Beza kokosowa
Beza kokosowa to idealny przepis, gdy nie mamy dostępu do świeżych i soczystych owoców. To taka duża wersja chrupiącej kokosanki. 😍
To przepis, który zaskoczy Was idealnym połączeniem smakowym ➡️ krucha, delikatna beza otulona kremem z serka mascarpone, białej czekolady, wiórków kokosowych i likieru malibu z pewnością skradnie Twoje kubki smakowe.
Dodatkowo z przepisu dowiesz się, jak prosto przygotować oryginalną ozdobę z białej czekolady. 😃 Serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy kokosowej:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 140°C z funkcją termoobiegu. Wiórki kokosowe zmiel pulsacyjnie w blenderze przez około 1 minutę. Nie rób tego za długo, żeby nie wydzielił się tłuszcz.
-
Krok 2
Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
-
Krok 3
Dodaj skrobię ziemniaczaną i zmielone wiórki kokosowe. Całość delikatnie wymieszaj.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się zarówno do mieszania składników ciasta w misce, jak i wyrównania ciasta czy kremu w blaszce.
-
Krok 4
Masę rozłóż na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc okrągłe blaty. Wstaw do nagrzanego piekarnika na drugi i czwarty poziom (funkcja termoobieg). Piecz przez 10 minut. Potem skręć temperaturę do 110°C i susz jeszcze przez 1,5 godziny.
Wyłącz piekarnik i zostaw bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
Krem kokosowy:
-
Krok 5
Białą czekoladę rozpuść w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą.
-
Krok 6
Serek mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i krótko ubij.
-
Krok 7
Śmietan-fix wymieszaj z cukrem pudrem. Wsyp do śmietanki i zmiksuj. Następnie ciągle mieszając, dolewaj cienkim strumieniem rozpuszczoną, lekko przestudzoną czekoladę.
-
Krok 8
Do ubitej masy delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe i likier Malibu.
-
Krok 9
Przygotowanym kremem przełóż blaty bezowe. Tort wstaw do lodówki.
Dekoracja:
-
Krok 10
W misce nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuść białą czekoladę.
-
Krok 11
Wylej ją na arkusz papieru do pieczenia. Wstaw do zamrażarki.
-
Papier do wypieków
Uniwersalny papier do pieczenia przydatny w każdym domu! Zapobiega przywieraniu ciast i ciasteczek do blachy, co zdecydowanie ułatwia późniejsze czyszczenie. :)
-
Krok 12
Gdy czekolada zastygnie, połam ją. Ciasto udekoruj płatami białej czekolady, wiórkami kokosowymi i truskawką.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bezy/beza-kokosowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze