Boże Narodzenie

Zastanawiasz się co upiec na Święta? Zebraliśmy dla Ciebie sprawdzone przepisy na ciasta - serniki, makowce, pierniki i ciasteczka.

Wszystkiego słodkiego
02:00
12
Łatwy

Sernik pistacjowy

Wszystkiego słodkiego
02:00
24
Łatwy

Sernik królewski

Jakie ciasta przygotować na Święta Bożego Narodzenia? 

Boże Narodzenie to czas wypełniony rodzinną miłością, czas dzielenia się, odpoczynku oraz spędzania ze sobą czasu. Tym wszystkim przyjemnościom sprzyjają wypieki! Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowców, serników, ciasteczek, pierniczków czy keksa. Możesz również zaskoczyć swoich gości świątecznie udekorowanym tortem Rudolf, żurawinową tartą czy waniliowym nugatem.

Jakich przypraw użyć do przygotowania ciast i deserów?

Chętnie Tobie podpowiemy, jakich przypraw użyć do przygotowania ciast i deserów żeby najbliższe Święta były pyszne, pachnące i aromatyczne. Jedną z najbardziej charakterystycznych zimowych przypraw jest cynamon. Przyprawa występuje w dwóch postaciach – zmielony bądź w postaci kory cynamonu Cynamon, który jest dostępny w Polsce, pochodzi ze Sri Lanki, Indonezji, Brazylii oraz Indii. My w swojej świątecznej kuchni doceniamy w szczególności ten z Indonezji – za jego niepowtarzalny smak i aromat. Dodatkową zaletą przyprawy jest to, że świetnie komponuje się z owocami dostępnymi jesienią i zimą – gruszkami, jabłkami i śliwkami. Świąteczna przyprawa jest też znana ze swoich właściwości rozgrzewających. Właśnie dlatego nie powinno zabraknąć cynamonu w Twoich ciastach na Boże Narodzenie. Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i babeczki piernikowe to przepisy, gdzie cynamon jest istotnym składnikiem. Kolejną aromatyczną przyprawą, która gości na świątecznym stole jest imbir. Ma on charakterystyczny lekko „ostry” smak oraz korzenny aromat. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziecie wiele przepisów na Święta w dodatkiem imbiru m.in. imbirowe ciasteczka, szarlotkę z kruszonką czy ciasto wiewiórka. Imbir doskonale sprawdzi się w wypiekach w dynią i nie może go zabraknąć w Przyprawie Pumpkin Pie. W okresie zimowym nie może zabraknąć także goździków – wysuszonych pąków drzewa goździkowego. Mają zastosowanie w kuchni, ale mogą być także używane do dekoracji. Wbij goździki w pomarańcze, układając świąteczne kształty, dzięki temu owoc będzie cieszył oko, a w domu będzie się unosił cudowny, bożonarodzeniowy zapach. Goździki mogą być używane także to świątecznych napojów rozgrzewających (do grzanego wina i kompotu z suszu). W swoich przepisach używamy także przyprawy korzennej – zawiera ona goździki, kolendrę, cynamon, gałkę muszkatołowa, imbir, kardamon, anyż oraz ziele angielskie. Nadaje prawdziwego bożonarodzeniowego charakteru zarówno pierniczkom, jak i innym ciastom oraz deserom.