Wegańska tarta czekoladowa z wiśniami
Tak często niedoceniane wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców - ich kwaskowatość świetnie łączy się ze słodyczą wielu ciast i deserów, a z czekoladą tworzą duet idealny 😻, który postanowiłam zamknąć w najlepszym kruchym cieście. Tak powstała wegańska tarta czekoladowa z wiśniami, którą - mam nadzieję - nie będę musiała się z nikim dzielić 😁
Kruchy, delikatny spód wypełniony wiśniową frużeliną i czekoladowym ganache 🍫- jest smacznie, prosto i jednocześnie z klasą. Wierzch tarty udekorowałam czekoladowymi wiórkami i świeżymi wiśniami 🍒
Wegańską tartę czekoladową z wiśniami możecie przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Sprawdzi się także dżem wiśniowy, jeśli nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie ciasta. I jak tu nie kochać tart za ich uniwersalność?😉🥧
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegańskie ciasto kruche:
-
Krok 1
Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, dodaj cukier, wegańską margarynę, sól i ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieć ciasto, uformuj je w kulkę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
-
Krok 2
Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż je do podłużnej formy do pieczenia.
-
Marta poleca
Prostokątna forma do tarty z wyjmowanym dnem, ułatwi Tobie przygotowanie pysznego wypieku. A jej nietypowy kształt nada ciastu oryginalnego charakteru!
-
Krok 3
Nakłuj spód delikatnie widelcem i wstaw ciasto do zamrażarki na około 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190°C.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Galaretka wiśniowa:
-
Krok 5
Mrożone lub świeże wiśnie przełóż do garnka. Dodaj agar oraz wodę i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj do zagotowania, a następnie gotuj jeszcze przez około 2-3 minuty.
-
Krok 6
Galaretkę z agaru możesz przełożyć do płaskiego naczynia (ja użyłam tej formy🛒). Kiedy zacznie tężeć przemieszaj ją, a następnie wyłóż na spód wystudzonej tarty.
-
Krok 7
Wyrównaj warstwę wiśniową i wstaw tartę do lodówki, na czas przygotowania czekoladowego ganache.
Dekorowanie tarty:
-
Krok 8
Śmietankę wegańską lub mleczko kokosowe przełóż do garnka i zagotuj. Zdejmij garnek z palnika, przełóż czekoladę i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Krok 9
Poczekaj, aż masa wystygnie, a następnie przelej ją na stężoną galaretkę wiśniową.
-
Krok 10
Delikatnie potrząśnij żeby wyrównać warstwę z ganache i ponownie wstaw tartę do lodówki. Tym razem do momentu stężenia ganache. Minimum na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
-
Krok 11
Żeby zrobić wiórki czekoladowe, rozpuść czekoladę, a następnie przelej ją na płaskie naczynie (może być to spód od blachy do pieczenia lub taka blacha do ciasteczek 🛒). Pozostaw czekoladę do zastygnięcia i ostrym nożem utwórz wiórki.
-
Krok 12
Udekoruj tartę wiórkami, świeżymi wiśniami i migdałami. Tartę wstaw do lodówki do czasu podania.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Czekolada 811 Callebaut to jedna z najczęściej używanych i preferowanych ciemnych czekolad na całym świecie. Ma mocny kakaowy smak i doskonałą harmonię słodyczy, świeżych nut czerwonych owoców i przyjemnej goryczki. Czekolada 811 ma bardzo delikatną, aksamitnie rozpływającą się w ustach konsystencję i jest wykonana w 100% z masła kakaowego (bez innych tłuszczów roślinnych).
Warto wiedzieć:
⭐ Każda ciemna czekolada w czystej formie jest wegańska i bez glutenu, ale może zawierać ilości śladowe. Jeśli poszukujesz 100% wegańskiej opcji, wybierz czekolady Callebaut NXT 🛒 - w wersji ciemnej i mlecznej. Czekolady NXT są bez ilości śladowych nabiału, glutenu, laktozy, soi i alergenów oraz w 100% wegańskie.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganska-tarta-czekoladowa-z-wisniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze