1. Strona główna
  2. Okazje
  3. Boże Narodzenie

Ciasta i desery na Boże Narodzenie

Zastanawiasz się co upiec na Święta? Zebraliśmy dla Ciebie sprawdzone przepisy na ciasta na Boże Narodzenie - serniki, makowce, pierniki i ciasteczka. Zainspiruj się! 🎄

  1. Pokrojony czekoladowy piernik z powidłami i polewą z czekolady obsypany posypką cukrową - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:45
    Ilość porcji:
    16
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Czekoladowy piernik z powidłami

    Poznaj przepis na wilgotny i aromatyczny piernik czekoladowy z dodatkiem powideł śliwkowych! ⛄

  2. choinka z ciasteczek korzennych - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    60
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasteczka korzenne
  3. Kawałek ciasta miodownik na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:54
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Miodownik
  4. Pierniczki alpejskie na kratce do studzenia - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:08
    Ilość porcji:
    35
    Poziom trudności:
    Średni
    Pierniczki alpejskie
  5. strucla makowa wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Strucla makowa
  6. Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Świąteczny sernik nowojorski
  7. biszkopt piernikowy przekrojony na 3 blaty na drewnianej okrągłej desce
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    0
    Ilość porcji:
    0
    Poziom trudności:
    Średni
    Biszkopt piernikowy

    Święta pachnące przyprawami? Tylko z biszkoptem piernikowym od Wszystkiego Słodkiego! Przygotuj świąteczny tort z korzenną nutą! 🎄

  8. makosernik na kruchym spodzie z lukrem i posypką
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:10
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Makosernik
  9. sernik z pierniczkami na talerzyku do kawy - wszystkiego słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    12
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik z pierniczkami
  10. Makowiec zawijany wykwintny polany lukrem i posypany domową kandyzowaną skórką pomarańczową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    03:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Średni
    Makowiec zawijany wykwintny
  11. piernik staropolski dojrzewający przekładany powidłami z polewą czekoladową - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    07:00
    Ilość porcji:
    40
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Piernik staropolski dojrzewający – drugi etap
  12. Pierniczki na kratce w towarzystwie laski cynamonu i gwiazdek anyżu - wszystkiego słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    120
    Poziom trudności:
    Średni
    Pierniczki-najlepszy przepis
  13. sernik puszysty - Wszystkiego  Słodkiego
    Dr. Oetker poleca
    Czas przygotowywania:
    02:00
    Ilość porcji:
    24
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Sernik puszysty

    Sernik puszysty to idealny przepis na każdą okazję. 👌 Lekki spód i delikatna, puszysta warstwa sernikowa. Wypróbuj nasz prosty przepis!

  14. ciasteczka marcepanowe w świątecznej puszce - Wszystkiego Słodkiego
    Wszystkiego słodkiego
    Czas przygotowywania:
    02:08
    Ilość porcji:
    60
    Poziom trudności:
    Łatwy
    Ciasteczka marcepanowe

Jakie ciasta przygotować na Święta Bożego Narodzenia?

Boże Narodzenie to czas wypełniony rodzinną miłością, czas dzielenia się, odpoczynku oraz spędzania ze sobą czasu. Tym wszystkim przyjemnościom sprzyjają wypieki! Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowców, serników, ciasteczek, pierniczków czy keksa. Możesz również zaskoczyć swoich gości świątecznie udekorowanym tortem Rudolfżurawinową tartą czy waniliowym nugatem.

Jakich przypraw użyć do przygotowania ciast i deserów?

Chętnie podpowiemy, jakich przypraw użyć do przygotowania ciast i deserów żeby najbliższe Święta były pyszne, pachnące i aromatyczne. Jedną z najbardziej charakterystycznych zimowych przypraw jest cynamon. Przyprawa występuje w dwóch postaciach – zmielony bądź w postaci kory cynamonu. Cynamon, który jest dostępny w Polsce, pochodzi ze Sri Lanki, Indonezji, Brazylii oraz Indii. My w swojej świątecznej kuchni doceniamy w szczególności ten z Indonezji – za jego niepowtarzalny smak i aromat. Dodatkową zaletą przyprawy jest to, że świetnie komponuje się z owocami dostępnymi jesienią i zimą – gruszkami, jabłkami i śliwkami. Świąteczna przyprawa jest też znana ze swoich właściwości rozgrzewających. Właśnie dlatego nie powinno zabraknąć cynamonu w Twoich ciastach na Boże Narodzenie. Kostka piernikowa z prażonymi jabłkami i babeczki piernikowe to przepisy, gdzie cynamon jest istotnym składnikiem. Kolejną aromatyczną przyprawą, która gości na świątecznym stole jest imbir. Ma on charakterystyczny lekko „ostry” smak oraz korzenny aromat. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziecie wiele przepisów na Święta w dodatkiem imbiru m.in. imbirowe ciasteczkaszarlotkę z kruszonką czy ciasto wiewiórka. Imbir doskonale sprawdzi się w wypiekach z dynią i nie może go zabraknąć w Przyprawie Pumpkin Pie. W okresie zimowym nie może zabraknąć także goździków – wysuszonych pąków drzewa goździkowego. Mają zastosowanie w kuchni, ale mogą być także używane do dekoracji. Wbij goździki w pomarańcze, układając świąteczne kształty, dzięki temu owoc będzie cieszył oko, a w domu będzie się unosił cudowny, bożonarodzeniowy zapach. Goździki mogą być używane także do świątecznych napojów rozgrzewających (do grzanego wina i kompotu z suszu). W swoich przepisach używamy także przyprawy korzennej – zawiera ona goździki, kolendrę, cynamon, gałkę muszkatołowa, imbir, kardamon, anyż oraz ziele angielskie. Nadaje prawdziwego bożonarodzeniowego charakteru zarówno pierniczkom, jak i innym ciastom oraz deserom.

Ciastka na Boże Narodzenie

Zbliżające się święta to wyjątkowy czas w roku – w domu unosi się zapach korzennych przypraw, a Ty nie możesz się doczekać, gdy powitasz rodzinę przy wigilijnym stole. To także doskonały moment na przygotowanie pierniczków – ich dekorowanie przynosi wiele radości, zarówno dzieciom, jak i dorosłym. A może zastanawiasz się, jakie łakocie  podarować bliskiej Ci osobie? ? Upiecz śnieżne mini bezy, które będą doskonałym dodatkiem do herbaty czy kawy.

Ciasteczka świąteczne to także świetny sposób na udekorowanie wigilijnego stołu. Przygotuj wieniec adwentowy i zachwyć najbliższych oryginalną bożonarodzeniową ozdobą!

Jakie ciasta przygotować na wigilię?

Szukasz pomysłu na ciasto wigilijne? Przygotuj piernik staropolski dojrzewający – tradycyjny wypiek, który zasmakuje miłośnikom klasyki. Jest pełen daktyli i suszonych śliwek – dosłownie rozpływa się w ustach! A może przyrządzisz tort Bałwan? Delikatnie orzechowy, z dodatkiem startych jabłek i serkiem mascarpone zadowoli nie tylko podniebienia, ale także zachwyci niepowtarzalnym wyglądem. Nie zapomnij jednak o serniku! Nieważne, czy będzie z rodzynkami, czy przyrządzisz go w wersji wegańskiej – to ciasto wigilijne, które jest niezastąpionym elementem każdego rodzinnego spotkania.

Makowiec – idealne ciasto na Boże Narodzenie

Makowce to ciasta, które kojarzą się wszystkim ze Świętami. Najpopularniejszy i najbardziej znany to makowiec zawijany z bogatym nadzieniem i drożdżowym ciastem. Nie może go zabraknąć wśród Twoich świątecznych wypieków. Na Wszystkiego Słodkiego znajdziesz również przepisy na seromakowiec, a także na makowiec w wersji wegańskiej czy bezglutenowej. Dla każdego coś pysznego!

Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej