Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami
Beza wegańska z kremem jaglanym i malinami to jeden z moich ulubionych wege deserów. Beza jest naprawdę pyszna, a jaglany krem z dodatkiem daktyli to prawdziwa bomba energetyczna! Bezę najlepiej przełożyć kremem bezpośrednio przed podaniem. Całość przystroiłam letnimi owocami, płatkami róż i miętą.
Wegańskie desery zawsze zaskakują, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak pyszne smakołyki można wyczarować, używając tylko roślinnych składników. Aquafaba (woda z puszki lub słoika po ciecierzycy konserwowej), to wegański zamiennik jajka/białka – tak samo ubija się na sztywną pianę. Dlatego użyłam jej do przygotowania bezy. 😊 Nie bój się smaku ciecierzycy – po ubiciu aquafaba staje się bezsmakowa, podobnie jak jajko.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Trudny
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie bezy wegańskiej:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do 120°C. Wodę odlaną z puszki ciecierzycy przelej do misy, a następnie ubijaj mikserem na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej piany. Podczas ubijania stopniowo dodawaj do masy cukier puder.
-
Krok 2
Pod koniec ubijania dodaj do bezy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Ubita beza powinna być sztywna, gęsta i błyszcząca.
-
Krok 3
Masę bezową podziel na dwie części. Rozłóż je na papierze do pieczenia, tworząc okręgi, a następnie piecz przez 2,5 godziny. Upieczone bezy pozostaw do wystudzenia w piekarniku.
Krem jaglany:
-
Krok 4
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw. Kaszę jaglaną ugotuj na napoju migdałowym do miękkości. Następnie odsącz daktyle i dokładnie zblenduj z kaszą jaglaną i olejem kokosowym.
-
Krok 5
Dodaj miód oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dokładnie zblenduj.
-
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.
-
Krok 6
2/3 kremu rozprowadź na pierwszym blacie bezowym. Następnie przykryj go drugim blatem i rozsmaruj pozostały krem.
Dekorowanie:
-
Krok 7
Bezę udekoruj owocami, płatkami róż i listkami mięty.
* Dobrze jest zredukować aquafabę, czyli jeżeli używamy 150 ml aquafaby, to przelewamy do garnka 300 ml i podgrzewamy, aż połowa odparuje. Następnie schładzamy płyn i dopiero wtedy go używamy do ubicia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/beza-weganska-z-kremem-jaglanym-i-malinami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze