1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Bez glutenu
  4. Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

Mazurek orzechowy z karmelem bez glutenu

mazurek bez glutenu karmelem i orzechami pekan - Wszystkiego S艂odkiego
mazurek bez glutenu karmelem i orzechami pekan - Wszystkiego S艂odkiego
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego - zdj臋cie profilowe
Zesp贸艂 Wszystkiego S艂odkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Mazurek orzechowy z karmelem, to przepis który pokochasz. Prosty ale bogaty w smaku, a dodatkowo tak 艂atwo nada膰 mu nowego charakteru wymieniaj膮c jedynie orzechy. Moja wersja jest z orzechami pekan, ale 艣mia艂o mo偶esz zast膮pi膰 je orzeszkami ziemnymi, migda艂ami, orzechami w艂oskimi czy laskowymi. Jego smak b臋dzie za ka偶dym razem 艣wietny. Wypróbuj ! 馃 馃悋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu mazurka:

  • Krok 1

    Keksówk臋 o d艂ugo艣ci 25 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia. Orzechy podpra偶 w piekarniku lub na patelni.

    orzechy pekan pra偶one
  • Mo偶e si臋 przyda膰

    Keks贸wka z linii Tradition od Dr. Oetkera to idealna forma do pieczenia pysznych chleb贸w, ciast oraz pasztet贸w. Specjalna pow艂oka zapobiega przywieraniu i dobrze przewodzi ciep艂o. Jest 艂atwa w czyszczeniu i piel臋gnacji

    Mo偶e si臋 przyda膰
  • Krok 2

    Nast臋pnie zmiel drobno przy u偶yciu malaksera.

    orzechy pekan mielone, blender Bosch MaxoMixx MS8CM61X1
  • Krok 3

    Mas艂o razem z cukrem i szczypt膮 soli rozpu艣膰 w garnku na 艣redniej mocy palnika. Nie mieszaj膮c doprowad藕 do zagotowania a偶 masa stanie si臋 lekko br膮zowa.

    mas艂o, cukier, s贸l
  • Krok 4

    Natychmiast dodaj do niej zmielone orzechy, wymieszaj dok艂adnie.

    masa karmnelowa , mielone orzechy pekan
  • Krok 5

    Gotow膮 mas臋 wy艂ó偶 równomiernie na spód, wyrównaj 艂y偶k膮.

    sp贸d na mazurek z orzech贸w pekan

Przygotowanie nadzienia karmelowego:

  • Krok 6

    Cukier wsyp do garnka z grubszym dnem i podgrzewaj na 艣redniej mocy palnika a偶 si臋 rozpu艣ci i zmieni kolor na bursztynowy.

    * Pami臋taj aby w tym czasie go nie miesza膰, w przeciwnym razie w nadzienie nie b臋dzie g艂adkie tylko pe艂ne kryszta艂ków cukru.

    karmel
  • Krok 7

    Do gor膮cego karmelu dodaj mas艂o, a po chwili ciep艂膮 艣mietank臋 i gotuj oko艂o 2-3 minut. 

    Uwa偶aj! Karmel jest bardzo gor膮cy i masa b臋dzie mocno bulgota膰.

    mas艂o i ciep艂a 艣mietanka krem贸wka
  • Krok 8

    Na koniec gotowania dodaj cukier z wanili膮 bez glutenu i sól. Gotowe nadzienie przelej do miseczki i odstaw do przestudzenia.

    Cukier z wanili膮 Bourbon bez glutenu Dr. Oetkera
  • Krok 9

    艢mietank臋 zagotuj, zalej ni膮 czekolad臋 i odstaw na 2 minuty. Wymieszaj. Prze艂ó偶 nadzienie karmelowe na wcze艣niej przygotowany spód, wyrównaj.

    sp贸d z orzech贸w, nadzienie karmelowe z cukrem z wanili膮 , czekolada

Dekorowanie mazurka:

  • Krok 10

    Nak艂adaj kleksy czekolady na mas臋 karmelow膮 i wyka艂aczk膮 zrób esy floresy, na koniec udekoruj orzechami.

    dekorowanie mazurka wielkanocnego
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/bez-glutenu/mazurek-orzechowy-z-karmelem-bez-glutenu

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej