1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami

Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami

Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami udekorowana świeżymi owocami, wiórkami z czekolady i migdałami - Wszystkiego Słodkiego
Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami udekorowana świeżymi owocami, wiórkami z czekolady i migdałami - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Tak często niedoceniane wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców - ich kwaskowatość świetnie łączy się ze słodyczą wielu ciast i deserów, a z czekoladą tworzą duet idealny 😻, który postanowiłam zamknąć w najlepszym kruchym cieście. Tak powstała wegańska tarta czekoladowa z wiśniami, którą - mam nadzieję - nie będę musiała się z nikim dzielić 😁

Kruchy, delikatny spód wypełniony wiśniową frużeliną i czekoladowym ganache 🍫- jest smacznie, prosto i jednocześnie z klasą. Wierzch tarty udekorowałam czekoladowymi wiórkami i świeżymi wiśniami 🍒

Wegańską tartę czekoladową z wiśniami możecie przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Sprawdzi się także dżem wiśniowy, jeśli nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie ciasta. I jak tu nie kochać tart za ich uniwersalność?😉🥧


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie ciasto kruche:

  • Krok 1

    Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, dodaj cukier, wegańską margarynę, sól i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieć ciasto, uformuj je w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.

    W misie mąka pszenna. Obok w miseczce wegańska margaryna, cukier, sól oraz ekstrakt waniliowy Taylor&Coleddge
  • Krok 2

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż je do podłużnej formy do pieczenia. 

    Prostokątna forma z wyciąganym dnem. Obok wegańskie ciasto kruche i wałek do pieczenia.
  • Marta poleca

    Prostokątna forma do tarty z wyjmowanym dnem, ułatwi Tobie przygotowanie pysznego wypieku. A jej nietypowy kształt nada ciastu oryginalnego charakteru!

    Marta poleca
  • Krok 3

    Nakłuj spód delikatnie widelcem i wstaw ciasto do zamrażarki na około 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190°C.

    Rozwałkowane w prostokątnej formie wegańskie ciasto kruche. Obok wałek do wałkowania ciasta.
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.

    Upieczone wegańskie ciasto kruche w prostokątnej formie.

Galaretka wiśniowa:

  • Krok 5

    Mrożone lub świeże wiśnie przełóż do garnka. Dodaj agar oraz wodę i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj do zagotowania, a następnie gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty.

    W garnku mrożone wiśnie. Obok w miseczce agar oraz woda.
  • Krok 6

    Galaretkę z agaru możesz przełożyć do płaskiego naczynia (ja użyłam tej formy🛒). Kiedy zacznie tężeć przemieszaj ją, a następnie wyłóż na spód wystudzonej tarty.

    Galaretka z wiśni z agarem na blasze.
  • Krok 7

    Wyrównaj warstwę wiśniową i wstaw tartę do lodówki, na czas przygotowania czekoladowego ganache.

    Galaretka z agarem wyłożona na spodzie prostokątnej formy do tarty.

Dekorowanie tarty:

  • Krok 8

    Śmietankę wegańską lub mleczko kokosowe przełóż do garnka i zagotuj. Zdejmij garnek z palnika, przełóż czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Posiekana czekolada na drewnianej desce. Obok gotująca się wegańska śmietanka.
  • Krok 9

    Poczekaj, aż masa wystygnie, a następnie przelej ją na stężoną galaretkę wiśniową.

    W miseczce wegański ganache czekoladowy, a obok tarta z galaretką wiśniową.
  • Krok 10

    Delikatnie potrząśnij żeby wyrównać warstwę z ganache i ponownie wstaw tartę do lodówki. Tym razem do momentu stężenia ganache. Minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

    Wegański ganache przelany na wegańską tartę.
  • Krok 11

    Żeby zrobić wiórki czekoladowe, rozpuść czekoladę, a następnie przelej ją na płaskie naczynie (może być to spód od blachy do pieczenia lub taka blacha do ciasteczek 🛒). Pozostaw czekoladę do zastygnięcia i ostrym nożem utwórz wiórki.

    Wegańska czekoladowa tarta. Obok rozpuszczona czekolada.
  • Krok 12

    Udekoruj tartę wiórkami, świeżymi wiśniami i migdałami. Tartę wstaw do lodówki do czasu podania.

    Udekorowana wiórkami czekoladowymi, migdałami i wiśniami - wegańska tarta czekoladowa z wiśniami.
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).

    Wszystkiego Słodkiego poleca

Warto wiedzieć:

⭐ Każda ciemna czekolada w czystej formie jest wegańska i bez glutenu, ale może zawierać ilości śladowe. Jeśli poszukujesz 100% wegańskiej opcji, wybierz czekolady Callebaut NXT 🛒 - w wersji ciemnej i mlecznej. Czekolady NXT są bez ilości śladowych nabiału, glutenu, laktozy, soi i alergenów oraz w 100% wegańskie.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganska-tarta-czekoladowa-z-wisniami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej