1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Mazurek bezglutenowy z kajmakiem

Mazurek bezglutenowy z kajmakiem

Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i bia艂膮 czekolad膮 na drewnianej desce - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

艢wi臋ta bez glutenu, ale nadal pe艂ne smaku? Z dobrym przepisem na mazurek bezglutenowy z kajmakiem to jak najbardziej mo偶liwe 馃尵Wielkanocny klasyk, bez którego nie wyobra偶am sobie 艣wi臋towania馃尫

Podstaw膮 dobrego ciasta kruchego w wersji bezglutenowej s膮 idealne proporcje mieszanki ró偶nych m膮k. Spód do mazurka nie mo偶e by膰 za twardy, ani nie powinien si臋 kruszy膰. Zerknijcie na list臋 sk艂adników 馃槈

Nadzienie do mazurka, jedyne s艂uszne, to kajmak w po艂膮czeniu z bia艂膮 czekolad膮. Jego s艂odycz koniecznie prze艂amcie spor膮 szczypt膮 soli, a krem nie b臋dzie md艂y.

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Barry Callebaut oraz Bakal.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto na mazurek bezglutenowy:

  • Krok 1

    Wymieszaj m膮k臋 owsian膮 z ry偶ow膮, jaglan膮 oraz ze skrobi膮 ziemniaczan膮. Dodaj cukier, mas艂o, 偶ó艂tka oraz past臋 z wanilii.

    sk艂adniki na kruche ciasto bezglutenowe
  • Krok 2

    Zagnie膰 sk艂adniki na jednolite ciasto, owi艅 je foli膮 spo偶ywcz膮 i wstaw do lodówki na oko艂o 1 godzin臋.

    Zagniecione ciasto bezglutenowe.
  • Krok 3

    Sch艂odzone ciasto podsyp m膮k膮 owsian膮 i rozwa艂kuj na wybrany kszta艂t. U mnie by艂 to kszta艂 jajka o d艂ugo艣ci 25 cm i szeroko艣ci 19 cm. Z podanej proporcji na ciasto - uzyskasz 2 takie mazurki lub 1 wi臋kszy prostok膮tny.

    Nast臋pnie wytnij z ciasta paseczki, które b臋d膮 tworzy膰 boki mazurka. Dodatkowo wyci臋艂am z ciasta motylka oraz ma艂e kwiatki, które u艂o偶y艂am na bokach mazurka. Kilka kwiatków pozostawi艂am do upieczenia jako dekoracja.

    Placek ciasta kruchego bezglutenowego oraz foremki do pieczenia.
  • Krok 4

    Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez oko艂o 22 minuty. Upieczone ciasto pozostaw do ca艂kowitego wystudzenia.

    Pami臋taj, 偶e ma艂e kwiatki do dekoracji oraz motylek upiek膮 si臋 szybciej, wi臋c obserwuj ciasto i wyci膮gnij ciasteczka szybciej.

    Upieczone ciasto bezglutenowe na mazurek.

Kajmakowe nadzienie:

  • Krok 5

    Do ma艂臋go garnka prze艂ó偶 mas臋 kajmakow膮, czekolad臋 oraz sól. Podgrzej mas臋, mieszaj膮c w trakcie, do uzyskania jednolitej konsystencji.

    W garnku kajmak. Obok czekolada W2 Callebaut.
  • Krok 6

    Przelej jeszcze ciep艂膮 mas臋 na mazurek.

    Mazurek wype艂niony mas膮 kajmakow膮.

Dekorowanie:

  • Krok 7

    Udekoruj czekoladowymi jajkami, posiekanymi migda艂ami, wcze艣niej upieczonymi ciasteczkami oraz rozpuszczon膮 bia艂膮 czekolad膮.

    Mazurek bezglutenowy z mas膮 kajmakow膮 na drewnianej desce. Obok migda艂y Bakal, rozpuszczona bia艂a czekoladowa oraz dodatki do dekoracji.
  • Krok 8

    Udekorowanego mazurka wstaw do lodówki na kilka godzin, do st臋偶enia masy kajmakowo-czekoladowej.

    Udekorowany bezglutenowy mazurek z kajmakiem.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/bez-glutenu/mazurek-bezglutenowy-z-kajmakiem

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej