Tarta marcepanowa bez mleka i jajek
Cóż może być bardziej świątecznego niż marcepan? Połączenie marcepanu i żurawiny 🥰 Nie od dziś wiadomo, że duet słodkie-kwaśne to zwiastun idealnego deseru!
Tym razem zamknęłam go w świątecznej tarcie bez mleka i jajek - delikatny spód z dodatkiem mąki migdałowej, która nadaje ciastu niesamowitej kruchości, wypełniony najlepszym i domowym nadzieniem z marcepanu. Zachęcam do przygotowania masy od podstaw - zmielone migdały w połączeniu z likierem amaretto i aquafabą zapiekamy z dodatkiem świeżej żurawiny i płątków migdałów. Już czuję ten zapach!😋
Wegańska tarta marcepanowa z żurawiną to moja propozycja na świąteczny stół. Jest pyszna, szybka w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na wigilijnym stole 🎄
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Bakal.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód migdałowy:
-
Krok 1
Margarynę rozetrzyj z cukrem.
-
Krok 2
Dodaj do niej mąkę pszenną, migdałową oraz szczyptę soli. Szybko zagnieć. Pod koniec dodawaj napój sojowy, do uzyskania jednolitego ciasta.
-
Krok 3
Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw do schłodzenia na około 30 minut.
-
Krok 4
Rozwałkuj schłodzone ciasto podsypując je mąką, a następnie wypełnij nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Piecz ciasto przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Perforowana forma do tarty, ułatwi przygotowanie tart zarówno na słodko, jak i w wytrawnej wersji. Posiada wyjmowane dno, co pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta, nie krusząc go i nie łamiąc.
Krem migdałowy:
-
Krok 5
Mąkę migdałową zblenduj z cukrem pudrem, ekstraktem migdałowym i amaretto. Kiedy krem będzie jednolity zacznij stopniowo dodawać aquafabę do uzyskania bardziej luźnej konsystencji.
-
Krok 6
Przełóż krem na upieczony spód.
-
Krok 7
Na wierzchu ułóż świeżą żurawinę i posyp płatkami migdałów.
-
Krok 8
Piecz tartę przez około 35 minut w temperaturze 170°C.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/tarta-marcepanowa-bez-mleka-i-jajek |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze