1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami

Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami

Wegańska beza z kremem jaglanym i malinami - Wszystkiego Słodkiego
Wegańska beza z kremem jaglanym i malinami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami to jeden z moich ulubionych wege deserów. Beza jest naprawdę pyszna, a jaglany krem z dodatkiem daktyli to prawdziwa bomba energetyczna! Bezę najlepiej przełożyć kremem bezpośrednio przed podaniem. Całość przystroiłam letnimi owocami, płatkami róż i miętą.

Wegańskie desery zawsze zaskakują, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak pyszne smakołyki można wyczarować, używając tylko roślinnych składników. Aquafaba (woda z puszki lub słoika po ciecierzycy konserwowej), to wegański zamiennik jajka/białka – tak samo ubija się na sztywną pianę. Dlatego użyłam jej do przygotowania bezy. 😊 Nie bój się smaku ciecierzycy – po ubiciu aquafaba staje się bezsmakowa, podobnie jak jajko.

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Trudny

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie bezy wegańskiej:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 120°C. Wodę odlaną z puszki ciecierzycy przelej do misy, a następnie ubijaj mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany. Podczas ubijania stopniowo dodawaj do masy cukier puder.

    aquafaba i cukier puder w osobnych miseczkach, obok mieszadła miksera
  • Krok 2

    Pod koniec ubijania dodaj do bezy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubita beza powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.

    w misce ubita na bezę aquafaba, obok sok z cytryny i mąka ziemniaczana w osobnych miseczkach oraz mieszadła miksera
  • Krok 3

    Masę bezową podziel na dwie części. Rozłóż je na papierze do pieczenia, tworząc okręgi, a następnie piecz przez 2,5 godziny. Upieczone bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku.

    dwie okrągłe bezy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia

Krem jaglany:

  • Krok 4

    Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw. Kaszę jaglaną ugotuj na napoju migdałowym do miękkości. Następnie odsącz daktyle i dokładnie zblenduj z kaszą jaglaną i olejem kokosowym.

    daktyle suszone, ugotowana kasza jaglana i olej kokosowy w osobnych miseczkach
  • Krok 5

    Dodaj miód oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dokładnie zblenduj.

    krem z kaszy jaglanej, miód i ekstrakt z wanilii od dr. oetkera
  • Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.

    Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
  • Krok 6

    2/3 kremu rozprowadź na pierwszym blacie bezowym. Następnie przykryj go drugim blatem i rozsmaruj pozostały krem.

    krem z kaszy jaglanej w miseczce, beza na papierze do pieczenia posmarowana kremem jaglanym

Dekorowanie:

  • Krok 7

    Bezę udekoruj owocami, płatkami róż i listkami mięty.

* Dobrze jest zredukować aquafabę, czyli jeżeli używamy 150 ml aquafaby, to przelewamy do garnka 300 ml i podgrzewamy, aż połowa odparuje. Następnie schładzamy płyn i dopiero wtedy go używamy do ubicia.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/beza-weganska-z-kremem-jaglanym-i-malinami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej