystarczy, aby przenie艣膰 si臋 nad urokliwy Dunaj, a ka偶dy k臋s sprawi, 偶e my艣lami pospacerujesz pi臋knymi, wiede艅skimi uliczkami.
Tort Sachera, bo o nim mowa, to jedna z najpilniej strze偶onych cukierniczych receptur. Oryginaln膮 wersj臋 zjesz we wiede艅skim hotelu Sacher, ale nieskromnie przyznam, 偶e mój przepis na tort Sachera spokojnie mo偶e konkurowa膰 ze swoim pierwowzorem 馃き
Intensywnie czekoladowy biszkopt nas膮czony rumem i prze艂o偶ony konfitur膮 z moreli馃崙, oblany delikatn膮 warstw膮 czekoladowej polewy馃崼 Chocia偶 klasyczny i skromny w swojej formie, tort Sachera zachwyca wyj膮tkowym smakiem!
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, M膮ka Polka, Callebaut oraz Bosch.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto czekoladowe:
-
Krok 1
Dno tortownicy o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia.
Bia艂ka ubij z sol膮 dodaj膮c porcjami cukier.
-
Krok 2
Mas艂o o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. Po kilku minutach, gdy masa stanie si臋 jasna, dodawaj stopniowo 偶ó艂tka. Dalej ucieraj przez kilka minut.
-
Krok 3
Rozpu艣膰 czekolad臋 i mieszaj膮c, dodawaj j膮 do wczesniej utartych 偶ó艂tek z mas艂em i cukrem. Zmiksuj do powstania jednolitej masy.
-
Krok 4
Wymieszaj dok艂adnie suche sk艂adniki: m膮k臋 pszenn膮 z proszkiem do pieczenia oraz z kakao.
-
Krok 5
Do masy z czekolad膮 dodaj partiami ubite bia艂ka, a nast臋pnie suche sk艂adniki i wymieszaj tylko do po艂膮czenia.
-
Krok 6
Ciasto prze艂ó偶 do wcze艣niej przygotowanej formy i piecz przez oko艂o 50 minut w temperaturze 180°C
-
Krok 7
Upieczone ciasto wyci膮gnij z piekarnika i po 10 minutach postaw form臋 do góry dnem na kratce do studzenia. Pozostaw je do ca艂kowitego wystudzenia.
Prze艂o偶enie:
-
Krok 8
Wystudzone ciasto czekoladowe przekrój na dwa blaty. Ka偶dy z nich nas膮cz rumem.
-
Krok 9
Na jednym blacie rozsmaruj d偶em morelowy, pozostawiaj膮c oko艂o 3 艂y偶ki do przesmarowania boków i wierzchu ciasta.
-
Krok 10
Przykryj drugim blatem ciasta. Pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 d偶emu przesmaruj boki i wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do zamra偶arki na czas przygotowania polewy.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 11
Do garnka prze艂ó偶 cukier puder oraz wod臋. Gotuj przez oko艂o 5 minut. Nast臋pnie zdejmij garnek z ognia, dodaj czekolad臋 i zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Je偶eli polewa b臋dzie mia艂a p臋cherze powietrza przetrzyj j膮 szybko przez sito.
-
Krok 12
Wylewaj polew臋 na mocno sch艂odzone ciasto zaczynaj膮c od 艣rodka ciasta. Za pomoc膮 szpatu艂y rozprowad藕 równo polew臋, równie偶 po bokach. Odstaw ciasto do lodówki na minimum 1 godzin臋.
* Zamiast d偶emu z moreli mo偶esz te偶 u偶y膰 d偶emu brzoskwiniowego.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/tort-sachera |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze