Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu


Mazurek orzechowy z karmelem, to przepis który pokochasz. Prosty ale bogaty w smaku, a dodatkowo tak 艂atwo nada膰 mu nowego charakteru wymieniaj膮c jedynie orzechy. Moja wersja jest z orzechami pekan, ale 艣mia艂o mo偶esz zast膮pi膰 je orzeszkami ziemnymi, migda艂ami, orzechami w艂oskimi czy laskowymi. Jego smak b臋dzie za ka偶dym razem 艣wietny. Wypróbuj ! 馃 馃悋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie orzechowego spodu:
-
Krok 1
Form臋 o wymiarach wy艂ó偶 papierem do pieczenia.
Orzechy podpra偶 w piekarniku lub na patelni.
-
Krok 2
Nast臋pnie zmiel drobno przy u偶yciu malaksera.
-
Krok 3
Mas艂o razem z cukrem i szczypt膮 soli rozpu艣膰 w garnku na 艣redniej mocy palnika.
Nie mieszaj膮c doprowad藕 do zagotowania a偶 masa stanie si臋 lekko br膮zowa.
-
Krok 4
Natychmiast dodaj do niej zmielone orzechy, wymieszaj dok艂adnie.
-
Krok 5
Gotow膮 mas臋 wy艂ó偶 równomiernie na spód, wyrównaj 艂y偶k膮.
Przygotowanie nadzienia karmelowego:
-
Krok 6
Cukier wsyp do garnka z grubszym dnem i podgrzewaj na 艣redniej mocy palnika a偶 si臋 rozpu艣ci i zmieni kolor na bursztynowy.
* Pami臋taj aby w tym czasie go nie miesza膰, w przeciwnym razie w nadzienie nie b臋dzie g艂adkie tylko pe艂ne kryszta艂ków cukru.
-
Krok 7
Do gor膮cego karmelu dodaj mas艂o, a po chwili ciep艂膮 艣mietank臋 i gotuj oko艂o 2-3 minut.
Uwa偶aj! Karmel jest bardzo gor膮cy i masa b臋dzie mocno bulgota膰.
-
Krok 8
Na koniec gotowania dodaj cukier z wanili膮 bez glutenu i sól. Gotowe nadzienie przelej do miseczki i odstaw do przestudzenia.
-
Krok 9
艢mietank臋 zagotuj, zalej ni膮 czekolad臋 i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj.
Prze艂ó偶 nadzienie karmelowe na wcze艣niej przygotowany spód, wyrównaj.
Dekorowanie:
-
Krok 10
Nak艂adaj kleksy czekolady na mas臋 karmelow膮 i wyka艂aczk膮 zrób esy floresy, na koniec udekoruj orzechami.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze