Ciasto z kiwi i szpinakiem
Ciasto z kiwi i szpinakiem to wiosennie zielony, puszysty i delikatny biszkopt z dodatkiem szpinaku oraz kremem śmietankowym, doskonale komponuje się z galaretką z kiwi 😊 Zapewne słyszeliście niejednokrotnie, że galaretka z tym owocem nie ma prawa stężeć. Dziś zdradzę Wam moją małą tajemnicę, jak przygotować kiwi, aby galaretka stężała jak należy. Kto razem ze mną przywita nadchodzącą wiosnę tym słodkim, zielonym akcentem?🥝
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto szpinakowe:
-
Krok 1
Formę okrągłą o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 170°C.
-
Krok 2
Szpinak pozostaw do odmrożenia, a następnie delikatnie odciśnij z niego wodę.
-
Krok 3
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno z solą i cukrem.
-
Krok 4
Ciągle miksując kolejno żółtka i szpinak.
-
Krok 5
Ciasto przełóż do formy i piecz przez 35 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Krem śmietankowy:
-
Krok 6
Za pomocą miksera ubij śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem.
-
Krok 7
Masę przełóż na wystudzone ciasto szpinakowe i włóż ciasto do lodówki.
Galaretka:
-
Krok 8
Zagotuj wodę i odmierz 400 ml. Zawartość torebki z galaretką wsyp do wody i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia.
-
Krok 9
W czasie tężenia galaretki przygotuj kiwi. Najpierw je obierz, następnie pokrój w plastry, zalej wrzątkiem i podgotuj jeszcze przez pół minuty. Tak przygotowane owoce odsącz na ręczniku papierowym.
-
Krok 10
Kiwi ułóż na kremie śmietankowym, a następnie zalej tężejącą galaretką. Ciasto odstaw do lodówki na czas całkowitego stężenia galaretki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/ciasto-kiwi-szpinakiem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze