Wegańskie batoniki orzechowe w czekoladzie
Dziś prawdziwy hit – wegańskie batoniki orzechowe w czekoladzie! 🌰 Pyszne, szybkie w przygotowaniu, zdrowe i bezglutenowe, a do tego sprawdzą się także jako pożywny deser dla osób dbających o linię. Czy można sobie wymarzyć lepszy przepis na małe co nieco? 😊
Batoniki są intensywnie orzechowe dzięki podprażonym orzechom laskowym, a całość otula chrupiąca, gorzka czekolada. Nie będę rozpisywać się bardziej, abyście mogli jak najszybciej wypróbować przepis! 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie wegańskich batoników orzechowych:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Orzechy laskowe rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Krok 2
Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i podprażaj orzechy przez ok. 10 minut do momentu, aż skórka będzie ciemnobrązowa i zacznie łatwo odchodzić. Aby się jej pozbyć, pocieraj orzechy przez ręcznik papierowy.
-
Krok 3
Połowę orzechów drobno zmiel za pomocą malaksera, a połowę posiekaj. Zmielone orzechy zblenduj z twardą częścią mleczka kokosowego.
-
Krok 4
Orzechową masę przełóż do garnuszka. Dodaj olej kokosowy, szczyptę soli, cukier z wanilią i cukier trzcinowy. Całość podgrzewaj, aż do rozpuszczenia cukru.
-
Cukier z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu! Produkt nie zawiera glutenu.
-
Krok 5
Do tak przygotowanej masy dodaj pokrojone orzechy i wymieszaj.
-
Krok 6
Keksówkę lub inne prostokątne naczynie o długości ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wlej do środka masę orzechową i włóż do zamrażarki. Pozostaw do całkowitego zamrożenia.
-
Krok 7
Dobrze zmrożoną masę orzechową pokrój na 12 równych pasków, a następnie każdy z nich podziel na pół. W ten sposób uzyskasz 24 batoniki.
Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Zmrożone kawałki zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia. Przed zastygnięciem czekolady, na górze każdego batonika, możesz wykonać nieregularny wzór za pomocą widelca.
-
Krok 8
Batoniki przechowuj w lodówce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/weganskie-batoniki-orzechowe-w-czekoladzie |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze