1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lżejsze/zdrowsze
  4. Wegańskie batoniki orzechowe w czekoladzie

Wegańskie batoniki orzechowe w czekoladzie

Wegańskie batoniki orzechowe w czekoladzie - Wszystkiego Słodkiego
Wegańskie batoniki orzechowe w czekoladzie - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 5 ocen

Dziś prawdziwy hit – wegańskie batoniki orzechowe w czekoladzie! 🌰 Pyszne, szybkie w przygotowaniu, zdrowe i bezglutenowe, a do tego sprawdzą się także jako pożywny deser dla osób dbających o linię. Czy można sobie wymarzyć lepszy przepis na małe co nieco? 😊

Batoniki są intensywnie orzechowe dzięki podprażonym orzechom laskowym, a całość otula chrupiąca, gorzka czekolada. Nie będę rozpisywać się bardziej, abyście mogli jak najszybciej wypróbować przepis! 😋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie wegańskich batoników orzechowych:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Orzechy laskowe rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    orzechy laskowe na papierze do pieczenia na blaszce
  • Krok 2

    Włóż blachę do rozgrzanego piekarnika i podprażaj orzechy przez ok. 10 minut do momentu, aż skórka będzie ciemnobrązowa i zacznie łatwo odchodzić. Aby się jej pozbyć, pocieraj orzechy przez ręcznik papierowy.

    obrane ze skórki orzechy laskowe w miseczce
  • Krok 3

    Połowę orzechów drobno zmiel za pomocą malaksera, a połowę posiekaj. Zmielone orzechy zblenduj z twardą częścią mleczka kokosowego.

    zmielone orzechy laskowe w miseczce i mleczko kokosowe w rondelku
  • Krok 4

    Orzechową masę przełóż do garnuszka. Dodaj olej kokosowy, szczyptę soli, cukier z wanilią i cukier trzcinowy. Całość podgrzewaj, aż do rozpuszczenia cukru.

    zmielone orzechy laskowe zblendowane z mleczkiem kokosowym w rondelku z dodanym olejem kokosowym, cukier trzcinowy w miseczce i cukier z wanilią bez glutenu od dr. oetkera
  • Cukier z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu! Produkt nie zawiera glutenu.

    Cukier z wanilią Bourbon bez glutenu Dr. Oetker
  • Krok 5

    Do tak przygotowanej masy dodaj pokrojone orzechy i wymieszaj.

    masa na wegańskie batoniki orzechowe w rondelku i posiekane orzechy laskowe w miseczce
  • Krok 6

    Keksówkę lub inne prostokątne naczynie o długości ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wlej do środka masę orzechową i włóż do zamrażarki. Pozostaw do całkowitego zamrożenia.

    masa na wegańskie batoniki orzechowe w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Krok 7

    Dobrze zmrożoną masę orzechową pokrój na 12 równych pasków, a następnie każdy z nich podziel na pół. W ten sposób uzyskasz 24 batoniki.

    Czekoladę rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Zmrożone kawałki zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie i odkładaj na papier do pieczenia. Przed zastygnięciem czekolady, na górze każdego batonika, możesz wykonać nieregularny wzór za pomocą widelca.

    zmrożona masa orzechowa pokrojona na małe batoniki, część batoników zanurzona w miseczce z rozpuszczoną czekoladą i odłożona na papier do pieczenia
  • Krok 8

    Batoniki przechowuj w lodówce.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/index.php/przepisy/lzejsze-zdrowsze/weganskie-batoniki-orzechowe-w-czekoladzie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej