1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Babki i ciasta ucierane
  4. Babka makowa z konfiturą pomarańczową

Babka makowa z konfiturą pomarańczową

babka makowa z konfiturą pomarańczową i polewą czekoladową, ozdobiona suszonymi plastrami pomarańczy, idealna na Boże Narodzenie - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babka makowa z konfiturą pomarańczową 🍊 to ciasto, które doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Przypomina  popularnego pieguska. Ciasto jest dokładnie takie, jak lubię – lekko wilgotne, puszyste i bardzo aromatyczne. Konfitura pomarańczowa 🍊 to jego sekret – doskonale podkreśla smak ciasta. Koniecznie spróbuj. 🎄

Poznaj nasze inne przepisy na ciasta i desery na Boże Narodzenie🎄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na babkę makową:

  • Krok 1

    Keksówkę o długości 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 175°C.

    Keksówka wyłożona papierem do pieczenia
  • Marta poleca

    Sprawdź szeroki wybór keksówek o różnych rozmiarach w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Masło utrzyj z cukrem do puszystej konsystencji. Dodaj jajka, jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.

    Masło utarte z cukrem, jajka i jogurt
  • Krok 3

    Połącz razem mąkę, sól, mąkę migdałową, mak i proszek do pieczenia. 

    Pomieszane suche składniki: mąka, sól, mąka migdałowa, mak i proszek do pieczenia
  • Krok 4

    Składniki suche dodaj do mokrych i szybko wymieszaj, tylko do połączenia składników. 

    Suche składniki na babkę makową dodane do mokrych w misce
  • Krok 5

    Ciasto na babkę makową przełóż do keksówki i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka. 

    Ciasto na babkę makową przełożone do keksówki
  • Krok 6

    Ostudzone ciasto przekrój wzdłóż na pół. 

    Babka makowa przekrojona wzdłuż na pół
  • Krok 7

    W dolnej części ciasta, na środku za pomocą noża, wytnij prostokąt o szerokości około 2 cm.

    Prostokąt o szerokości 2 cm wycięty w dolnej części babki

Poncz:

  • Krok 8

    Sok i wodę wymieszaj. Otrzymanym ponczem dokładnie nasącz ciasto. 

    Woda wymieszana z sokiem do nasączenia przekrojonej babki makowej
  • Krok 9

    Ciasto przełóż konfiturą pomarańczową (większość powinna znajdować się w wyciętej części) i odstaw je do schłodzenia.

    konfitura pomarańczowa włożona do wydrążonego wcześniej środka w babce makowej

Polewa czekoladowa:

  • Krok 10

    Czekoladę gorzką posiekaj. Śmietankę i czekoladę umieść w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewaj do całkowitego połączenia masy. 

    Gorzka czekolada ze śmietanką w misce w kąpieli wodnej
  • Krok 11

    Polewę odstaw do przestudzenia, a następnie polej nią schłodzone ciasto.

    Polewa czekoladowa w miseczce i babka na papierze do pieczenia

Dekoracja:

  • Krok 12

    Złotym pisakiem udekoruj górę ciasta. Kawałki pomarańczy i wanilię umieść na jeszcze płynnej polewie, delikatnie dociskając.

    Babka pomarańczowa polana czekoladą, udekorowana pomarańczami i laską wanilii
  • Może się przydać

    Złotym pisakiem żelowym Dr. Oetkera wyczarujesz piękne wzory i rysunki na swoich wypiekach. Możesz nim ozdobić, np. pierniczki oraz ciasta z polewą czekoladową.

    Może się przydać
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/babka-makowa-z-konfitura-pomaranczowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej