Wegańskie ciasto marchewkowe bez glutenu
Czy wiecie, że aby przygotować zdrowe, pyszne, a przede wszystkim SŁODKIE ciasto marchewkowe nie potrzeba dodatku ani grama białego cukru? 😊 W tym przepisie użyłam cukier kokosowy i syrop z agawy! Aby mój deser był wegański, jajka zastąpiłam siemieniem lnianym, zaś polewę przygotowałam na bazie nerkowców! To pyszne i zdrowe ciasto idealne na jesień 🍂Mniam!🥕🥕🥕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe:
-
Krok 1
Orzechy nerkowca Bakal zalej gorącą wodą i odstaw na noc.
-
Może się przydać
Orzechy Nerkowca Bakal Naturalnie 80g. Świetne i naturalne źródło magnezu i żelaza. Idealne do wypieków, ale także sałatek, owsianki czy dań mięsnych.
-
Krok 2
Zmielone siemię lniane zalej gorącą wodą i odstaw do napęcznienia.
-
Krok 3
Zetrzyj marchewkę i imbir. Pokrój orzechy włoskie. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
-
Krok 4
Wymieszaj zmielone płatki owsiane z cukrem kokosowym, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli.
-
Krok 5
Do suchych, wymieszanych składników dodaj startą marchewkę, napęczniałe siemię lniane, sok z cytryny i napój migdałowy. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 6
Dodaj pokrojone orzechy włoski Bakal i wymieszaj.
-
Krok 7
Foremkę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Marta poleca
Różowa forma do ciasta? Tak, to możliwe! Kwadratowa blaszka w stylu Retro od Dr. Oetkera doda uroku Twoim wypiekom, a przy tym jest niezwykle praktyczna - ciasto nie przywiera do formy dzięki specjalnej powłoce i łatwo je wyjmiesz po upieczeniu.
-
Krok 8
Przełóż ciasto do formy i piecz przez 45 minut, do suchego patyczka.
-
Krok 9
Upieczone ciasto pozostaw do wystudzenia.
Przygotowanie kremu z nerkowców:
-
Krok 10
Zalane wcześniej orzechy nerkowca odsącz, dodaj napój migdałowy i sok z cytryny. Dokładnie zmiksuj za pomocą blendera.
-
Krok 11
Dodaj syrop z agawy i ponownie dobrze zmiksuj.
-
Krok 12
Na wystudzone ciasto wyłóż krem.
-
Krok 13
Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.
-
Krok 14
Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Wegańskie ciasto marchewkowe jest gotowe, smacznego!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/weganskie/weganskie-ciasto-marchewkowe-bez-glutenu |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze