1. Strona główna
  2. Okazje
  3. Boże Narodzenie

Ciasta i desery na Boże Narodzenie

Zastanawiasz się co upiec na Święta? Zebraliśmy dla Ciebie sprawdzone przepisy na ciasta na Boże Narodzenie - serniki, makowce, pierniki i ciasteczka. Zainspiruj się! 🎄

  1. kawałek sernika nowojorskiego na talerzyku obok laski wanilii - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    01:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik nowojorski

    Sernik nowojorski. Wyśmienity, perfekcyjnie kremowy ❤️ Sekret tego amerykańskiego deseru tkwi w pieczeniu w kąpieli wodnej. Koniecznie sprawdź przepis! ☕

  2. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Świąteczna beza z żurawiną
  3. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi na talerzyku
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik przekładany powidłami śliwkowymi
  4. Makowiec zawijany wykwintny polany lukrem i posypany domową kandyzowaną skórką pomarańczową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowiec zawijany wykwintny
  5. piernik przełożony powidłami, na biało-złotym talerzyku Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    01:30
    Ilość porcji:
    14
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik - łatwy i szybki przepis
  6. seromakowiec z migdałami na kruchym cieście z warstwą makową i serową, polany czekoladą i posypany uprażonymi płatkami migdałów, kawałek na talerzyku i większa część seromakowca w tle - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Seromakowiec z migdałami
  7. miodownik z konfiturą z suszonych moreli, ciasto miodownik nasączone wódką orzechówką, przełożone waniliowym kremem budyniowym i konfiturą z suszonych moreli, wykończone orzechami włoskimi karmelizowanymi w miodzie i maśle - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Miodownik z konfiturą z suszonych moreli

    Jedyne w swoim rodzaju ciasto - miodownik z konfiturą z suszonych moreli z kremem budyniowym - to smak, który zapamiętasz na długo. Spróbuj! 🍑

  8. ciasto pijana śliwka na biszkopcie czekoladowym nasączonym rumem, przełożonym kremem budyniowym wymieszanym z pokrojonymi suszonymi śliwkami gotowanymi w rumie oraz polanym polewą czekoladową - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    06:00
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Pijana śliwka
  9. Świąteczny makowiec gwiazda posypany cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Średni
    Świąteczny makowiec gwiazda
  10. sernik z malinami i białą czekoladą na kakaowym spodzie z herbatników, oprószony cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    04:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z białą czekoladą i malinami
  11. ciasto orzech włoski z miodem, orzechami włoskimi, kremem budyniowym i czekoladą - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Średni
    Ciasto Orzech Włoski
  12. Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    04:50
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Trudny
    Świąteczny tort piernikowy
  13. sernik gotowany na herbatnikach z polewą czekoladową - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    08:00
    Ilość porcji:
    20
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik gotowany

    Pyszny i łatwy w przygotowaniu. Gdy brakuje czasu na skomplikowane wypieki, ten sernik gotowany na herbatnikach sprawdzi się idealnie. Spróbuj!

  14. tort kokosowy z kremem z białej czekolady
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    10
    Poziom trudności:
    Średni
    Tort kokosowy z białą czekoladą

Jakie ciasta przygotować na Święta Bożego Narodzenia?

Boże Narodzenie to czas wypełniony rodzinną miłością, czas dzielenia się, odpoczynku oraz spędzania ze sobą czasu. Tym wszystkim przyjemnościom sprzyjają wypieki! Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowców, serników, ciasteczek, pierniczków czy keksa. Możesz również zaskoczyć swoich gości świątecznie udekorowanym tortem Rudolfżurawinową tartą czy waniliowym nugatem.

Jakich przypraw użyć do przygotowania ciast i deserów?

Chętnie podpowiemy, jakich przypraw użyć do przygotowania ciast i deserów żeby najbliższe Święta były pyszne, pachnące i aromatyczne. Jedną z najbardziej charakterystycznych zimowych przypraw jest cynamon. Przyprawa występuje w dwóch postaciach – zmielony bądź w postaci kory cynamonu. Cynamon, który jest dostępny w Polsce, pochodzi ze Sri Lanki, Indonezji, Brazylii oraz Indii. My w swojej świątecznej kuchni doceniamy w szczególności ten z Indonezji – za jego niepowtarzalny smak i aromat. Dodatkową zaletą przyprawy jest to, że świetnie komponuje się z owocami dostępnymi jesienią i zimą – gruszkami, jabłkami i śliwkami. Świąteczna przyprawa jest też znana ze swoich właściwości rozgrzewających. Właśnie dlatego nie powinno zabraknąć cynamonu w Twoich ciastach na Boże Narodzenie. Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i babeczki piernikowe to przepisy, gdzie cynamon jest istotnym składnikiem. Kolejną aromatyczną przyprawą, która gości na świątecznym stole jest imbir. Ma on charakterystyczny lekko „ostry” smak oraz korzenny aromat. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziecie wiele przepisów na Święta w dodatkiem imbiru m.in. imbirowe ciasteczkaszarlotkę z kruszonką czy ciasto wiewiórka. Imbir doskonale sprawdzi się w wypiekach z dynią i nie może go zabraknąć w Przyprawie Pumpkin Pie. W okresie zimowym nie może zabraknąć także goździków – wysuszonych pąków drzewa goździkowego. Mają zastosowanie w kuchni, ale mogą być także używane do dekoracji. Wbij goździki w pomarańcze, układając świąteczne kształty, dzięki temu owoc będzie cieszył oko, a w domu będzie się unosił cudowny, bożonarodzeniowy zapach. Goździki mogą być używane także do świątecznych napojów rozgrzewających (do grzanego wina i kompotu z suszu). W swoich przepisach używamy także przyprawy korzennej – zawiera ona goździki, kolendrę, cynamon, gałkę muszkatołowa, imbir, kardamon, anyż oraz ziele angielskie. Nadaje prawdziwego bożonarodzeniowego charakteru zarówno pierniczkom, jak i innym ciastom oraz deserom.

Ciastka na Boże Narodzenie

Zbliżające się święta to wyjątkowy czas w roku – w domu unosi się zapach korzennych przypraw, a Ty nie możesz się doczekać, gdy powitasz rodzinę przy wigilijnym stole. To także doskonały moment na przygotowanie pierniczków – ich dekorowanie przynosi wiele radości, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. A może zastanawiasz się, jakie łakocie  podarować bliskiej Ci osobie? ? Upiecz śnieżne mini bezy, które będą doskonałym dodatkiem do herbaty czy kawy.

Ciasteczka świąteczne to także świetny sposób na udekorowanie wigilijnego stołu. Przygotuj wieniec adwentowy i zachwyć najbliższych oryginalną bożonarodzeniową ozdobą!

Jakie ciasta przygotować na wigilię?

Szukasz pomysłu na ciasto wigilijne? Przygotuj piernik staropolski dojrzewający – tradycyjny wypiek, który zasmakuje miłośnikom klasyki. Jest pełen daktyli i suszonych śliwek – dosłownie rozpływa się w ustach! A może przyrządzisz tort Bałwan? Delikatnie orzechowy, z dodatkiem startych jabłek i serkiem mascarpone zadowoli nie tylko podniebienia, ale także zachwyci niepowtarzalnym wyglądem. Nie zapomnij jednak o serniku! Nieważne, czy będzie z rodzynkami, czy przyrządzisz go w wersji wegańskiej – to ciasto wigilijne, które jest niezastąpionym elementem każdego rodzinnego spotkania.

Makowiec – idealne ciasto na Boże Narodzenie

Makowce to ciasta, które kojarzą się wszystkim ze Świętami. Najpopularniejszy i najbardziej znany to makowiec zawijany z bogatym nadzieniem i drożdżowym ciastem. Nie może go zabraknąć wśród Twoich świątecznych wypieków. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz również przepisy na seromakowiec, a także na makowiec w wersji wegańskiej czy bezglutenowej. Dla każdego coś pysznego!

Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej