Tres Leches - ciasto potrójnie mleczne
Meksykańskie TRES LECHES 🥛 🥛 🥛 to, bardzo popularne w krajach latynoskich, potrójnie mleczne ciasto, którym zachwycisz nie tylko wielbicieli podróży! Jego sekretem jest delikatny, BARDZO wilgotny biszkopt nasączony trzema rodzajami mleka. Wyjątkowość tego ciasta tkwi w prostocie. Z dodatkiem malin, czereśni czy innych sezonowych owoców wprost nie można nie zakochać się w tym cieście.🍒 ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta potrójnie mlecznego (Tres Leches):
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą.
-
Może się przydać
Tortownica Tradition o średnicy 26 cm jest wykonana z wysokiej jakości blachy i pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dobrze przewodzi ciepło i równomierne rumieni ciasto. Praktyczna w użytkowaniu i łatwa w utrzymaniu czystości.
-
Krok 2
Miękkie masło utrzyj z cukrem i ekstraktem z wanilią. Następnie dodawaj kolejno żółtka i zmiksuj na jednolitą konsystencję.
-
Krok 3
Dodaj mleko i zmiksuj. Masa może wyglądać na zważoną ale to normalne zachowanie się masy. Następnie dodaj mąkę z proszkiem i sodą i wymieszaj tylko do połączenia się składników.
-
Krok 4
Na koniec ubij pianę z białek i wmieszaj ją równomiernie do ciasta.
* Do ubicia piany z białek, wykorzystałam dziś ciekawą funkcję w naszym robocie. Można w niej ustawić ubijanie białek tak aby piana była idealnie ubita a nie przebita i nie trzeba co chwilę zaglądać do misy aby to sprawdzić.
Wybierając funkcję „białka jaj” dodałam białka do misy, po czym robot zważył je i dobrał odpowiednio czas ubijania, wystarczyło tylko ustawić pokrętło we właściwym trybie (M/A) i poczekać aż robot wykona resztę za mnie. Dokładnie wiedziałam kiedy piana była już gotowa, ponieważ robot sam zatrzymał miksowanie w odpowiednim momencie i dodatkowo wyświetlił informację na wyświetlaczu.
-
Krok 5
Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstaw do przestudzenia na ok. 10-15 minut.
Przygotowanie nasączenia do Tres Leches:
-
Krok 6
W międzyczasie wymieszaj ze sobą dokładnie śmietankę, mleko skondensowane słodzone i niesłodzone.
-
Krok 7
Przestudzone ale jeszcze ciepłe ciasto najlepiej od razu przełóż na paterę, nakłuj gęsto patyczkiem a następnie stopniowo nasączaj ciasto mleczną mieszanką. Nie obawiaj się, że jest jej za dużo, ciasto powinno wchłonąć całą porcję. Następnie wstaw je do lodówki na ok. 2-3 h do schłodzenia.
Bita śmietana:
-
Krok 8
Po tym czasie większą porcję schłodzonej śmietanki ubij na sztywno, wyłóż równomiernie na wierzch ciasta i oprósz cynamonem. Podawaj koniecznie ze świeżymi owocami, świetnie pasują tu czereśnie, maliny czy kwaskowate porzeczki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/tres-leches-ciasto-potrojnie-mleczne |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze