Babka makowa z konfiturą pomarańczową
Babka makowa z konfiturą pomarańczową 🍊 to ciasto, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Przypomina popularnego pieguska. Ciasto jest dokładnie takie, jak lubię – lekko wilgotne, puszyste i bardzo aromatyczne. Konfitura pomarańczowa 🍊 to jego sekret – doskonale podkreśla smak ciasta. Koniecznie spróbuj. 🎄
Poznaj nasze inne przepisy na ciasta i desery na Boże Narodzenie🎄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na babkę makową:
-
Krok 1
Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175°C.
-
Marta poleca
Sprawdź szeroki wybór keksówek o różnych rozmiarach w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Masło utrzyj z cukrem do puszystej konsystencji. Dodaj jajka, jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Połącz razem mąkę, sól, mąkę migdałową, mak i proszek do pieczenia.
-
Krok 4
Składniki suche dodaj do mokrych i szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników.
-
Krok 5
Ciasto na babkę makową przełóż do keksówki i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 6
Ostudzone ciasto przekrój wzdłóż na pół.
-
Krok 7
W dolnej części ciasta, na środku za pomocą noża, wytnij prostokąt o szerokości około 2 cm.
Poncz:
-
Krok 8
Sok i wodę wymieszaj. Otrzymanym ponczem dokładnie nasącz ciasto.
-
Krok 9
Ciasto przełóż konfiturą pomarańczową (większość powinna znajdować się w wyciętej części) i odstaw je do schłodzenia.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 10
Czekoladę gorzką posiekaj. Śmietankę i czekoladę umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewaj do całkowitego połączenia masy.
-
Krok 11
Polewę odstaw do przestudzenia, a następnie polej nią schłodzone ciasto.
Dekoracja:
-
Krok 12
Złotym pisakiem udekoruj górę ciasta. Kawałki pomarańczy i wanilię umieść na jeszcze płynnej polewie, delikatnie dociskając.
-
Może się przydać
Złotym pisakiem żelowym Dr. Oetkera wyczarujesz piękne wzory i rysunki na swoich wypiekach. Możesz nim ozdobić, np. pierniczki oraz ciasta z polewą czekoladową.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-makowa-z-konfitura-pomaranczowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze