1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Ciasta czekoladowe
  4. Tort Sachera

Tort Sachera

Czekoladowy tort Sachera z konfitur膮 morelow膮 - Wszystkiego S艂odkiego
Czekoladowy tort Sachera z konfitur膮 morelow膮 - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Ju偶 jeden kawa艂ek tego ciasta wystarczy, aby przenie艣膰 si臋 nad urokliwy Dunaj, a ka偶dy k臋s sprawi, 偶e my艣lami pospacerujesz pi臋knymi, wiede艅skimi uliczkami.

Tort Sachera, bo o nim mowa, to jedna z najpilniej strze偶onych cukierniczych receptur. Oryginaln膮 wersj臋 zjesz we wiede艅skim hotelu Sacher, ale nieskromnie przyznam, 偶e mój przepis na tort Sachera spokojnie mo偶e konkurowa膰 ze swoim pierwowzorem 馃き

Intensywnie czekoladowy biszkopt nas膮czony rumem i prze艂o偶ony konfitur膮 z moreli馃崙, oblany delikatn膮 warstw膮 czekoladowej polewy馃崼 Chocia偶 klasyczny i skromny w swojej formie, tort Sachera zachwyca wyj膮tkowym smakiem!

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, M膮ka Polka, Callebaut oraz Bosch.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto czekoladowe:

  • Krok 1

    Dno tortownicy o 艣rednicy 24 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia.

    Bia艂ka ubij z sol膮 dodaj膮c porcjami cukier.

    Ubijaj膮ce si臋 bia艂ka w misie miksera kuchennego. Obok w miseczce cukier.
  • Krok 2

    Mas艂o o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem pudrem. Po kilku minutach, gdy masa stanie si臋 jasna, dodawaj stopniowo 偶ó艂tka. Dalej ucieraj przez kilka minut.

    W miseczce 偶贸艂tka. A w misie miksera utarte mas艂o z cukrem.
  • Krok 3

    Rozpu艣膰 czekolad臋 i mieszaj膮c, dodawaj j膮 do wczesniej utartych 偶ó艂tek z mas艂em i cukrem. Zmiksuj do powstania jednolitej masy.

    Opakowanie czekolady Callebaut i obok rozpuszczona czekolada.
  • Krok 4

    Wymieszaj dok艂adnie suche sk艂adniki: m膮k臋 pszenn膮 z proszkiem do pieczenia oraz z kakao.

    Na blacie opakowanie m膮ki, proszek do pieczenia oraz wymieszane suche sk艂adniki do przygotowania tortu Sachera.
  • Krok 5

    Do masy z czekolad膮 dodaj partiami ubite bia艂ka, a nast臋pnie suche sk艂adniki i wymieszaj tylko do po艂膮czenia.

    W jednej misie ubite bia艂ka, a w drugiej masa czekoladowa.
  • Krok 6

    Ciasto prze艂ó偶 do wcze艣niej przygotowanej formy i piecz przez oko艂o 50 minut w temperaturze 180°C

    Ciasto czekoladowe przez upieczeniem.
  • Krok 7

    Upieczone ciasto wyci膮gnij z piekarnika i po 10 minutach postaw form臋 do góry dnem na kratce do studzenia. Pozostaw je do ca艂kowitego wystudzenia.

    Upieczone ciasto czekoladowe.

Prze艂o偶enie:

  • Krok 8

    Wystudzone ciasto czekoladowe przekrój na dwa blaty. Ka偶dy z nich nas膮cz rumem.

    Ciasto czekoladowe przekrojone na dwa blaty.
  • Krok 9

    Na jednym blacie rozsmaruj d偶em morelowy, pozostawiaj膮c oko艂o 3 艂y偶ki do przesmarowania boków i wierzchu ciasta.

    Czekoladowy blat z d偶emem morelowym.
  • Krok 10

    Przykryj drugim blatem ciasta. Pozosta艂膮 cz臋艣ci膮 d偶emu przesmaruj boki i wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do zamra偶arki na czas przygotowania polewy.

    Ciasto czekoladowe prze艂o偶one d偶emem morelowym.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 11

    Do garnka prze艂ó偶 cukier puder oraz wod臋. Gotuj przez oko艂o 5 minut. Nast臋pnie zdejmij garnek z ognia, dodaj czekolad臋 i zblenduj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Je偶eli polewa b臋dzie mia艂a p臋cherze powietrza przetrzyj j膮 szybko przez sito.

    Na blacie kuchennym sk艂adniki potrzebne do przygotowania polewy: czekolada, woda i cukier puder.
  • Krok 12

    Wylewaj polew臋 na mocno sch艂odzone ciasto zaczynaj膮c od 艣rodka ciasta. Za pomoc膮 szpatu艂y rozprowad藕 równo polew臋, równie偶 po bokach. Odstaw ciasto do lodówki na minimum 1 godzin臋.

    Gotowy tort Sachera udekorowany o艂贸wkami z czekolady.

* Zamiast d偶emu z moreli mo偶esz te偶 u偶y膰 d偶emu brzoskwiniowego.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/ciasta-czekoladowe/tort-sachera

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej