Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu - Przepis | Wszystkiego Słodkiego
Bez glutenu

Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

mazurek bez glutenu karmelem i orzechami pekan - Wszystkiego Słodkiego

Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

  • 01:20
  • 12
  • Średni
01:20
12
Średni

Mazurek orzechowy z karmelem, to przepis który pokochasz. Prosty ale bogaty w smaku, a dodatkowo tak łatwo nadać mu nowego charakteru wymieniając jedynie orzechy. Moja wersja jest z orzechami pekan, ale śmiało możesz zastąpić je orzeszkami ziemnymi, migdałami, orzechami włoskimi czy laskowymi. Jego smak będzie za każdym razem świetny. Wypróbuj ! 🥜 🐇

Składniki

Spód:
  • 200 g orzechów (dowolnych, ja użyłam pekan)
  • 30-40 g masła
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
Nadzienie karmelowe:
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml ciepłej śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Wskazówki

Spód:

Krok 1

Formę o wymiarach wyłóż papierem do pieczenia.

Orzechy podpraż w piekarniku lub na patelni.

orzechy pekan prażone
Krok 2

Następnie zmiel drobno przy użyciu malaksera.

orzechy pekan mielone, blender Bosch MaxoMixx MS8CM61X1
Krok 3

Masło razem z cukrem i szczyptą soli rozpuść w garnku na średniej mocy palnika.

Nie mieszając doprowadź do zagotowania aż masa stanie się lekko brązowa.

masło, cukier, sól
Krok 4

Natychmiast dodaj do niej zmielone orzechy, wymieszaj dokładnie.

masa karmnelowa , mielone orzechy pekan
Krok 5

Gotową masę wyłóż równomiernie na spód, wyrównaj łyżką.

spód na mazurek z orzechów pekan

Nadzienie karmelowe:

Krok 6

Cukier wsyp do garnka z grubszym dnem i podgrzewaj na średniej mocy palnika aż się rozpuści i zmieni kolor na bursztynowy.

* Pamiętaj aby w tym czasie go nie mieszać, w przeciwnym razie w nadzienie nie będzie gładkie tylko pełne kryształków cukru.

karmel
Krok 7

Do gorącego karmelu dodaj masło, a po chwili ciepłą śmietankę i gotuj około 2-3 minut. 

Uważaj! Karmel jest bardzo gorący i masa będzie mocno bulgotać.

masło i ciepła śmietanka kremówka
Krok 8

Na koniec gotowania dodaj cukier z wanilią bez glutenu i sól. Gotowe nadzienie przelej do miseczki i odstaw do przestudzenia.

Cukier z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetkera
Krok 9

Śmietankę zagotuj, zalej nią czekoladę i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj.

Przełóż nadzienie karmelowe na wcześniej przygotowany spód, wyrównaj.

spód z orzechów, nadzienie karmelowe z cukrem z wanilią , czekolada

Dekorowanie:

Krok 10

Nakładaj kleksy czekolady na masę karmelową i wykałaczką zrób esy floresy, na koniec udekoruj orzechami.

dekorowanie mazurka wielkanocnego
Składniki
Spód:
  • 200 g orzechów (dowolnych, ja użyłam pekan)
  • 30-40 g masła
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
Nadzienie karmelowe:
  • 250 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 ml ciepłej śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetkera
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Bez glutenu ->

Przepisy z kategorii Bez glutenu

Dr. Oetker poleca
01:40
12
Średni
Makowiec bezglutenowy