1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

mazurek bez glutenu karmelem i orzechami pekan - Wszystkiego S艂odkiego
Natalia - zdj臋cie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Mazurek orzechowy z karmelem, to przepis który pokochasz. Prosty ale bogaty w smaku, a dodatkowo tak 艂atwo nada膰 mu nowego charakteru wymieniaj膮c jedynie orzechy. Moja wersja jest z orzechami pekan, ale 艣mia艂o mo偶esz zast膮pi膰 je orzeszkami ziemnymi, migda艂ami, orzechami w艂oskimi czy laskowymi. Jego smak b臋dzie za ka偶dym razem 艣wietny. Wypróbuj ! 馃 馃悋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu

  • Krok 1

    Form臋 o wymiarach wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Orzechy podpra偶 w piekarniku lub na patelni.

    orzechy pekan pra偶one
  • Krok 2

    Nast臋pnie zmiel drobno przy u偶yciu malaksera.

    orzechy pekan mielone, blender Bosch MaxoMixx MS8CM61X1
  • Krok 3

    Mas艂o razem z cukrem i szczypt膮 soli rozpu艣膰 w garnku na 艣redniej mocy palnika. Nie mieszaj膮c doprowad藕 do zagotowania a偶 masa stanie si臋 lekko br膮zowa.

    mas艂o, cukier, s贸l
  • Krok 4

    Natychmiast dodaj do niej zmielone orzechy, wymieszaj dok艂adnie.

    masa karmnelowa , mielone orzechy pekan
  • Krok 5

    Gotow膮 mas臋 wy艂ó偶 równomiernie na spód, wyrównaj 艂y偶k膮.

    sp贸d na mazurek z orzech贸w pekan

Przygotowanie nadzienia karmelowego:

  • Krok 6

    Cukier wsyp do garnka z grubszym dnem i podgrzewaj na 艣redniej mocy palnika a偶 si臋 rozpu艣ci i zmieni kolor na bursztynowy.

    * Pami臋taj aby w tym czasie go nie miesza膰, w przeciwnym razie w nadzienie nie b臋dzie g艂adkie tylko pe艂ne kryszta艂ków cukru.

    karmel
  • Krok 7

    Do gor膮cego karmelu dodaj mas艂o, a po chwili ciep艂膮 艣mietank臋 i gotuj oko艂o 2-3 minut. 

    Uwa偶aj! Karmel jest bardzo gor膮cy i masa b臋dzie mocno bulgota膰.

    mas艂o i ciep艂a 艣mietanka krem贸wka
  • Krok 8

    Na koniec gotowania dodaj cukier z wanili膮 bez glutenu i sól. Gotowe nadzienie przelej do miseczki i odstaw do przestudzenia.

    Cukier z wanili膮 Bourbon bez glutenu Dr. Oetkera
  • Krok 9

    艢mietank臋 zagotuj, zalej ni膮 czekolad臋 i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj. Prze艂ó偶 nadzienie karmelowe na wcze艣niej przygotowany spód, wyrównaj.

    sp贸d z orzech贸w, nadzienie karmelowe z cukrem z wanili膮 , czekolada

Dekorowanie mazurka:

  • Krok 10

    Nak艂adaj kleksy czekolady na mas臋 karmelow膮 i wyka艂aczk膮 zrób esy floresy, na koniec udekoruj orzechami.

    dekorowanie mazurka wielkanocnego

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczeg贸lny dzie艅
Party
Cztery pory roku
Owocowe szale艅stwo
Inspiracje
Wi臋cej