Tort truskawkowo-kokosowy komunijny
Tort truskawkowo-kokosowy to moja propozycja na wyjątkowe komunijne ciasto. Przepiękny, pyszny, przykuwający uwagę, a zarazem delikatny i bardzo elegancki. Środek skrywa kokosowy krem🥥 przełożony świeżymi truskawkami🍓, co w połączeniu daje słodycz przełamaną delikatną kwaskową nutą owocu. Całość zdobią czekoladowe miseczki wypełnione truskawkami, białe kwiaty i zielone listki, które dodają świeżego charakteru. Tort i ozdoby są dość łatwe do wykonania, a efekt jaki wspólnie tworzą jest zachwycający!
Polecam serdecznie 🍰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie miseczek czekoladowych do dekoracji:
-
Krok 1
Przygotuj płaski talerzyk z kawałkiem papieru do pieczenia. Posypkę drobne perełki wysyp do małej miseczki. Balony nadmuchaj do rozmiarów mandarynki lub małego jabłka i szczelnie zawiąż koniec.
-
Krok 2
Czekoladę rozpuść, zanurzaj w niej baloniki do połowy, aby pokryły się warstwą czekolady (nie może prześwitywać ).
-
Krok 3
Strząśnij nadmiar czekolady, a następnie obtocz delikatnie w posypce.
-
Krok 4
Odłóż balonik na talerzyk wiązaniem do góry i podobnie postąp z pozostałymi balonikami. Gotowe wstaw do lodówki, aby czekolada zastygła i powstały miseczki czekoladowe.
-
Krok 5
Gdy czekolada dobrze zastygnie, przekłuj balonik i delikatnie odczep go od czekoladowej miseczki.
Przepis na biszkopt:
-
Krok 6
Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C. Prostokątną formę o wymiarach 37x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąki przesiej razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek, umieść w misie i ubij mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej piany. Pod koniec ubijania stopniowo - ciągle ubijając - dodawaj cukier. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno żółtka.
-
Krok 7
Na koniec wsyp w dwóch turach mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią. Delikatnie wymieszaj za pomocą szpatuły na jednolitą konsystencję.
-
Krok 8
Gotową masę wyłóż równomiernie w formie, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika.
-
Krok 9
Piecz około 35-40 minut. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i uderz dnem o blat, aby usunąć nadmiar pęcherzyków powietrza. Odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu przekrój biszkopt na trzy blaty.
Krem
-
Krok 10
Wszystkie składniki na krem kokosowy umieść w misie i miksuj na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego kremu.
Przełożenie
-
Krok 11
Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na małe kawałki.
-
Krok 12
Jeden blat biszkoptu ułóż na paterze, nasącz ponczem z wody kokosowej, wyłóż połowę kremu kokosowego. Następnie wyłóż połowę porcji truskawek i szpatułą powciskaj w krem. Przykryj drugim blatem biszkoptu i postąp podobnie jak z pierwszym, wykładając drugą cześć kremu i truskawek. Całość przykryj trzecim blatem. Wstaw tort do lodówki na czas ubijania śmietanki.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianą rączką. Świetnie sprawdza się przy mieszaniu ciasta czy rozprowadzania go w formie. Elastyczna łopatka idealnie dopasowuje się do wnętrza miski.
-
Krok 13
Schłodzoną śmietankę ubij razem z cukrem pudrem na sztywno. Następnie grubą warstwą bitej śmietany posmaruj cały tort i wygładź. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Schłodzony tort udekoruj miseczkami z czekolady, posypkami, truskawkami i świeżymi, najlepiej jasnymi, kwiatami lub zielonymi listkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/torty/tort-truskawkowo-kokosowy-komunijny |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze